Доц. д-р Васил Георгиев Пенев (1959-2020) е починал днес, съобщиха

...
Доц. д-р Васил Георгиев Пенев (1959-2020) е починал днес, съобщиха
Коментари Харесай

Почина известен преподавател от Софийския университет Св. Климент Охридски

Доц. доктор Васил Георгиев Пенев (1959-2020) е умрял през днешния ден, оповестиха от Софийският университет „ Св. Климент Охридски ", където е преподавал във Философския факултет.

Поклонението ще се състои на 23 април 2020 година, четвъртък, от 14 ч. на Централните софийски гробища.

Професионалният живот на доцент Васил Пенев е напълно обвързван със Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и неговия Философски факултет. Завършил е компетентност „ Философия “ във Философския факултет през 1984 година с втора компетентност „ Френски език “. През 1988 година стартира работа като експерт, по-късно теоретичен помощник в Центъра за проучване на идеологиите към Факултета, чийто началник е в интервала 1993-1996 година През 1990 година пази дисертационен труд на тематика „ Общественото мнение – фактор в политическия живот “. През 1996 година е определен за основен помощник в Катедра „ Политология “, тогава „ Теория на политиката “; през 2005 година се хабилитира в същата катедра като доцент, където работи до гибелта си. Водил е и занятия в Нов български университет и Бургаския свободен университет.

Нееднократно е специализирал в Париж (Франция), а също в Констанц и Тюбинген (Германия) и в централата на НАТО в Монс (Белгия). През 1992-1995 година е бил постоянен участник с лекции в Международния Токвилов семинар. Бил е началник и член на планове, отдадени на парламентаризма и европейската интеграция. В разнообразни интервали е бил член на публицистичните колегии на университетски списания като „ Избор “, Bulgarian Quarterly, „ Политически проучвания “.

Доц. Васил Пенев е развивал и дейна социална активност. През 1995-1997 година е бил консултант в Министерския съвет на Република България. През 2001 година става джентълмен на високия френски медал Palmes Académiques за заслуги в региона на науката и културата.



Основните научни ползи на доцент Васил Пенев бяха съсредоточени в региона на политическите системи и идеологии. Автор е на книгите „ Политическата система на Дания “ (2004) и „ Политология за всички “ (2006), както и на десетки студии и публикации в университетски издания на български, британски, френски и съветски езици.

"Загубихме освен огромен експерт в областта на политическите науки, само че и обаятелен и надарен сътрудник и другар. Ще ни липсват забележителното му възприятие за комизъм, вниманието, което постоянно отделяше на младите сътрудници, отворения му към бъдещето взор ", обявиха от СУ и изрекоха съболезнования за загубата на проф. Пенев.

Редакцията на Novini.bg изрича също съболезнования на фамилията и околните на преподавателя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР