Доц. Ценов, в последните години много се говори за здравето.

...
Доц. Ценов, в последните години много се говори за здравето.
Коментари Харесай

Подобряваме здравето, променяме бъдещето

Доц. Ценов, в последните години доста се приказва за здравето. Каква е вашата позиция към него?
Здравето е главен аспект на човешкия живот. Факт е, посредством последните няколко години се обръща все по-голямо внимание на здравето, което се дължи на разнообразни фактори, измежду които световната пандемия. От моя позиция здравето би трябвало да бъде главен приоритет за хората, общностите и държавните управления във всеки един миг, тъй като е от значително значение за проспериращото общество.
Каква е вашата „ диагноза “ за опазването на здравето в България? Кои са неговите „ хронични болести “?
Системата на опазването на здравето в България е изправена пред редица провокации. Сред „ хроничните ни болести “ са: незадоволително финансиране, неравномерен достъп до здравни услуги, застаряващо население и лекарско съсловие, както и редица административни пречки. С времето тези проблеми са довели до съществени разлики в здравните ни резултати по отношение на огромна част от европейските страни и решаването им е сериозно значимо, в случай че желаеме да се съхраним като нация.
Какво лекуване бихте предписали на българското опазване на здравето?
За да се усъвършенства опазването на здравето в България, е нужен повсеместен проект за лекуване. Той следва да включва: увеличено финансиране на бранша, усъвършенстване на разпределението на ресурсите, използване на стратегии за здравно обучение и профилактика, подсилване на първичната здравна помощ и поощряване на нововъведенията в даването на здравни грижи. Вярвам, че публично-частните партньорства и като цяло взаимоотношението сред обособените участници и заинтригувани страни в тази система са от решаващо значение, с цел да се оправим с заболяването на българското опазване на здравето.
Коя съгласно вас би била работещата формула за взаимоотношение сред националните здравни политики и актуалната фармация, която да обезпечи по-доброто здраве на българите през днешния ден?
Успешната формула включва поощряване на съдействието в региона на научните проучвания и въвеждането на новаторски решения, както и обезпечаването на по-бърз и еднакъв достъп до нови лекарствени артикули за българските пациенти. Нормативната уредба постоянно би трябвало да дава приоритет на благосъстоянието на пациентите.
Голямата софтуерна смяна е мощно присъща и за фармацията. Какви трендове и какви провокации са на дневен ред?
Фармацевтичната промишленост фактически претърпява обилни промени, подбудени от напредъка в технологиите, персонализираната медицина и възходящото значение на вземането на решения, учредени на данни. Някои от провокациите пред нас са чисто регулаторни, а други са свързани с възходящите разноски за научноизследователска активност. Ние в Astellas се стремим да се приспособяваме непрекъснато, като влагаме в научни проучвания, цифрови решения и виновни бизнес практики.
Фармацията е бизнес, а модерната фармация е обвързвана с големи вложения. Къде обаче е здравословната граница сред бизнеса, който търси висока възвръщаемост, и етиката, обвързвана с човешкото здраве?
Фармацията, като промишленост с големи вложения в нови решения за непосрещнати медицински проблеми, изисква баланс сред финансовия триумф и нашата неотменна отговорност към пациентите, която стимулира всеки един от нас. 

Astellas се концентрира освен върху производството на медикаменти, само че и върху основаването на стойност за пациентите. С присъединяване си като сътрудник в системата на опазването на здравето, Astellas се стреми към усъвършенстване на живота посредством иновационни решения. Ангажиментът на компанията е да промени бъдещето, предоставяйки нови лечения и усъвършенствано опазване на здравето.
Как Astellas реализира положителната симбиоза сред просвета, създаване на медикаменти, нови технологии и достъп до пазарите?
Като насърчаваме просвета на нововъведенията, влагаме в научноизследователска активност и използваме най-съвременни технологии за разкриване и създаване на медикаменти, които трансформират живота на хората. Разбира се, съдействието с университетските институции, здравните заведения, медицинските експерти и регулаторните органи неизбежно играе значима роля за обезпечаването на достъп до пазарите при спазването обаче на научната суровост и нравственос.
В какво е силата на Astellas? Кои от огромните достижения на компанията ще откроите?
Силата на Astellas се крие в способността ни да посрещаме непосрещнатите медицински потребности посредством новаторски проучвания и разработки. Основните достижения на компанията са свързани с пробиви в региона на онкологията, имунологията и урологията, като в същото време не сме спирали да демонстрираме мощен ангажимент за резистентност и корпоративна обществена отговорност.
Кажете няколко думи за Astellas в България – ползвате ли българския теоретичен и софтуерен капацитет, имате ли развойна активност тук?
На територията на България компанията взе участие в клинични изпитвания и проучвателен начинания, с цел да предложи новаторски медикаменти на българския пазар. В устрема си да подкрепим локалното опазване на здравето и благополучието на българския пациент, несъмнено, както всяка друга сходна компания, си сътрудничим с локалните научни и здравни общности.
Какви компликации срещате на българския пазар? С какво нашият фармацевтичен пазар е по-различен от други пазари, които добре познавате?
Всеки пазар има своя неповторима динамичност и разбирането и адаптирането към локалните условия са от значително значение за триумфа. От тази позиция и не всеки път сравнението с други пазари е подходящо. Предизвикателствата у нас най-често са свързани с регулаторни въпроси, ценообразуване и реимбурсация, както и с конкуренция.
Електронното опазване на здравето какво развиване има в България и по какъв начин да носи изгоди, а не усложнения?
Развитието на електронното опазване на здравето в България може да усъвършенства достъпа до здравните грижи, както и тяхната успеваемост, като в същото време се понижи административната тежест и се подобрят здравните резултати за популацията. Чрез електронното опазване на здравето имаме действителен късмет да отстраняваме един път вечно редица порочни практики, стига обаче то да бъде въведено по съответен метод.
Какво от японската бизнес философия и модели на ръководство към този момент са част от персонално вашия управнически метод?
Японската бизнес философия постоянно слага фокус върху дълготрайното мислене, непрекъснатото възстановяване (Kaizen) и мощния ангажимент към качеството и удовлетвореността на клиентите. Старая се да ползвам тези правила в управническия си метод и да предизвиквам просвета на адаптивност и ориентираност към клиента.
Споделете някои от вашите „ секрети “ за поддържане на положително здраве и жизнеспособност?
Както във всяка друга сфера, по този начин и във връзка с персоналното здраве, имам вяра, че ключът е в салдото. Имам извънредно претрупан график, само че се старая да намирам време за спорт и да се храня пълноценно с качествена храна, когато това е допустимо. Признавам си, че на моменти пресилвам с кафето, само че работя върху това.
Как си представяте медицината на бъдещето единствено след 10 или 20 години? Каква ще е фармацията тогава?
Очаквам да има превес на персонализираното лекуване, учредено на генетични и молекулярни профили, също по този начин усъвършенствана телемедицина, здравни технологии и системи за далечен мониторинг и диагностика, ръководена от изкуствен интелект. Фармацевтичните компании ще играят основна роля в създаването на таргетни лечения и цифрови решения за възстановяване освен на резултатите от лекуването, само че и на качеството на живот на пациентите.
Фирмен профил
Astellas е японска фармацевтична компания, учредена през 2005 година посредством сливането на Yamanouchi и Fujisawa, наследява и съчетава съвсем два века групов опит в създаването на новаторски лекарства. Днес Astellas има световно наличие, показана е в над 50 страни по света и развива добре уравновесен бизнес в няколко съществени района – Япония, Америка, ЕМЕА, Азия и Океания.
Визия
В Astellas има блян компанията да се трансформира в иноватор в региона на науките за живота, насочен към цената. Това за всички в екипите значи посредством новаторската просвета да се обезпечат най-хубавите резултати за пациентите.
Отговорност
Astellas е основала Global Health Foundation за да подкрепя общностите в най-неравностойно състояние от страните със междинен и невисок Брутният вътрешен продукт. Компанията създава и подкрепя стратегии за ранен достъп, както и Международна аптека за улеснение на достъпа до избрани лечения на Astellas в страни, в които тези лечения към момента не са получили утвърждение.
Ценности
Пациентите са в центъра на всичко, което Astellas прави. Компанията влага в голям брой вътрешни планове, целящи генерирането на нови хрумвания за възстановяване положението на пациентите ни. Всяка година се провежда съревнование за нововъведения в пациентските решения, в което може да се включат всички чиновници. Победителите получават финансиране, с цел да осъществят плановете си.
Числата говорят70+ са страните по света, в които Astellas има наличие, като центровете за развойна активност са съсредоточени в Съединени американски щати, Япония, Англия, а скоро и в Китай.14 000 са чиновниците на компанията в международен мащаб, като във филиала в Унгария, България, Румъния и Гърция те са 124, от тях 28 работят в нашата страна.ТОП 30 на фармацевтичните компании по доходи в света - Astellas е измежду тях.Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР