Доц. Мария Пиргова е политолог, преподавател в Софийския университет “Свети

...
Доц. Мария Пиргова е политолог, преподавател в Софийския университет “Свети
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП ще свалят Радев чрез общ кандидат

Доц. Мария Пиргова е политолог, учител в Софийския университет “Свети Климент Охридски “.

Доц. Пиргова, невидимите взаимоотношения сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия от дълго време са обществена загадка. Сега вие ги актуализирате, като прогнозирате, че двете партии ще взаимодействат за промяната на Румен Радев от президентския пост посредством общо подсилен претендент. Какви са причините ви?

Г-жа Корнелия Нинова сподели, че не е подготвена с поддръжката на Румен Радев за втори мандат и следва да се организира вътрешнопартийно допитване в цялата страна - с цел да се покажело, че Българска социалистическа партия е най-демократичната партия. Това е лекомислен мотив, откакто е ясно, че Радев ще кандидатства за втори мандат. Взаимоотношенията сред партията и президента не бяха доста топли през целия мандат на президента. Сега са напълно смразени, изключително след напускането от президентството на Калоян Методиев.

Един прием с Нинова изяде главата на президентския консултант.

Методиев авансово е знаел накъде отиват нещата. Сега той оглавява нов институт, наименуван „ Рего “, от латински - ръководя, направлявам. Той към този момент се конкурира с другите социологически организации и аналитични звена.

Свързан ли е този институт с управлението на Българска социалистическа партия?

Да. Този институт ще прави работа на Българска социалистическа партия. Според мен президентът Радев не желаеше да откри път към Българска социалистическа партия. Но за какво Българска социалистическа партия подвигна ръце от Радев? И отхвърли да поддържа една доста значима институция.

Защо?

Българска социалистическа партия и Радев трябваше взаимно да се поддържат, а те отидоха в другата прекаленост. При това състояние и двете страни губят.

Президентът Радев може и да не губи, а да се окаже огромният печеливш - упреците от площадите към него бяха, че е екстензия на Българска социалистическа партия. Ако той се еманципира, може да завоюва доста гласове от общото неодобрение.

В директния избор са нужни над 2 млн. гласа и Румен Радев доста мъчно ще завоюва, заменяйки Българска социалистическа партия с митинга.

Защо тогава Българска социалистическа партия въобще се спря на Румен Радев като претендент за президент? Само, с цел да се извади военачалник ли?

Да. За да опълчват военачалник на Борисов.

Кога се скъса нишката сред Българска социалистическа партия и Радев?

Окончателно се скъса на "Боровец ". Но връзките сред тях в никакъв случай не са били топли.

Тоест - Българска социалистическа партия изпусна Радев още със самото му избиране?

Още тогава, макар изказването на Йотова, че в случай че Радев се отдалечи от Българска социалистическа партия, това ще му коства скъпо. Но даже тя не можа да стопли техните взаимоотношения.

Значи ли това, че „ Позитано “ 20 забива чеп сред президент и вицепрезидент?

Не. Просто Корналия Нинова не може да прави съюзи. И не съумя нито с президента, нито с вицепрезидента. Затова Българска социалистическа партия изпада във все по-голяма изолираност.

В „ Студио БАНКЕРЪ “ знакова фигура от Българска социалистическа партия упрекна Радев, че по времето на неговия длъжностен кабинет и тогавашните избори, статуквото е предписание каквото пожелае.

Има нещо такова. Но виновността за това не е единствено в Радев. Българска социалистическа партия го оставиха самичък, с цел да не носят отговорност.

В случая има ли ревнивост върху обширната, само че много раздърпана алена политическа рогозка? Като съперник за личното им пространство ли схващат там Радев, щом застават против него?

Да, възможната партия, която той ще направи през втория си мандат, би засегнала електоралното пространство на Българска социалистическа партия.

Все отново смятате, че Радев ще завоюва втори мандат?

Без Българска социалистическа партия доста мъчно.

Къде виждате възможната нова партия на Радев?

В център - ляво.

В съюз с Мая Манолова?

Президентът Радев също не е мощен в съюзите и също стои много изолиран. Протестът му даде късмет да направи мощно антиправителствено болшинство, само че той не го употребява.

Обаче завоюва доста другари в центъра и дясното пространство. Сбърка ли някъде той - от вдигнатия пестник до през днешния ден?

Радев трябваше да уточни своите хора. Мая Манолова, да речем...

Тогава пък щеше да загуби сините, които са доста чувствителни на тематика Манолова и Трифонов.

Сините стоят неподвижно от времето на Съюз на демократичните сили насам.

При възможен разпад на ГЕРБ те ще набъбнат още.

Ще набъбнат с разширение в центъра на София. Достигнали са тавана на опциите си, само че са след Слави Трифонов.

В моментните разбори факторът „ Цветанов “ съвсем отсъства, а доста от структурите на ГЕРБ се преориентират към него. Като прибавим американската поддръжка и солидното финансиране, прави ли това неговият план „ незаобиколим фактор “, както се изрази самият той?

Цветанов работи с гербаджии, отрекли се от ГЕРБ, само че това са стеснен брой хора, а и той няма харизмата на Борисов. Трудно може да разчита на някакъв триумф. Виждам го с 3% и под чертата.

Обратно към комплота ГЕРБ - Българска социалистическа партия. Възможен ли е той и на парламентарно ниво, под познатата формула за националното избавление?

Българският политически живот не е независим и, в случай че извън натиснат в тази посока, ще бъдем очевидци на такава коалиция.

Но на гласоподавателите външните фактори не им въздействат.

Да, само че тук приказваме за следизборна коалиция, когато политиците ще бъдат свободни от волята на гласоподавателите.

Вече 10 години съществува опасението, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия, като производни на една и съща политическа конструкция – Българска комунистическа партия, рано или късно ще се обединят във властта.

Общо взето е по този начин. Не са си непознати. Просперират върху взаимните нападки, само че в един миг могат да се окажат в коалиция.

Създава се усещането, че Българска социалистическа партия не желае властта и отговорностите, като че ли материално добре обезпеченото второ място подхожда на всички там.

Стана традиция Българска социалистическа партия да се отхвърля от властта. На управлението на партията и на парламентарната им група този метод на живот в политиката е доста комфортен. Представят се за съпротива, само че не вършат нищо действително в тази посока. Имат задоволително облаги като съпротива без отговорности. Милионери има във всички лагери на партията.

Съществува тезата, че колкото по-несигурно и фрагментирано става политическото време, толкоз по-вероятно е да се избистри нов политически модел и да се появят качествени водачи? Възможно ли е матрицата на статуквото да бъде строшена?

Възможно е, само че единствено през президентска република. Осъществяванети й изисква доста време и старания. Изисква гражданска война. Затова е малко евентуално. Всичко останало ще възпроизвежда настоящия модел.

Как ще работи Движение за права и свободи в тази обстановка, те са в сърцето на този модел?

В момента Движение за права и свободи е единственото забавно политическо образувание, тъй като е непредвидимо.

Движение за права и свободи е непредвидимо в своята предвидимост – постоянно със мощния поток на деня.

Те ще партнират на спечелилия.

Какви са потребните ходове за политическо оцеляване на президента Радев, при съществуващите комплоти против него?

Без Българска социалистическа партия той няма да вземе втори мандат, а не виждам по какъв начин ще стопли връзките си с „ Позитано “ 20. Ако към него се събере хайлайф за основаване на партия, той може да продължи в политиката вън от президентството.

Ще завоюва ли президентът в сегашната обстановка, в случай че стане по-решителен и постави картите на масата – своя вид за конституция и поименен състав на едно вероятно служебно държавно управление?

При всички случаи ще завоюва. Или втори мандат, или мощна политическа партия.

Разговора води: Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР