Доц. Силвия Терезова е определена за председател на Националния съвет

...
Доц. Силвия Терезова е определена за председател на Националния съвет
Коментари Харесай

Ето какво реши правителството днес, 30 август

Доц. Силвия Терезова е избрана за ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули

Министерският съвет одобри решение за промени в състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП). За ръководител на Съвета се дефинира доцент Силвия Терезова. 
Доцент Терезова приключва висшето си обучение през 1986 година като магистър в Университет за национално и международно стопанство (УНСС), компетентност „ Икономика на търговията “. 
От 1986 до м. април 1991 година работи в Комитет по цените към Министерски съвет. От 1991 година до в този момент е постоянен учител в катедра „ Икономика на търговията “ на УНСС. От 2005 година е лекар по стопанска система, а 2010 година придобива научна степен „ доцент “ по научна компетентност „ Икономика и ръководство (Планиране и разбор на комерсиалната дейност) “. От 2013 година до сегашния миг е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. От 2020 година до сегашния миг доцент Терезова е декан на факултета по „ Икономика на инфраструктурата “, УНСС, а от 2021 година до сегашния миг е началник катедра,,Икономика на търговията “, УНСС. Има научни ползи в региона на бизнес планирането, разбор на комерсиалната активност, финансовия разбор, ръководство на комерсиалния подбор, приложение на математическите способи в търговията и ценообразуването на лекарствените артикули. 
За член на НСЦРЛП е определен доцент Любомир Бакаливанов.
Доцент Бакаливанов приключва висшето си обучение в Медицински университет-София през 1999 година, където придобива магистърска степен по медицина. През 2007 година придобива здравната компетентност „ Анестезиология и интензивно лекуване “. През 2000 година стартира работа като доктор в отделението по Анестезиология и интензивно лекуване на МБАЛ „ Национална кардиологична болница “ ЕАД, където работи и досега. От 2009 година е шеф на клиниката по „ Сърдечно-съдова упойка и интензивно лекуване “ на болничното заведение. Два пъти е бил заместник­министър на опазването на здравето. Има специализации в университетите в Мюнхен и Хайделберг, както и следдипломни курсове за дълготрайно здравно образование от Европейското сдружение по интензивно лекуване (ESICM). Притежава разнообразни документи, добити от български и задгранични висши медицински учебни заведения.

Утвърдени са годишните планове на сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд за 2023 година

Министерският съвет утвърди годишните планове на сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд към министъра на финансите за 2023 г. 
С признатото решение се обезпечава финансов запас за дейно и ефикасно осъществяване на стратегиите, съфинансирани от Европейския обществен фонд, Европейския обществен фонд+, Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица, REACT-EU, Инструмента SAFE, Механизма за възобновяване и резистентност, двустранните стратегии за трансгранично съдействие по външни граници на Европейския съюз и стратегиите, съфинансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм и Швейцарско-българската стратегия за съдействие и други принадлежности за финансова помощ.
Решението е признато в осъществяване на член 80, алинея 1, т.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година и с него се подсигурява прозрачността при разходването на обществени средства по стратегиите и механизмите, съфинансирани от Европейски Съюз.

Одобрени са спомагателни разходи/трансфери по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разходи/трансфери по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година в размер на 81 млн. лв. въз основа на осъществени към този момент разноски, утвърдени с план-сметката за изборите. 
В изискванията на неприет държавен бюджет за 2023 година, финансирането на разноските за план-сметката се реализира по реда на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, където беше планувана експлицитна опция Министерският съвет да утвърждава финансиране за подготовката и произвеждането на избори според Изборния кодекс. Тогава държавното управление одобри Постановление № 20 от 6 февруари 2023 година, с което утвърди план-сметка за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година Според това разпореждане, средствата по признатата план-сметка следва да се одобрят по реда на член 109, алинея 3 от Закона за обществените финанси след влизането в действие на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година Затова и в този момент се приема сегашното разпореждане. 
В Министерството на финансите са постъпили докладите за действително осъществените разноски, утвърдени с план-сметката, на база на които с актуалното разпореждане по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет се утвърждават средства в размер на в действителност осъществените разноски до размера на утвърденото с план-сметката финансиране за съответните бюджетни организации (без общини). Одобрените средства на обща стойност 81 млн. лева са с 6,7 млн. лева по-малко от общо утвърденото с Постановление на Министерски съвет № 20 от 2023 година финансиране по план-сметката за извършените избори. Средствата ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски за тази цел по централния бюджет за 2023 година.

Отпускат се 25 998 лв. за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 25 998 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих “ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Осигуряват се спомагателни 23 млн. лв. за финансиране на налог върху добавената стойност по утвърдени планове на общини по ПРСР и по ПМДР 

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ в размер на 23 млн. лв.. Средствата са за финансиране на разноски за налог върху добавената стойност (ДДС) на общини по утвърдени за подкрепяне планове по Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР) 2014 - 2020 година и по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014 - 2020 г. 
Разходите за Данък добавена стойност на общините, бенефициенти по ПРСР и ПМДР, са неприемливи за финансиране по европейските фондове, по тази причина те са заложени и се обезпечават от централния бюджет. По този метод се подсигурява обезпечаването и осъществяването на плановите оферти на общините по програмата.

Правителството отпусна над 19,5 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 19 987 4 70 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2023 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците май-юни 2023 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. 
Финансирането е за сметка на плануваните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 година средства за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.

3 млн. лева за ремонт на студентски общежития

До 3 млн. лв. за ремонт и саниране на студентски общежития утвърди държавното управление. В Министерството на образованието и науката са постъпили документи от Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за към този момент осъществени разноски в общ размер на 1 256 340 лева Отделно предстоят заплащания за ремонт на общежития и на други висши учебни заведения. 
Отпуснатите с днешното разпореждане до 3 млн. лв. са част от утвърдените със Закона за държавния бюджет средства за саниране и ремонт на студентски общежития за 2023 година Очакваните резултати са възстановяване на социално-битовите условия на студентите и обезпечаване на по-добър достъп до висше обучение.

Одобрени са спомагателни разходи по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 г. 
Допълнителните разноски в размер 150 000 000 лева са за увеличение на главните заплати на личния състав в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 година с 10 на 100, както и в допълнение нарастване със 100 лева на главните хонорари на чиновниците, заемащи длъжности по т. 2 - 13 и 15 от приложение № 2 към член 2, алинея 1 и 2 от Наредба № 8121з-919 от 13 юли 2017 година, включително за други заплащания за личния състав (за време на разположение; за характерни служебни действия и условия за работа; за реализирани резултати; за облекло; дял и пътни пари по време на заплатен годишен отпуск).

Одобрени са спомагателни разходи по бюджета на МО

Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година в размер на 75 000 хиляди лева, за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 4.5 в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. 
Осигуряването на тези средства ще даде опция Министерството на защитата да осъществя нужната политика за повишение на мотивацията за постъпване, осъществяване и задържане на работа на военнослужещите и цивилните чиновници в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.
С друго държавно разпореждане се дават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година в размер на 92 246 лева, за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2023 г. 
Средствата са нужни за възобновяване на осъществени разноски от Военномедицинска академия и Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “ за нормативно регламентирани действия и услуги на правоимащи лица по член 4, т. 4 от Закона за ветераните от войните на Република България и по член 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Увеличават се възнагражденията в ГДИН и в ГДО

Основните месечни хонорари на чиновниците в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) и Главна дирекция „ Охрана “ (ГДО) се усилват с 10%, считано от 1 август 2023 г. 
Това реши през днешния ден Министерският съвет, който гласоподава разпореждане, с което нужните разноски за тази година, в размер на 11 050 000 лева, ще бъдат предоставени за сметка на плануваните за задачата средства със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година в централния бюджет. 
Министерството на правораздаването продължава напъните за осъществяване на действия от Плана за деяние за осъществяване на Плана за усъвършенстване на дейностите на ГДИН, ГДО и териториалните им служби. Всички тези старания имат за цел подсилване на структурите и действието на двете профилирани структури и обезпечаване на по-добри условия на труд, повишение на мотивацията за работа и основаване на непоклатимост и сигурност в активността на чиновниците. Важно изискване за опазване на мотивацията на чиновниците в работния развой е и съответното възнаграждение.

Министерският съвет дефинира стойностите, които служат за пресмятане на тавана на пазарните приходите на производителите на електрическа енергия

АЕЦ „ Козлодуй “ ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 150 лева./МWh стойност на създадената електрическа сила. За производителите на електрическа сила от кондензационни централи на въглища тази стойност е 300 лева, увеличена с умножената по 1.32 средномесечна цена на звук СО2 емисионни квоти за MWh, а за производителите на електрическа сила от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях - 300 лева увеличена с умножената по 0.9 средномесечна цена на звук емисионни квоти СО2, за един MWh. „ Национална електрическа компания “ ЕАД като производител на електрическа сила от водноелектрически централи ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 200 лева за един MWh. Производителите на електрическа сила от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди ще дефинират своя таван на пазарните доходи при 300 лева./МWh стойност на създадената електрическа сила. 
Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, утвърдено на днешното му съвещание, с което се дефинират стойности за пресмятане на тавана на пазарните доходи на другите видове производители на електрическа сила. Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, посредством които се обезпечава нужният финансов запас за справяне с последствията от високите цени на силата.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството учреди възмездно сервитут върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Мъглиж “ към Държавно дружество „ Югоизточно държавно дружество “ - Сливен. Общата повърхност на сервитутната зона е 0,519 дка в землището на село Тулово, община Мъглиж, област Стара Загора и се учредява в интерес на „ Водоснабдяване и канализация " ЕООД - Стара Загора безсрочно. По този метод се обезпечава построяването и обслужването на тръбопровод за обект:,,Реконструкция на водоснабдителна система Ръжена “, подобект:,,Реконструкция на тласкателни водопроводи “. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.
Министерският съвет даде единодушие за оповестяване на части от парцели - обществена държавна благосъстоятелност, за парцели - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и за премахването им. Имотите съставляват здания с отпаднала нужда и се намират на територията на пристанищата в гр. Варна и гр. Русе.  Сградите не се употребяват и са функционално непригодни и рискови и потреблението им е невероятно, като съществуването им е в контраст с визията за развиване на територията, в която попадат, както и основават усложнения при реализиране на част от пристанищните действия и услуги.
Висшият правосъден съвет получава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност в гр. Търговище за потребностите на Административен съд - Търговище. Така ще се обезпечи подобаващ сграден фонд за институцията и ще се подобрят изискванията за работа. Поради отпадната нужда с решението на Министерския съвет ръководството му се лишава от Националната организация за приходите. Имотът се намира на ул.,,П. Р. Славейков “ № 4 7 в града и съставлява терен с повърхност 408 кв. м дружно с издигнатата в него триетажна постройка със застроена повърхност 193 кв. м.

Одобрен е план на Програма за взаимно деяние сред министерствата на туризма 
на България и Гърция


Министерският съвет утвърди план на Програма за взаимно деяние сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Република Гърция за интервала 2024-2026 година в региона на туризма. 
Документът отразява готовността на двете страни да засилят другарските си връзки и да допринесат за спомагателното развиване на съдействието в региона на туризма. 
Страните ще предизвикват взаимното си съдействие, както за развиване на типовете туризъм с максимален капацитет за привличане на туристи, като СПА, културен, морски, планински, екотуризъм и други, по този начин и в региона на квалификацията на фрагменти и присъединяване в взаимни планове с европейско финансиране. Страните ще си сътрудничат в границите на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, Организацията за икономическо съдействие и развиване, Организацията за Черноморско икономическо съдействие и др. 
Гърция е измежду главните туристически пазари за страната ни. През 2022 година са регистрирани над 806 хиляди визити на гръцки туристи до България и над 1.3 млн. пътувания на българи до Гърция.

Одобрена е позицията на България за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на България за идното Неформално съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 3 - 5 септември 2023 година в гр. Кордоба, Кралство Испания. 
Министрите на земеделието на страните членки на Европейски Съюз ще проведат полемика на тематика:,,Новите технологии като инструмент за по-устойчиво селско стопанство в изискванията на промените на климата “, въз основа на авансово публикуван от Испанското председателство документ. 
В позицията на страната ни се показва, че би трябвало да бъдат положени старания за демонстриране на изгодите от двойния преход, както зелен, по този начин и дигитален, за самите фермери. Това ще стане допустимо само, в случай че има гаранция на национално и европейско равнище за задоволителна отплата на земеделските стопани за положените спомагателни старания и запазвайки тяхната конкурентоспособност. Следва да се работи за обезпечаване на селскостопанска продукция с внедрени нововъведения, която да обезпечи устойчива и здравословна храна, фураж и първични материали за биоикономиката. По този метод ще се разреши преходът към по-екологични и социално-икономически устойчиви селскостопански системи. 
По отношение на новите геномни техники в позицията на България се показва, че са неоспорими евентуалните преимущества, които дават, дружно с прецизното земеделие и дигитализацията, и другите нововъведения в селското стопанство. Необходимо е да се основат предпоставки за взаимно битие на тези артикули с стандартното и биологично земеделие, както и да се обезпечи пълноправен достъп до генофонда за осъществяване на селекционна активност и недопускане на патентни ограничавания в това отношение. Така ще се подсигурява, че европейското селско стопанство ще се възползва от резултатите от проучванията, употребяващи нови геномни техники.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалната среща на министрите по потребителски въпроси и промишленост

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициалната среща на министрите, отговарящи за конкурентоспособността, по потребителски въпроси, вътрешен пазар и промишленост, която се организира на 24 и 25 юли 2023 година в Билбао, Испания. Българската делегация беше ръководена от заместник-министъра на стопанската система и промишлеността господин Ивайло Шотев в частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ и от шефа на дирекция „ Политика за потребителите “ в Министерството на стопанската система и промишлеността господин Емил Алексиев в частта „ Потребителски въпроси “. 
В рамките на срещата по потребителските въпроси се организираха две работни сесии - за ролята на потребителите за зеления преход и кръговата стопанска система и за новата стратегия за потребителите в подтекста на поредицата от рецесии. Държавите членки обявиха кардинална поддръжка за поощряване на устойчивото ползване и набелязаха няколко насоки за работа. Те са свързани с битка с плануваното остаряване на продуктите, застраховане на опция за ремонт на продуктите, условие: отговорностите за производителите за резистентност да бъдат по цялата верига на доставка на продуктите и още на стадия на тяхното планиране, даване на информация на потребителите за отпечатъка на продуктите върху околната среда. 
В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ се организира пленарна сесия на тематика:,,Отворената стратегическа самостоятелност като крайъгълен камък на Европейски Съюз: опция за индустриално развиване и нов тласък за единния пазар “. Министрите подчертаха ролята на единния пазар за превъзмогване на актуалните провокации и показаха следните ограничения за създаване на стратегическа самостоятелност: понижаване на стратегическите зависимости, ускорение на зелената и цифровата промяна, повишение сигурността на доставките на първични материали и материали, създаване на търговски партньорства с трети страни за диверсифициране на източниците на доставки, изясненост и предвидимост без да се позволява свръхрегулиране, вложения в научноизследователска и развойна активност и нови пазарни решения, обезпечаване на задоволително експерти, както и привличане на гении от целия свят.

България поддържа самодейността за научна дипломация в Европейски Съюз

България поддържа самодейността за научна дипломация в Европейския съюз. Това стана ясно на извършеното в края на юли неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност. Резултатите от присъединяване на страната ни в него бяха утвърдени от държавното управление. 
Проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката и началник на нашата делегация, изрази поддръжката на България за новата самодейност на Европейска комисия, която подтиква интернационалното съдействие и укрепва стабилността. Това по-широко взаимоотношение изисква включване на научната общественост, държавните институции и бизнеса в дипломатическото предаване на техните достижения и възстановяване на взаимното съдействие. 
Стана ясно, че огромна част от държавите-членки предизвикват провеждането на летни учебни заведения, семинари и учредяването на награди в региона на смяната на климата и продоволствената сигурност. Те имат за цел усилване на взаимоотношението сред учените, дипломатите, бизнеса и администрацията. Страната ни ще поддържа бъдещи начинания на европейско равнище, които биха могли да допринесат за усвояването на нови умения на чиновниците, формиращи научните политики, техните ръководители, дипломатическите чиновници, както и самите учени. 
Друга обсъждана тематика бе новият Стратегически проект на „ Хоризонт Европа “ (2025-2027), чийто втори работен вид ще бъде изпратен до страните членки през октомври и се чака през декември да бъде призната окончателната версия. Висшите учебни заведения и научни организации също ще имат опция да дадат свои оферти. 

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 25 юли 2023 година в Брюксел. 
По отношение на обстановката на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на съветската инвазия в Украйна, петте най-засегнати страни членки на Европейски Съюз, включително и Република България, продължиха да упорстват за удължение на възбраната за импорт на избрани селскостопански артикули най-малко до края на 2023 година, както и за по-адекватно финансиране за компенсиране на загубите на земеделските производители в резултат на войната в Украйна. 
Европейската комисия осведоми министрите, че Платформата за съгласуваност с Украйна, Молдова и петте страни членки на първа линия, продължава да работи върху решения за улеснение на износа от Украйна и акцентира, че към сегашния миг тя реализира позитивни резултати, като основания действен проект за насърчаване на потенциала на Дунавския кулоар. Обсъждат се също различни направления през Балтийско и Адриатическо море. 
Съветът прикани за по-нататъшно подсилване на Коридорите на солидарността, изследване на нови разновидности за направления, като в същото време се резервира отбраната на вътрешния пазар, и единомислещо осъдиха блокирането на Черно море от страна на Русия.
Министрите подчертаха нуждата от наблюдаване на потенциала за предпазване в страните членки, прилежащи на Украйна, с цел да се усъвършенства прозрачността по отношение на запасите и не престават да обръщат огромно внимание на всяко развиване на селскостопанските пазари. Държавите членки се сплотиха, че отсега нататък Европейски Съюз би трябвало да продължи да усъвършенства наблюдението на пазарите, с цел да може да реагира надлежно на всяко развиване и да планува евентуални рецесии. 
В траялата полемика, във връзка с оповестеното изследване, което да добави съществуващата оценка на въздействието на предлагането за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана, Комисията удостовери заключението на оценката на въздействието, а точно, че има нужда от инспектиране на Директивата за устойчива приложимост на пестициди. 
Съветът от своя страна посочи, че показаното изследване не дава отговор изцяло на въпросите, изискващи количествени данни за допълнение на съществуващата оценка на влияние към плана на Регламент, както и че в него липсват в действителност данни за обособените страни членки. В резултат на това не може да се направи справедлива оценка за следствията от използване на амбициозните цели на Регламента. Счита, че изследването би трябвало да бъде разисквано в детайли и задълбочено на равнище работна група към Съвета на Европейски Съюз. 
Някои страни членки се опълчват на въвеждането на наложителните цели за понижаване на национално равнище и упорстват за повече еластичност. Мнозинството делегации са загрижени по отношение на определението за,,чувствителни зони “, ниската наличност на нехимически други възможности на пестицидите, въздействието върху цените на храните и продоволствената сигурност, както и евентуалното непропорционално нарастване на административната тежест върху дребните ферми. 
В умозаключение, Съветът разиска предлагането за правилник по отношение на растенията, получени посредством някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях. Председателството акцентира, че един от целите му е точно напредъкът във всичко, обвързвано с новите технологии и новите геномни техники, още повече в сегашния миг, в подтекста на изменението на климата. Тези техники отварят голям брой благоприятни условия за произвеждане на храни по по-устойчив метод, като да вземем за пример култури, които изискват по-малко вода, торове или приложимост на фитосанитарни артикули. Предложението има за цел да даде опция на агрохранителния бранш на Европейски Съюз да способства за реализиране на задачите за нововъведения и резистентност, според Европейския зелен пакт и съпътстващите го тактики, както и да усъвършенства конкурентоспособността на бранша, като в същото време се поддържа високо равнище на отбрана на здравето и околната среда. 
Като цяло делегациите приветстваха законодателното предложение. Фокус беше подложен върху оценката на предлагането от страна на страните членки в подтекста на нуждата от обезпечаване на гъвкава и устойчива продоволствена система. Държавите членки обрисуваха аспектите на предлагането, които смятат за най-значими, а точно, че е належащо в допълнение време за разбор на предлагането, което следва да подсигурява опазване на високите стандарти за сигурност на биотехнологичните артикули. Подчертаха, че приложението на научните постижения по никакъв метод не би трябвало да води до компромис с високите стандарти за оценка на риска и сигурността на новите геномни техники и техните артикули по повод здравето на хората и животните и въздействието върху околната среда.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 28 юли 2023 година в гр. Лас Палмас де Гран Канария, Испания.  В съвещанието бяха включени тематиките за достъпа на жителите върху здравни данни, междусекторно съдействие за психологично здраве, както и подсилване на фармацевтичното произвеждане в Европейски Съюз. 
В рамките на първата тематика България изрази мнението, че всяко събиране и култивиране на данни на равнище Европейски Съюз следва да бъде обосновано и съразмерно на поставената цел, като пациентите би трябвало да разполагат с експлицитното право да изразят единодушие или противоречие за вторичната приложимост на данните им. 
По време на втората работна сесия множеството страни членки на Европейски Съюз поддържаха приоритизирането на психологичното здраве за ангажиране на разнообразни форми на подпомагане посредством семейство, учебно заведение, обществен бранш, църковна общественост. България акцентира смисъла на междусекторното съдействие за дейно адресиране на проблемите с психологичното здраве и съобщи нуждата от продан на положителни практики и европейски старания в областта на първичната грижа (промоция и превенция), с цел да се обезпечи качество на грижите за пациентите. 
По време на работния обяд министрите разискаха стратегическа автономност на Европейски Съюз за превъзмогване на предстоящ дефицит на медикаменти. Част от страните (в това число България) обявиха, че европейски начинания, водещи до повишение на цените в страните от Централна и Източна Европа, ще имат за последица ограничение, а не възстановяване на достъпа до лекарствени артикули. В този подтекст нужните дейности, които следва да бъдат приложени или насърчени на равнище Европейски Съюз, следва да са насочени към начинания, които укрепват самите страни членки - техните стопански системи, здравни системи и потенциал. Всички вложения на Съюза би трябвало да имат за цел да засилят водачеството на Европейски Съюз, само че по едно и също време с това да подтикват и покачват конкурентоспособността на страните членки.

Кабинетът утвърди съглашение за сигурност с Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава Споразумение за сигурност сред Правителството на Република България и Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация, подписано в София на 26 юни 2023 година и в Бон на 30 юни 2023 г. 
Все по-честото присъединяване на национални сдружения в разнообразни планове и стратегии, съфинансирани от Европейския фонд за защита, проведени, ръководени и координирани от Организацията за съдействие в региона на въоръженията, чиято съществена активност е съсредоточена в региона на въоръженията, постанова продан на класифицирана информация. 
Като юридически инструмент, Споразумението за сигурност сред Правителството на Република България и Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация ще улесни присъединяване на български сдружения в осъществяването на плановете и стратегиите на Европейския фонд за защита, като ще им разреши да извършват и действия, които постановат даване и продан на класифицирана информация.

Министерски съвет утвърди даването на информация за дълготрайно и непрекъснато пребиваващи чужденци в системата за противопоставяне на престъпността

Министерският съвет утвърди допълнение на Наредбата за Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността, с което се регламентира даването на информация освен за дълготрайно пребиваващите в страната чужденци, само че и за тези, които са у нас дълготрайно или непрекъснато. 
Допълнението ще подсигурява постъпване на цялостната информация, нужна за бързото и качествено следствие за понижаване и ограничение на закононарушенията, което е от значително значение за реализиране на стратегическите цели, свързани с възстановяване на противодействието на престъпността. 
Според закона дълготрайно пребиваващи в страната са чужденци, които са у нас не повече от 1 година. Статут на дълготрайно престояване се дава на чужденец, който е обитавал законно и без спиране на територията на Република България в границите на 5 години преди подаване на заявката за разрешаване на дълготрайно престояване. След придобиването му статутът на дълготрайно престояване с непрекъснат, доколкото не са зародили учредения за отнемането му.

Ускорява се процедурата за обезщетение на наранени от заразно заболяване животновъдни стопанства

Процедурата за обезщетение на притежателите на животновъдни обекти, наранени от заразно заболяване, се форсира и усъвършенства. За задачата са признати промени в Наредбата за изискванията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на притежателите на животни, наранени от заразно заболяване. 
Запазва се правилото на споделената отговорност сред страната и притежателите или ползвателите на животновъдни обекти, посредством налагане на коефициент на редукция върху размера на компенсациите, при неспазване на избрани ветеринарномедицински условия от тяхна страна. С цел навреме ограничение и очистване на зародилите огнища на заразни болести по животните с измененията се понижава размерът на оптималния коефициент на редукция от сегашните 75% до 40%. 
Също по този начин се редуцират и периодите за осъществяване на епизоотично изследване след удостоверение на заразно заболяване. Това ще докара до навременно издаване на акт за дължимо обезщетение и погашение на дължимите суми за умъртвени животни в засегнатите животновъдни обекти. 
С промените в Наредбата се трансформират и оптималните размери на обезщетение за обособените типове животни, избрани през 2020 година, като по този метод те ще дават отговор на действителните стопански стойности.

Изменя се Устройственият устав на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Устройствения устав на Министерството на младежта и спорта. 
С постановлението се трансформира числеността на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта, като заместник-министрите се усилват от двама на трима. 
Промените не са свързани с увеличение на щатната бройка на министерството, заради което казусът не попада в обсега на § 16, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията. 
С плана на разпореждане се уточни и пълномощието на министъра на младежта и спорта, посочено в член 4, т. 2 от Устройствения устав на Министерството на Младежта и спорта. 
Разходите за осъществяване на постановлението са в границите на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година средства за личен състав на Министерството на младежта и спорта.

Одобрена е план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година

В законовия период със свое разпореждане държавното управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година. 
Одобрените средства са в размер на 151,1 млн. лв.. Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали, в т. ч. пликове за гласоподаване, протоколи, удостоверения и др.; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на общинските и секционните изборни комисии; обезпечаване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед запазване на публичния ред и сигурност; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласуване; образование на членовете на секционните изборни комисии; образуване тук-там за гласоподаване в държавните учебни заведения и др. 
Правителството има подготвеност, при подписване от Централната изборна комисия на контракти за логистика и техническа поддръжка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, както и за други материали и съпътстващи действия за застраховане на машинното гласоподаване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, да обезпечи нужните за задачата средства по реда на член 109, алинея 3 от Закона за обществените финанси. 
Приемането на този акт е в осъществяване на член 18 от Изборния кодекс. Нео
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР