Доц. Мангъров, наскоро министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по

...
Доц. Мангъров, наскоро министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по
Коментари Харесай

Първанов е разбрал, че от мен комунист не става

Доц. Мангъров, неотдавна министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, по образеца на своя шеф съобщи, че в Европа към този момент се говорело за български модел за справяне с рецесията. Как го виждате този модел?

Ние постоянно сме номер 1. Има една остаряла приказка " Като си толкоз интелигентен, за какво не си богат "? У нас методът, по който се взема решение всичко в тази пандемия, е крачка напред, две обратно.

По ленински.

На моменти има проблясъци, след което изпълзяват незнанието и страховете. От страна на хора, които не могат да схванат същността на процеса. Повтарят папагалски това, което се случва на открито и придвижват изопачено непознат опит. Защо затваряме страната за 10, а не за 14 дни, примерно? Съседите ни на юг са затворени доста по-плътно - и то още от началото на септември - със СМС-си и с надзор от страна на полицията. Но там и случаите порастват, лечебните заведения са цялостни, а експертите намерено декларират, че тези ограничения не работят. Казвал съм го и ще повторя: вирусът ще съществува, до момента в който не премине през цялото население. За да бъде стеснен, би трябвало 70% от хората да имат имунен отговор - натурален или неестествен. Това е писмеността на епидемиологията. Хубавото при този вирус е, че в 80% от случаите той протича безсимптомно, в 20% има грипоподобни признаци и единствено в доста дребна част от случаите нещата потеглят изкривено и се стига до дихателна непълнота. Смъртността от коронавирус за предходната година и в Съединени американски щати, и у нас е 0.3 на 100. Тоест - това е една неособено рискова зараза. Затова считам, че аргументите за психозата не са медицински.

Има два разновидността за " други " аргументи: неведение или политическа приложимост.

Политически, стопански аргументи. Не ми се има вяра чак толкоз хора по света да са не запомнили епидемиологията. Още повече, че това, което се случва в този момент, се е случвало неведнъж в историята. Последен беше свинският грип през 2009-2010 година. Тогава също имаше опити за затваряне, имаше и ваксини, около които доста фармацевтични компании заплатиха десетки милиони компенсации за странични резултати. Но шумотевицата мина бързо. Сега обаче посочват вируса със злокобни имена. Такова нагнетяване на боязън не е имало в човешката история.

Големият разнобой на отзиви измежду медиците не е ли неприятен отзив за лекарското съсловие у нас?

Една от аргументите за хаоса е, че с това инфекциозно заболяване - освен у нас - се занимават лекари, които са доста надалеч от епидемиологията. Някои от тях са лабораторни лекари, които за последно са виждали пациент на чернобяла фотография, само че през днешния ден се изцепват с клинични препоръки. Наскоро „ ерудирана “ госпожа сподели, че колкото по-рано инфектираният влезе в болница, толкоз по-големи били възможностите му да не почине. Точно поради такива непремерени приказки сега лечебните заведения са претъпкани. Ръководителят на щаба може би има обща здравна подготовка, само че по компетентност е хирург. Очевидно в България квалификацията по епидемиология и инфекциозни заболявания няма никакво значение.

Да влезем тогава в експертизата. Как се образуват и по какъв начин се изчерпват митичните антитела, за които по този начин доста се приказва?

При конфликт с всяка зараза човек образува антитела. Те се образуват от бели лимфоцити и обезвреждат съответния вирус, без значение дали е на морбили, варицела, хепатит или коронавирус. Когато организмът се оправи с инфекцията, антителата спадат. Но част от клетките, които са ги произвели, остават в латентно положение в костния мозък, в лимфните възли. И, в случай че човек се срещне със същия вирус, тези кафези доста бързо създават нови антитела и той не се разболява. Ако това не беше по този начин, ние щяхме неведнъж да караме въпросните морбили, варицела или хепатит. Защо децата се разболяват постоянно, а техните родители не? Защото са нови, девствени. При възрастните към този момент има формирани антитела, те имат имунологична памет. Да не забравяме, че коронавирусите са причина за към 15% от всичко това, което назоваваме простуда.

Защо тогава грипните епидемии минават всяка година на нови талази и против тях няма формиран дълготраен имунитет?

Грипният вирус има свойството да се трансформира доста, всяка година вариантите са разнообразни от предходните. Коронавирусите се считат за по-устойчиви и консервативни. Засега хората, които са прекарали коронавирус, не се разболяват от новите му разновидности. Важно е да се знае, че когато се появи нов вирус, вариантите, заразяващи тежко болните, са малко, тъй като тези хора си стоят у дома. Леко страдащите пък са по улиците и дават опция за формиране на груповия имунитет при естествени условия, посредством разпространение на по-безвредните варианти. При затваряне и двете групи варианти се слагат дружно.

Преболедувалите и имунизираните абсолютно предпазени ли са?

За имунизираните още не е ясно, нужно е време, с цел да се откри ефикасността на препаратите. Ще може да се каже след 2-3 години.

Значи преболедувалите са по-защитени от имунизираните?

Абсолютно. Естественият имунитет е доста по-всеобхватен, тъй като при него човек се среща с вируса в неговата целокупност.

Могат ли преносители на вируса да бъдат преболедувалите и имунизираните?

Не. За да бъде популяризиран, вирусът би трябвало да живее в обособения човек. Ако той се е справил с него, това няма по какъв начин да се случи. Само че при имунизираните това би трябвало да се потвърди.

Много ваши сътрудници приказват за това, че при прекосяване през организма, коронавирусът нанася разнообразни по срочност провали. Има ли прегледи, които излекуваните от заболяването би трябвало наложително да минават постфактум?

Само в случай че имат признаци. Особеното при ковида е, че той протича дълго – естествената дълготрайност на това заболяване е месец, месец и половина. Впрочем, това е специфичност на всички коронавируси. Твърденията за секрети увреждания са разширение на пазарната ниша. Не е етично да се приказва по този метод.

Блъф ли са, съгласно Вас, цитираните повторни болести от ковид?

Възможно е да има, само че би трябвало да бъдат потвърдени. И да съществуват, те не са правилото, а изключението.

Да разтеглим тематиката отвън зоната на ковид. Държите ли на тезата си, че доболничната помощ не е на нужното равнище и че персоналните лекари са абдикирали от своите отговорности в обстановката?

Държа. Когато човек получи признаци на коронавирус, той е бил инфектиран най-малко 4-5 дни преди този момент. Докато си направи тест и го затворят, той към този момент седмица е живял в естествените си условия. Какъв е смисълът от затварянето тогава? Мярката е безсмислена, а карантинираните стават като прокажени.

Ако влезете в законодателните среди, за какви промени в бранша ще пледирате?

Личните лекари би трябвало да се ограмотят. В момента лечение по телефона умеят единствено те, аз не го мога. Не може да се назначава лекуване без обзор. Освен това медицината е малко шарлатанска работа – би трябвало да поговориш с болния, да го успокоиш, да го обнадеждиш. За страдание, голямата част от персоналните лекари не вършат това. Всеки от тях е едноличен търговец или ЕООД, подписват си контракти с касата и няма мощ, която да ги задължи да си правят отговорно работата. Задължително е да се отстрани догмата за разделянето на доболничната от болничната помощ. Ако персоналните лекари са основани в многопрофилни лечебни заведения или в здравни центрове, сходни на тогавашните поликлиники, нещата могат да тръгнат доста по-добре, тъй като е ясно къде и по какъв начин да се лекуват по-тежките случаи и да се хоспитализират без посоки и други дивотии.

Всеки пациент би трябвало да има здравна карта, в която да е разказано от какъв брой лекарски практики има потребност – общи и профилирани. Срещу тези практики да стоят лекари, които да бъдат следени и да получават авансово несъмнено заплащане, а не заплатата им да е функционалност на брой хора в листите.

Същото се отнася и за лечебните заведения. Трябва да се реши от какъв брой лечебни заведения има потребност, а лекарите от доболничната и болничната помощ да бъда обединени. Проблемът е, че лечебните заведения в този момент имат интерес да вкарат при себе си всеки, който мине край тях, тъй като приходите им зависят от броя на постъпилите при тях хора. И колкото по-леко са заболели, толкоз по-малко са разноските. Получават се две взаимно изключващи се трендове, от което системата става неефективна. Има персонални лекари с по 15 000-20 000 пациенти. То няма време даже по едно добър ден да си кажат. Тази система на персонални лекари е основана от Бисмарк през втората половина на XIX в. - за тогавашната работническа класа, и през днешния ден е изцяло несъстоятелна.

От 1990 година насам през Народното събрание минаха задоволително доста представители на лекарското съсловие. Защо здравната система, сходно на правосъдната, не търпи никакви градивни промени? Нашият създател доктор Петър Зашев, който работи във Финландия, е безапелационен, че българската здравна система е машина за крадене на пари.

Така е. За персоналните лекари казахме – те не са велики доктори, а институция, която да обслужва пациенти 24/7. А това на процедура не се получава. Колко от персоналните лекари могат да бъдат открити събота и неделя? В тези дни работят някакви измислени здравни центрове, в които всякакви нещастници препращат по-тежко болните в лечебните заведения. В последна сметка значимото за лечебните заведения е да се раздели заплащането на медицинския труд от цената на лекуването. А там какво се получава? Има хиперфинансирани клинични пътеки – кардиологични, онкологични, някои гастроентерологични. И задачата на всички маймундужулъци в лечебните заведения е да се вкарат колкото се може повече заболели по скъпи клинични пътеки и те да се извършват доста под тяхната себестойност, с цел да остава повече за изпълнителите. Ако работиш по клинична пътека, която коства 20 000, а я реализираш за 4000-5000 лева, разликата я слагаш в джоба си. Вижте какви са автопарковете пред кардиологиите и онкологиите. Има лекари милионери по здравна каса.

Излиза, че в случай че някой пипне по този начин построената система, ще провокира революция?

Ще стане война. Системата е генетично повредена. Единственият път е да се регламентира заплащането на медицинския труд. А той постоянно е еднакъв. Няма логичност един да получава 1000 лева, различен 10 000 лева, тъй като бил популярен.

Имате ли визия за какво някогашният президент Първанов е имал възражения против вашето присъединяване в листите на АБВ?

Ще отговоря с думите на майка ми, която е на 99 година: „ Този несъмнено те е ревизирал и е схванал, че от теб болшевик не става! “

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР