Доц. Георги Йорданов е народен представител в 44-тото Народно събрание.

...
Доц. Георги Йорданов е народен представител в 44-тото Народно събрание.
Коментари Харесай

Има достатъчно пари за здраве, трябва само по-строг контрол

Доц. Георги Йорданов е депутат в 44-тото Народно заседание. Заместник-председател на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Завършва дентална медицина във Факултета по стоматология в Медицински университет- Пловдив. Има още 3 добити специалности - по обществена медицина и здравен мениджмънт, орална образна диагностика и обща стоматология; специализация по мениджмънт на здравното обезпечаване в Германия и по мениджмънт на болнични заведения - САЩ; магистратура по здравен мениджмънт; има предпазена научна степен " лекар " и хабилитация за ст.н.с. ІІ ст./доцент. Научни писания - 53.

Бил е общински консултант - два мандата, и е оглавявал комисията по опазване на здравето при Пловдивския общински съвет, както и началник на катедра ОДДАФ в МУ, ФДМ - Пловдив. Бил е изпълнителен шеф на " МБАЛ - Пловдив " АД, шеф на МБАЛ " Св. Мина ", както и шеф на РЦЗ-Пловдив. Владее британски и съветски език.

Разговаряме с него за проблемите в българското опазване на здравето.

- Доцент Йорданов, за какво Българска социалистическа партия реши да внесе избор на съмнение към ръководещите на тематика опазване на здравето?

- Защото ръководещите потвърдиха, че не могат да решат проблемите в опазването на здравето. Смениха толкоз доста здравни министри, а резултатът е задълбочаване на рецесията. В първия кабинет на Бойко Борисов министрите се отличиха в нищо-не-правенето. Тогава ръководещите откраднаха 1.5 милиарда лв. от запаса на Здравната каса, което докара до нейните проблеми през годините и дефицита на средства. Във втория кабинет на Борисов здравният министър Петър Москов се запомни с въвеждането на лимитите и пръстовите отпечатъци, които се провалиха. В третия кабинет на Борисов министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров заприказва за демонополизация на Здравната каса и че системата на опазването на здравето е изчерпана и би трябвало да се реформира - и го махнаха. За да пристигна Кирил Ананиев с неговите по този начин наречени два модела за промени, които обаче провокираха неодобрение измежду по-голямата част от обществото.

- Вие също ли не ги одобрявате?

- Разбира се. От положението на опазването на здравето са недоволни освен пациентите, а и самите медици. През февруари Българска социалистическа партия провокира полемика в Народното събрание по проблемите в опазването на здравето и неприятното положение на общинските лечебни заведения. Депутатите задължиха министър Кирил Ананиев в едномесечен период да предложи решение за стабилизиране на общинските лечебни заведения и вероятностите за тяхното развиване. Вече 7 месеца това решение не е изпълнено. След това организирахме и втора полемика в Народното събрание и това принуди най-сетне министър Кирил Ананиев да излезе с двете оферти за промени.

- Стана ясно, че вие вляво не ги харесвате. Защо?

- Това не са хрумвания за реформиране на системата, а опити да бъдат принудени хората да заплащат повече за здравни услуги, без да има гаранция, че ще бъдат обгрижвани и лекувани по-добре. Колко от жителите, изключително пенсионерите, могат да си разрешат да доплащат 100 лева за здраве месечно? Нищо обаче не се загатва по какъв начин ще се реши казусът с тези, които не си заплащат здравните вноски. А те са към 720 000 души.
Интересното е, че даже финансовият министър Владислав Горанов се разграничи от модела на своя някогашен заместител да се вкара наложителна здравна застраховка и сподели, че избира другия модел с демонополизация на Здравната каса. Това обаче трябвало да стане посредством публично разискване. Ние сме срещу концепциите на Кирил Ананиев. В момента от здравни вноски в Касата влизат 3.8 милиарда лв., а в Министерството на здравеопазването още 1 милиард лв.. Министър Ананиев желае да усили тези пари, само че като бръкне в джоба на хората. Смущаващо е, че счита да вкара в системата частните застрахователи, а подценява договорното начало и изключва на процедура от преговорния развой съсловните организации - Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Техните управления към този момент показаха недоволството си и заявиха, че няма да разрешат да бъдат пренебрегнати, когато се разискват проблемите в опазването на здравето и се взимат ограничения за неговото развиване. Те са изцяло прави, а желанията на ръководещите единствено ще засилят напрежението. Освен това каква промяна ще прави без осведомителна система, а както видяхте, поръчката за нейното основаване беше спряна. Освен това здравният министър ще наруши Конституцията, в случай че вкара наложително здравно обезпечаване. В главния закон на страната написа, че нейните жители заплащат здравни осигуровки, с цел да получават здравни грижи, а не застраховки. Идеята за демонополизация на Здравната каса, показана в този тип, също търпи рецензии, защото може да докара до нейното съсипване. Ако бъдат въведени концепциите на Кирил Ананиев, огромна част от държавните и общинските лечебни заведения ще затворят, защото ще се понижи притокът на пациенти при тях. Хората, които се лекуват там, в огромната си част са с по-ниски приходи и няма да имат опция да си заплащат и просто няма да посещават здравните заведения, които от своя страна ще затворят заради дефицит на средства за активността си. Това ще докара до повишение на смъртността измежду заболелите, а сякаш се поставят грижи за лечението им.

- Какво оферирате вие?

- Ние считаме, че здравната вноска, която заплащат жителите, би трябвало да остане в този размер, който е в този момент. В опазването на здравето средствата са задоволителни, само че в него доста се краде и разхищава. Трябва по-строг надзор на изразходването на средствата. Освен това е наложително да бъде осъществено остойностяване на клиничните пътеки и лекарския труд, с цел да имаме ясна показва за положението на здравната система. Ние продължаваме да настояваме и за свалянето на Данък добавена стойност на медикаментите. Иначе българите ще продължат да пътуват до Гърция и Турция за по-евтини лекарства. Освен това би трябвало да се промени и статутът на държавните и общинските лечебни заведения. В момента те са търговски сдружения и при тях се гони само облагата, за сметка на положителното лекуване на пациентите. Те би трябвало да станат със статут като ВМА и болничното заведение на Министерство на вътрешните работи, където главната задача е лечението на пациентите. Всичко това сме го заложили в нашата тактика за развиването на опазването на здравето. Готови сме да участваме в сериозна полемика с всички заинтригувани страни. Един от методите да предизвикаме дебата пред обществото е точно посредством вота на съмнение към ръководещите за проблемите в опазването на здравето, който ще внесем в Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР