доц. Милен Михов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО, в

...
доц. Милен Михов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО, в
Коментари Харесай

Милен Михов: Урсула фон дер Лайен очевидно постави пред Кирил Петков искане РСМ бързо да влезе в ЕС – неприемлива за България сделка

доц. Милен Михов, член на Изпълнителния комитет на Вътрешна македонска революционна организация, в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Притесненията пред Вътрешна македонска революционна организация.

„ Как се чувствате, когато Вътрешна македонска революционна организация към този момент не е във властта? “, попита Беновска. Милен Михов отговори, че са обезпокоени, само че не от това, че не са във властта, а от протичащото се в България и в света. „ Най-вече от това, което всеки български жител изпитва, когато влезе в магазина, види цените, брои средствата си до задатък или заплата и чете новините за война безусловно на прага на нашата страна! Така че обезпокоени, с общите грижи на всички българи! “, добави той.

Българската позиция за Северна Македония. Ще съобщи ли държавното управление националните ползи.

„ А не сте ли обезпокоени от въпроса с Македония? Всеки българин чака, вие олицетворявате патриотизма в България, чака една ясна позиция за защина на български ползи – исторически и сегашни? “, попита Беновска. Милен Михов отговори, че това е голяма тематика. Тя дефинира последния век в българската история, а може би и идващите десетилетия. Той продължи: „ Притеснение е слаба дума! Идвайки към Вашето студио видях един известен вестник, който излиза с обезпокоително заглавие за ориста на българските ползи в Македония, че те се продават! Това не може да бъде позволено и няма да бъде позволено! “.

Милен Михов съобщи, че преди дни е бил основан обществен комитет за отбрана на националните ползи в Македония с видни български учени и общественици. Те ясно са сложили ред ръководещите настояването България да следва избраната от Народното събрание през 2019 г позиция, доказана по-късно от КНСН и написана и в съдружното съглашение. „ Ако министър-председателят Кирил Петков е поел персонален ангажимент, той залага своята персонална, освен политическа кариера, на голям риск! “, безапелационен бе Михов.

„ Нека да забележим малко от това обръщение, което излъчи Кирил Петков, когато Урсула фон дер Лайен преди два дни му връчи Плана за възобновяване и резистентност! Това е част от нашия седмичен коментар, в който ние питаме – господин Кирил Петков, от Урсула фон дер Лайен синергия или условия получихте, с цел да утвърди Европейска комисия проекта ни за възобновяване и резистентност? “, продължи Беновска и пусна записа:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Г-н Кирил Петков, от Урсула фон дер Лайен – синергия или условия получихте, с цел да утвърди Европейска комисия ПВУ?

На 7 април 2022-ра ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен тържествено връчи на премиера Кирил Петков Плана ни възобновяване и резистентност.

Кирил Петков: Искам да стартираме тази конференция с едно огромно благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното наличие през днешния ден и за предаването на Плана за възобновяване и развиване, който към този момент е финализиран. С този проект, който е с размер над 12 милиарда лв. и е близо 10% от нашата стопанска система.

Какво е дала обещание „ Промяната “ от името на България?

Кирил Петков: Той дава в действителност опция България да се трансформира, да си подсигуряваме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна смяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим капацитета на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за произвеждане на електрическа енергия. Да реформираме върховенството на закона, посредством засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който може да стане проверяващ прокурор и по-късно да се върне назад, като арбитър. Да реформираме антикорупционната комисия, която в действителност да стартира да работи. Да реформираме метода, по който организираме публичните си поръчки. Да фокусираме върху българските железници като главен метод за превоз, като влагаме в 62 нови влака и нови градски железници. Да влагаме в образованието. Да влагаме в нови центрове за просвета, технологии, инженерство и математика. Да модернизираме просветителната инфраструктура. Да реформираме предучилищното и учебното обучение. Нови вложения в проучвания и нововъведения. Да влагаме над 1,3 милиарда в икономическа промяна. Да помогнем на нови, започващи новаторски компании да започват в България. Да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България! Благодаря, в този момент желая да дам думата на госпожа фон дер Лайен!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Какво виждате – синергия или договорка? “. Милен Михов отговори: „ И с просто око се вижда, че Урсула фон дер Лайен сложи пред нашия министър-председател искане. Искане за пускане на договарянията за участие на Република Северна Македония! Това е неприемлива договорка, тъй като въпроси, засягащи националните ни ползи, националната ни еднаквост и европейските полезности не могат да бъдат равни на 60 влака, реформиране на железниците, даже и с измерението на 10% от българската стопанска система, която нараства с избрани темпове в последните години. Това е по този начин, тъй като РСМ носи по пътя към Европа нещо, което е неприемливо в Европа – ксенофобия, расизъм и ненавист! Тази ксенофобия, расизъм и ненавист е ориентирана против България и българите! И единствените, които могат да спрат внасянето на такива детайли в Европейски Съюз, това е България! “.

Милен Михов изясни, че откакто сме утвърдили контракта за приемане на Северна Македония в НАТО, безусловно на идващия ден от Скопие са захвърлили в кошчето договорът ни за другарство и добросъседство, подписан като изискване за влизането им НАТО. Той продължи: „ И тук бихме задали въпрос към премиера – господин Петков, какво се промени в последната половин година или година в политиката на Скопие, та България би трябвало да капитулира, тъй като това е капитулация, и да отвори пътя за договаряния към Европейски Съюз? Отговорът всеки български безпристрастен жител може да си даде самичък! “.

„ Да разберем каква е договорката, в случай че я има, само че преди този момент леко шеговито ще Ви покажем един родолюбец от ръководещите, с цел да не сме толкоз подозрителни в подозренията си, че те ще предадат или продадат България! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Асен Василев от лятото на 2021 година, когато Василев пее „ Хубава си моя горо “:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Познавате ли се с Делян Добрев?

Асен Василев: Да, той беше една година по-малък от мен, отново в британска паралелка.

Илиана Беновска: Но нямате някакви основани предварителни връзки, другарски?

Асен Василев: Познавахме се, пяхме в учебния хор дружно. Той беше доста огромен, 60 индивида, общо взето всеки десети възпитаник беше в учебния хор.

Илиана Беновска: Виждам, че имате подложен глас, постоянно съм мислила, че пеете, в този момент споменахте и за хора. Можете ли нещичко да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко!

Асен Василев: Хубава си моя горо!

Илиана Беновска: Поздравления!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Подозирате ли, че един подобен патриотично надъхан харвардски ученик ще продаде или съобщи България? Само за секунда ми позволете да отбележа, че „ Промяната “ са поставили фрагмент от това предаване в един от своите предизборни клипове, тъй като градската легенда ме създаде, че съм предходна на страната на „ Промяната “! Това беше едно непринудено изявление, първото му изявление, когато той стана длъжностен министър на финансите, само че това е друга тематика. Връщам се към въпроса, подозирате ли, че този човек, който изпя по този начин въодушевено „ Хубава си моя горо “ може да съобщи България? “. Михов отговори: „ Сигналите са доста смущаващи! От видяното тук можем да кажем, че то е комплимент не са харвардското образование, а за българската просветителна система и за българското музикално ученическо творчество! Това в духа на положителните връзки! Определено може да пее, несъмнено заслугата е на тази българска система! Мисля, че построеното в България може да бъде развалено от едно образование, пък било то и в Харвард! “.

„ Сега да забележим по какъв начин през вчерашния ден Движение за права и свободи влезе в обувките на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като, в случай че бяхте вие, вие щяхте да зададете този въпрос на Кирил Петков в Народното събрание! “, продължи Беновска и пусна запис от въпроса на Йордан Цонев по време на блицконтрола от 8-ми април, както и отговора на Кирил Петков:

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Йордан Цонев: Г-н Петков. По тематиката „ Македония “, доколкото нашата позиция е ясна, още преди да стане тематика за България, за Македония и за Европейски Съюз, когато ние наложихме в българското председателство на Европейски Съюз тематиката за присъединението на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Ние сме доста ангажирани тези страни, изключително Македония, да станат членове на Европейски Съюз – заели сме се и персонално, като докладчика на ЕР по Македония е нашият сътрудник Илхан Кючюк. Въпросът ми е обвързван с това, което се случва последната седмица. Единият, от съдружните ви сътрудници, ви упрекна в национално изменничество. И в предпочитание самичък да решите казуса – зад тила на българския парламент, българското общество и останалите политически сили. Също по този начин, имаше и други осведомителни мотиви – вчерашното посещаване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ни подсети, че би трябвало да работим по тематиката. Моят въпрос е обвързван с това: доколкото нашето разбиране е,че България би трябвало да работи по тематиката дружно с Македония и европейските сътрудници, вие, смятате ли … Първо: до каква степен това дава отговор на истината, че сте решили, че този проблем може да го решите сами? Второ: смятате ли, че този проблем, при сегашната обстановка в българското общество, може да го реши министър- ръководителят самичък?

Кирил Петков: В нашата коалиция имаме ясно написано съдружно съглашение, което ние безусловно прецизно съблюдаваме. Спазваме всичките ни дейности да бъдат в унисон с него. Едновременно с това аз, като министър- ръководител, по никакъв метод нямам правото, нито ще се пробвам да направя каквито и да е сделки. Имаме рамкова позиция, имаме декларация. Всички решения би трябвало да се случат с цялостно обединяване освен на ръководещата обединението, само че и на опозицията. Ние би трябвало, като нация, дружно да го решим и всички ние, като представители на народа, би трябвало да сме обединени към това решение. Така че: няма да се вземе каквото и да е съответно решение без глобата на Народното събрание и без цялостна увереност на всички вие, които би трябвало да гласувате.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Как Ви се видя, вярвате ли на премиера Петков? Наблюдавахте го деликатно! “. Милен Михов отговори, че към този момент са се натрупали доста случаи, когато думите и делата на Петков се разминават. Той продължи, че персоналната му политика към Северна Македония е толкоз явна, че даже Движение за права и свободи го записват. Михов напомни, че визитата на Кирил Петков в Скопие е било квалифицирано от неговия персонален делегат Весела Чернева. Водещата попита каква е ролята на Чернева. Събеседникът ѝ отговори, че тя е консултант на министър-председателя, само че не е представител на Министерство на външните работи. Не е била опровергана информацията, че Чернева е водила публични диалози с държавни органи в Скопие без наличието на българския дипломат. В дейностите си министър председателят постоянно пренебрегва външно министерство и това е много объркващ институционален факт, който ни навежда на мисълта, че Кирил Петков води една персонална политика и може би има персонални задължения, поети пред някого.

„ В този случай не мога да се въздържа да не Ви пусна и позицията на Слави Трифонов, който е съдружен сътрудник на „ Промяната “ със своята партия Има Такъв Народ. Тази позиция бе пусната превантивно, преди да пристигна Урсула фон дер Лайен, той предизвести Кирил Петков да внимава какво ще прави по въпроса с Македония! “, продължи Беновска и пусна позицията на Слави Трифонов за Северна Македония:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както постоянно – намерено, без преиначаване и почтено. Независимо на коя партия симпатизирате, без значение за коя партия сте дали своят вот, без значение дали въобще сте дали своят вот, има нещо, което – като български жители – би трябвало да знаете всички.

Както знаете, преди да се сътвори това държавно управление, четирите партии организирахме договаряния и подписахме съдружно съглашение. В него, в частта “Външна политика ”, всички се съгласихме, че България резервира досегашната си позиция във връзка с Северна Македония. Това значи, че започването на договарянията със Северна Македония за участието им в Европейския съюз ще се случи едвам тогава, когато те стартират да извършват контракта сред двете страни, подписан през 2017 година. За страдание, министър председателят Кирил Петков от самото начало се пробва да заобиколи това съглашение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да стартират договаряния със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази страна. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изказванията и дейностите си освен с дипломатите от Министерство на външните работи, само че и без координиране с съдружните сътрудници, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и изрично изразена позиция по тази тематика. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, както и на хората от “Има подобен народ ”, когато непознати дипломати изявиха удивление, че съдружните сътрудници не знаят какво тъкмо е заречен министър-председателят Кирил Петков, в случай, че има още три обединения в ръководещата коалиция. Едва тази седмица непознатите дипломати схванаха, че в обединението няма единно решение по този въпрос.

Ние от “Има подобен народ ”, както и аз, като жител на България, считам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достолепие не са за обмен. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за обмен. Така считам аз. Надявам се, че по този начин мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от “Има подобен народ ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на мрачно повдигане на ветото пред Северна Македония.

Слави Трифонов

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Знаете, че и външният министър Генчовска е излъчена като представител на Има Такъв Народ, само че има и други партии, и Българска социалистическа партия, които са срещу повдигане на мрачно над ембаргото над Македония, в случай че мога по този начин да се изразя! “. Милен Михов отговори, че позицията на Трифонов повтаря едно към едно това, което Вътрешна македонска революционна организация отстоява. Дори Движение за права и свободи, с които Вътрешна македонска революционна организация са идеологически съперници, също заема такава позиция. Българска социалистическа партия са създатели на тази позиция от 2019 година, призната от Народното събрание. Демократична България усещат значимостта на този въпрос и през последните дни виждаме една умерена позиция, която не повтаря заложените извън клишета. Михов продължи: „ Да не приказваме, че президентът е фактор, който играеше основна роля през 2019 година за образуването на тази позиция. Да напомним, че тя беше направена от Министерски съвет и гласувана в Народно събрание като декларация след един невиждан до тогава съвет при президента и обединяване на всички парламентарни сили! И против този едносъставен блок в политическия набор, зад който стои едно солидно публично мнение, че България не би трябвало да отстъпва от своята позиция от 2019 година, буди удивление упоритостта, с която министър-председателят води една такава политика! Много червени лампи светят пред Кирил Петков и той би трябвало да си дава сметка, че рискува в действителност стабилността на страната, ориста на кабинета, а и своята персонална политическа кариера! “.

„ Но значима е не персоналната политическа кариера на Петков, а ползите на България, нали по този начин? “, продължи Беновска. Михов се съгласи и съобщи, че не се нуждаем сега от избори, посред тази голяма рецесия, която разклаща Европа и света. Беновска напомни предизвестието, отправено от почетния ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, че се готви изменничество към българските ползи и че българската история не се търгува.

Предстоящата идната събота среща във Велико Търново на представители на Вътрешна македонска революционна организация в локалната власт.

„ Кои са най-важните задания пред Вътрешна македонска революционна организация, идната събота следва заседание на партията? “, попита Беновска. Милен Михов отговори, че идната събота във Велико Търново ще се състои годишно заседание на общинските съветници, кметове на общини и кметства от Вътрешна македонска революционна организация. Той напомни, че Вътрешна македонска революционна организация има над 250 общински съветници, както и общински кметове на значими градове, като Сандански, Трявна, Балчик и други. Задачата на тази среща е да се слагат основите на координирана локална политика в интерес на жители, в интерес на общинското самоуправление. Общините сега са в доста тежко състояние с оглед финансовите измерения на рецесията, растящите цени. Това изисква решаването на доста съответни въпроси, които засягат всеки български жител, като се стартира от тротоара и се стигне до образованието и опазването на здравето.

Подаръците.

Беновска се обърна към госта си: „ Символичният ни подарък в последно време е Конституцията, връчваме я по разнообразни мотиви. В случая на Вас я връчваме с благопожелание още веднъж да се върнете в политиката. Вие, като кандидат-президент на Вътрешна македонска революционна организация и депутат познавате Конституцията, само че това е един алегоричен подарък! “. Михов съобщи, че Конституцията би трябвало да се познава и да се съблюдава. Беновска продължи: „ Заповядайте и другият ни алегоричен подарък, много закачлив, връчваме тениски Harvard low, изпод обаче написа just kidding, просто се майтапя! Така че може би ще намерите мотив, в случай че би трябвало да похвалите Кирил Петков, че не е предал България, или в случай че би трябвало да го заклеймите, че е предал България, може да си облечете тази тениска! “. Михов отговори: „ Благодаря! Аз поемам уговорката идващия път да Ви подаря една друга тениска, която е загадка! “. Така приключи диалогът сред Милен Михов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР