- Доц. Мангъров, допуснахме ли поредната грешка с въвеждането на

...
- Доц. Мангъров, допуснахме ли поредната грешка с въвеждането на
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров, АБВ: С локдауна искат да откажат хорат...

- Доц. Мангъров, допуснахме ли следващата неточност с въвеждането на нов цялостен локдаун поради разпространяването на ковид ?

- За въвеждането на локдаун би трябвало да има съществени учредения и детайл на неотложност. Поредното затваряне у нас се разгласи, само че влезе в действие едвам няколко дни по-късно. Ако не се прави неотложно, значи не е незабавно. Вижда се, че в тези страни, в които има локдаун от месеци, основна смяна в броя на инфектираните няма. Визирам Чехия, Испания, Англия, дори и Германия. Нещо повече - единствено преди дни Германия заяви, че затваря всичко в страната. Ден по-късно канцлерът на страната се извини на народа и анулира цялостната възбрана заради очевидното безсмислие на този вид дейности.

Цялата тази история със затварянето и отварянето, освен у нас, само че и по света, е чисто политическа. Тя няма медицински учредения.

От самото начало споделих и не преставам да настоявам, че до момента в който вирусът не премине през 70% от популацията, пандемията няма да си отиде.

- Кои са главните пробойни, които „ лъснаха” в здравната ни система с пандемията от COVID-19?

- Доболничната помощ сподели, че е изцяло несъответстваща и не може да реагира на сходни тежки здравни рецесии. В момента се вижда, че всеки, който се окаже, че е с позитивен тест и е инфектиран, и има малко по-тежки признаци, би трябвало да бъде приет в болница. Личните лекари се уплашиха, започнаха да лекуват по телефона. Това не е задоволително за навременно и тъкмо лекуване.

Второ, нашите лечебни заведения имат интерес да одобряват повече заболели, и то колкото е допустимо в по-лека форма на болестта. Защото цената на клиничната пътека е една и съща, без значение от степента на страдалчество на болния от ковид.

- Резонно е идващият въпрос да бъде какви промени би трябвало да направи новият парламент в региона на опазването на здравето?

- Първата стъпка, с която би трябвало да тръгне преобразуването в здравната система, е разделянето на заплащането на труда на медицинския личен състав от заплащането по клинична пътека и цената на лекуването. Сега се получава по този начин - колкото по-скъпо коства една клинична пътека, толкоз по-високо е възнаграждението на лекаря. Това са неоправдани разноски.

Промяна би трябвало да има и в метода на финансиране на здравната система. Парите постъпват посредством здравноосигурителната вноска. Според статистиката 1,4 милиона души в страната сега не са здравноосигурени и при потребност лекуването им се поема от останалите, които са постоянни и съзнателни платци. Отделно, страната не си извършва уговорките по обезпечаването на децата, пенсионерите и чиновниците, които са на държавна прехрана.

Аз считам, че средствата, които устоят здравната система в страната, би трябвало да се събират посредством налозите.

Отново ще повдигна въпроса за национална здравна карта. Тя би трябвало да дефинира от какъв брой лечебни заведения за болнична помощ има потребност, какъв брой лекарски практики и от какви специалности.

Освен това предлагаме да се отстрани главната доктрина в нашето опазване на здравето, а точно - разделянето на доболничната от болничната помощ. Стана ясно, че в този си тип доболничната помощ не действа съответно.

Доболничната помощ би трябвало да бъде проведена към МБАЛ или към задоволително огромни здравни центрове, които имат опция да обезпечават непрекъснато здравно обслужване седем дни в седмицата.

Когото един доктор от доболничната помощ знае, че зад тила му стои клиника, в която има експерти, които са в положение да обезпечат незабавна помощ когато и да е, това ще даде по-голяма сигурност и опция да лекуват и по-тежки случаи в домашни условия.

Трябва да има преливане на експерти от доболничната помощ, които да работят и в болничното заведение, и назад. Защото експертите, които вземат участие единствено в доболничната помощ, на процедура се деквалифицират.

Не на последно място, само че Наредбата за специализация на младите лекари също би трябвало да се промени. Сега, с цел да вземе един млад доктор компетентност, би трябвало самичък да си откри някой, който да му заплаща две междинни работни заплати. Това нормално са университетските лечебни заведения. Отивайки там на работа, в много случаи специализантът получава по-висока заплата от лекарите, които са назначени в лечебното заведение.

Аз съм на мнение, че младите лекари би трябвало да имат опция да получават компетентност по месторабота, като само поставят изпитите си в УМБАЛ.

- Какви заключения си направихте, един месец към този момент сте измежду хората, от дребни обитаеми места до регионални градове? Виждате ли желанието им за смяна, или по-скоро незаинтересованост и липса на религия?

- Наблюдавам боязън и примирение. Това е ужасно. 10-дневният локдаун в допълнение наложи още повече послушанието. Повторното затваряне на страната тъкмо за 10 дни и плановото повдигане на ограниченията два дни преди изборния ден е комфортно политическо решение на ръководещите за втълпяване на боязън и отбиване на хората да отидат до урните тази неделя.

Надявам се, че хората няма да се поддадат на тези операции.

Защото виждам хора, които са уплашени, само че виждам и такива, които са ядосани. И те ще излязат да гласоподават все пак.

- Вашата номинация за депутат провокира спорни мнения, бяхте сред „ осанна” и „ разпни го”. Влизате в политиката, за какво? И за какво от Политическа партия АБВ?

- От самото начало на пандемията, която стартира през март предходната година, имам ясна визия за преодоляване на казуса и не съм трансформирал мнението си към този момент една година. И това го показвам всеки ден, срещайки се с хората по разнообразни обитаеми места, както и в предизборните диспути с моите съперници.

Не съм член на АБВ. Аз съм с тях и те са с мен. Оказа се, че аз съм от едната страна на бариерата, а там е много пусто. Едни от дребното, които бяха там, бяха хората от АБВ.

Ако моята цел беше само да вляза в политиката и да бъда част от идващия парламент, повярвайте ми, щях да избера по-печеливш ход...

- Колко е значимо да се гласоподава на тези избори? Към какво ще наградите хората дни преди изборите?

- Ще кажа по този начин: дано всеки от нас да намерения добре. Предстои значим избор и тази неделя би трябвало всички с право на глас да отидем до урните.

Нека не се поддаваме на предубеждения, а да отсеем кое е значимо за всеки от нас. И да си дадем сметка, че тези хора, които ръководят по подобен безразсъден метод тази зараза, са същите, които ръководят страната към този момент повече от 15 години.

Ако тази неделя не излезем и не гласуваме, в действителност ние за следващ път ще изберем статуквото и актуалното състояние, което през лятото ни изкара на площада!

За естествен живот и работеща страна - гласувайте с номер 6 в интегралната бюлетина!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР