Доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиника по пневмология и

...
Доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиника по пневмология и
Коментари Харесай

Доц. Ходжев: Най-уязвими към замръсения въздух са хората с хронични заболявания, малките деца и бременните жени

Доц. доктор Владимир Ходжев, шеф на Клиника по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги ” – Пловдив, има оповестени над 100 публикации и научни известия у нас и в чужбина, както и голям брой участия в учебници, управления, монографии и консенсуси. Той е член на Еuropean Respiratory Society и American Thoracic Society. От 1992 година е член на Българското сдружение по белодробни заболявания, от 2010 година е член на неговия Управителен съвет, а от 2019 година до 2022 г.е ръководител на Управителния съвет.

Има ли пациенти с респираторни недоволства след последните два пожара тази седмица?

В момента нямаме такива пациенти.

Какви признаци може да провокира излагането на замърсен въздух?

Излагането на замърсен въздух може да докара до неспокойствие на горните дихателни пътища, до кашлица, отхрачване и поява на зной.

Кои групи от хора са най -уязвими към мръсния въздух?

Това са пациентите с хронични болести, най-много белодробни, само че също по този начин сърдечно-съдови и други. Уязвими са също дребните деца и бременните дами, т.е. спектърът на хората, които могат да бъдат наранени, е много необятен.

Какви болести на дихателната система могат да се обострят или причинят от замърсен въздух?

Мръсният въздух може да обостри положението на пациентите с бронхиална астма и те да получат припадък. Също по този начин, застрашени са и хора с хронична обструктивна белодробна болест, която се характеризира с ограничаване на въздушния поток в дихателните пътища, както и тези с хронични белодробни болести, фибрози и други. Това са и рисковите групи хора при обстановки със нечист въздух.

Как можем да защитим себе си и фамилиите си от отрицателното влияние на мръсния въздух?

В момента не е време за разходка на открито. Препоръчвам пациентите с тези хронични болести да не напущат дома и да затворят прозорците. Ако има неотложна нужда от овакантяване на дома, да се носят маски.

Какво  още може да препоръчате на хората като държание в такива обстановки?

Освен да стоят у дома, да носят маски при неотложна нужда от излизане на открито, а също по този начин и да носят в себе си своите инхалатори, с цел да имат опция при нужда да създадат спомагателни впръсквания с тях.

Има ли съответни рекомендации за хора с астма или хронични обструктивни белодробни болести (ХОББ) при високи равнища на замърсяване на въздуха?

Хората с астма и хронични белодробни болести имат предписана терапия, по този начин наречения “спасителен медикамент ” - да го носят със себе си и при поява на признаци да могат да реагират. В тези дни, пациентите би трябвало да бъдат доста прецизни в приемането на предписаната им терапия.

Какви проби и проучвания могат да се създадат, с цел да се оцени въздействието на мръсния въздух върху здравето на белите дробове?

Здравето на дробовете, с редки изключения, не се повлиява единствено от еднократно излагане на нараснали фини прахови частици, тъй като сега това, което се случва е нарастване на броя на фини прахови частици. Последствия върху белите дробове има, когато редовно се излага човешкият организъм на тяхното влияние. По принцип, оценката на белите дробове се реализира с проучване на дишането, така наречен “спирометрия ” и други функционални проби.

Каква е връзката сред мръсния въздух и увеличената заболеваемост от рак на белите дробове?

По принцип, нечистият въздух е един от рисковите фактори (наред с тютюнопушенето) за пораждане на рак на белите дробове. Но тютюнопушенето си остава главният породен фактор за карцином на белите дробове в България, който е номер едно от всички карциноми у нас по периодичност на разпространяване.

Каква е ролята на маските и въздухопречиствателите в отбраната от мръсния въздух?

Маските понижават проникването на частиците от нечистия въздух в белите дробове, макар че това не може да бъде на 100 % и по тази причина съветът ми е да не се излиза на открито. Разбира се, другите въздухопречистватели имат положителна роля, само че там резултатът е по отношение на другите модели на апаратите.

Какво да създадем при положение на остра респираторна реакция, провокирана от нечист въздух?

Ако възникне такава реакция, най-добре е пациентите да се извърнат към доктор или незабавен център.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР