Доц. Спас Ташев от БАН представи днес книгата си Борбите

...
Доц. Спас Ташев от БАН представи днес книгата си Борбите
Коментари Харесай

Доц. Ташев представи новата си книга за РС Македония, Радев коментира позицията на страната ни по темата

Доц. Спас Ташев от Българска академия на науките показа през днешния ден книгата си „ Борбите на македонските българи за права и самостоятелност – 68 случая от интервала 1944 – 1994 година “, съобщи кореспондент на. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1083
" В книгата са включени поредност от публикации, в които са показани битките на българите в Македония през интервала 1944 – 1994 година ", описа създателят в Националната библиотека. " По времето на социализма тематиката за Македония беше табу. След 1944 година проучванията спираха и всички се чудехме какво става със сънародниците ни в Македония. Познавам антибългарската изразителност още от този момент. Няма разлика от това, което се приказва през днешния ден в районен съд Македония и това, което се прокламираше преди 30 години ", съобщи доц Ташев.

На събитието присъстваше и президентът Румен Радев: " Можем да назовем тази книга нужен, въпреки и просрочен във времето, лъч светлина в ориста на българите. Тази книга е изчезналото звено в аргументацията на България във връзка с европейската интеграция на РСМ ", безапелационен бе президентът.

" За мен казусът беше, че България не поставяше въпроса за българите в РСМ - единствено до преди години те не съществуваха в декларациите ни за външната политика ", добави Радев. 

Според него ветото на България към РСМ през 2020 година е било заслужено, и счита, че след него е имало голям външен напън за приемането на съседката ни в Европейски Съюз.

" Нашата позиция е построена въз основата на историята ", сподели.

" Не слагаме нови условия - желаеме досегашните да се изпълнят. Няма по какъв начин да има добросъседство с фалшификации на историята и учебници, с побоища, дискриминация към българите и палежи ", безапелационен бе Радев.

Няма по какъв начин да се откажем от тези позиции, в случай че почитаме историята си, приключи президентът. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР