Доц. Наталия Киселова: Радев не е нарушил Конституцията, отсъствайки от

...
Доц. Наталия Киселова: Радев не е нарушил Конституцията, отсъствайки от
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Радев не е нарушил Конституцията, отсъствайки от клетвата на Атанасова и Белезелков

Доц. Наталия Киселова: Радев не е нарушил Конституцията, отсъствайки от клетвата на Атанасова и Белезелков. Това съобщи Доц. Наталия Киселова, учител по Конституционно право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за положената клетва от новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

,,Очакваме съперниците на президента, които считат, че неговата липсва на клетвата е нарушило закона на Конституционен съд, да стартират да повдигат въпроса, че той е нарушил Конституцията. Президентът не е нарушил Конституцията, клетвата е избран закон и не е част от неговите функционалности и пълномощия. През 2012 година, когато беше прекъсната клетвата си потегли, освен президентът, само че и членовете на Конституционен съд. Клетвата се поставя от тези, които образуват състава на съда и  членовете на Конституционен съд. Днес всички съдии участваха и бяха изпълнени официално разпоредбите за полагане на клетва “.

Според доцент Киселова, Конституционния съд влиза в доста сериозна фаза

Причината е, че към този момент влезлите в действие конституционни съдии не би трябвало да вземат участие в формираните дело 3, дело 4. Те са по искане на президента и народните представители по отношение на оспорвания на решенията на Народно заседание, с които бяха определени за конституционни съдии, тъй като се отнасят до тях.

,,В Конституцията са планувани други случаи, в които Конституционен съд се занимава с правното състояние на собствен член и там е планувано, че не взе участие в разискванията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията, с които Народно събрание избира конституционни съдии, само че по силата на по-широкото схващане, че тогава, когато се отнася до тях, не би трябвало да вземат участие. 

Киселова изясни, че няма правист в страната, който да поддържа теорията, че те са определени за девет години, те са определени за период, който ще завърши след 6 години 8 месеца.

По отношение на импортираната oбщa жaлбa дo Koнcтитyциoнния cъд cpeщy двeтe peшeния, c ĸoитo Дecиcлaвa Aтaнacoвa и Бopиcлaв Бeлaзeлĸoв бяxa избpaни зa ĸoнcтитyциoнни cъдии oт ĸвoтaтa нa пapлaмeнтa от нapoднитe пpeдcтaвитeли oт „ Bъзpaждaнe “, „ БCΠ зa Бългapия “ и ИTH Киселова сподели:

,,Очаквах от опозицията да са оспорили кой на кое място влиза. Каквото е мнозинството- такава е и опозицията. Можем да чакаме до април решение на Koнcтитyциoнния cъд. “

,,Делата, свързани с измененията в Конституцията могат да окажат въздействие, тъй като в случай че техните гласове са решаващи, а бъдат оповестени напълно за противоконституционни решенията, с които са определени конституционните съдии, то все едно от 19-ти януари няма определени такива. 

Според Киселова процедурата не е била по разпоредбите, нито е била открита, нито обществена. „ Недопустимо е парламентарен арбитър да чете нещо, което е написано и другарите от Народно събрание да му пазят боязън “, сподели Киселова още, разяснявайки процедурата по желание. 

Източник: Евроком

Още вести четете в графа „ България “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР