Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади

...
Доц. д-р Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев пред Lupa.bg: Терзиев ще е кметът на София, хората на ГЕРБ масово няма да гласуват

Доц. доктор Стойчо Стойчев е един от най-популярните ни млади политолози. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и учител по разбор на политическия риск и противопоставяне на проведената престъпност в катедра „ Политология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Потърсихме го, с цел да разяснява най-горещата тематика сега - идния балотаж за кмет на София, както и да даде позицията си по настоящите политически тези. 

- Драмата продължава. След дни следва балотажът за кмет на София. Предизвестен ли е финалът в борбата сред Васил Терзиев и Ваня Григорова, доцент Стойчев?

- Мисля, че успеха на Васил Терзиев е значително обезпечена, тъй като вотът за него е партиен, мощно мобилизиран и неговата партия ПП-ДБ в тоя случай господства електорално в София. Просто гласоподавателите на тая партия са съсредоточени в столицата.

Единствената заплаха за Терзиев в моемента е, в случай че се създаде нереално  свръхвисока изборна интензивност, тъй като всяка по-висока изборна интензивност от тази, която имахме, работи против него и в интерес на Ваня Григорова. Въпреки че тези, които не гласоподават, не биха отишли да го поддържат.

Ако има някаква готовност преди балотажа, тя ще бъде в интерес на Ваня Григорова, която сега има за цел да актвира необятен кръг от хора да отидат да гласоподават. Тя би трябвало да сплоти леви, десни протестиращи, гербадижии. Трудно обаче ще активизира антивот, тъй като Терзиев до момента не е бил в ръководството.Срещу ръководещи елементарно се генерира антивот.

Това за нея е проблем, тъй като мъчно може да разгърне антикампания, която да сплотява хора, които ненавиждат Терзиев и не желаят да става кмет.

- Сега всички се вълнуват от въпроса какъв брой от ГЕРБ биха дали своят вот за Ваня Григорова след намеците на Бойко Борисов и репликата „ По-добре държавна благосъстоятелност, в сравнение с Държавна сигурност ”.  

- Според мен гласоподавателите на ГЕРБ всеобщо няма да гласоподават на втори тур. 

Те си имат балотажи за районни кметове и въпреки всичко ще идат в изборните секции. Но дали ще гласоподават и по какъв начин, това доста малко ще зависи от партийното водачество, тъй като то тотално се е изложило пред тях.

Издигнаха претендент, който не стигна до балотаж. Оттук нататък какъв инструктаж да прави Борисов или който и да било от ГЕРБ за втори тур? Никакъв. Каквото и да им бъде казано, гласоподавателите ще отидат и ще гласоподават както са си решили.

- А най-логично, евентуално вотът при ГЕРБ ще се разпръсне - една част няма да гласоподават, други ще поддържат Ваня Григорова, трети ще дадат късмет на Терзиев.

- Те ще се разбъркат, да, само че по-голямата част няма да гласоподават, тъй като двамата претенденти за тях са еднообразно неприемливи,

Една част са мощно настроени против „ Промяната ” и по тази причина ще желаят да гласоподават преднамерено против Терзиев, само че такива мобилизации антигласуване в ГЕРБ аз не съм следил до момента. Самите те са жертва на подобен вид гласоподаване – помним случаите всички против Фандъкова, всички против Цачева, всички против Бойко.

- След като претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян не съумя за втори тур, и политици, и анализатори се надпреварваха да разгласят партията на Борисов за огромният губещ на тези избори, „ уцелен в сърцето ”, колабирал и така нататък При това състояние какви тарнсформации следват в партията, още повече че в Общинския съвет имат сензитивно по-малко хора?

- Да, групата им е на половина по-малка, само че на „ Промяната ” мандатите не им стигат за независимо болшинство, тъй че ще разчитат на някаква поддръжка от ГЕРБ. Дали въз основата на трайни връзки или въз основата на някакви договорености, ще стане ясно.

Предполагам, че главно от ГЕРБ ще се чака тая поддръжка.

В последна сметка всеки си преценя относителните изгоди и загуби – дали с тоя, дали с оня. Защото другите варианти са групата на Григорова, „ Възраждане ”, не са доста, нали?

- Макар че Борисов не признава загуба и заявяи, че ще си върнат София, като я изгубят, резултатът е пагубен - ГЕРБ след 20 години губи най-голямата си цитадела.

- Вижте, става дума за генерационна смяна, ние от дълго време приказваме за това. Просто поколенията се смениха. Активното потомство сега не поддържа ГЕРБ в огромната си част и това интензивно потомство живее главно в София.

Ражданите след 1980-а година, хората в София, които сега са в най-активна възраст, печелят най-вече, просто импонират на модела, по който им оферират да се развиват от  Политическа партия и Демократична България, това е. Така че нищо не могат да създадат сега, казусът е въпрос на промяна на поколенията.  

- Не мислите ли, че всяка партия, колкото и огромна политическа мощ да е и да е управлявала с години, даже да има стотици хиляди симпатизанти, в даден миг се амортизира, стопява се, омаломощава се. Да си напомним латинската мъдрост Panta Rei (Всичко тече, всичко се изменя).

То моделът на ръководство се изчерпва. Тeзи приказки с насърчаване на метрото, метростанции, преди 10 години звучеше супер значимо, мотивиращо, тогава им споделяха евала - вършат пробиви, автомагистрали строят, пътища...Но сега никой не обръща внимание на това.

Не тъй като не е значимо, само че тъй като се изчерпа като тематика. Хората привикнаха това да се случва непрекъснато и не можеш на база „ Ще построя 10 км метро и хората ще ахнат– супер, давай. ” Не са тези нещата, които да впечатлят софиянци към този момент, а ГЕРБ друго не са извадили в акцията и няма по какъв начин да го създадат, в случай, че са били ръководещи.

Сега към този момент като не сработи и стана очевидно, че не става, ще си преформулират управническите визии, ще си почиват 4-5 години  и по-късно отначало ще се върнат. Защото нещата се трансформират и обръщат. Ако някой ми беше споделил преди 10 години, че костовистите отново ще са на власт, в никакъв случай нямаше да допускам. Та те бяха окончателно тписани, свърши се с това дясно. Но ето, в този момент възкръснаха, по този начин да се каже.  

- Като стана дума за десните, да погледнем към тях. Драмата с ДСБ – те преглътнаха тежка хапка с Васил Терзиев, поради ДС- корените му, а Съюз на демократичните сили пък въобще няма за кого да гласоподава на балотажа...

- Десните значително се преформулираха и преформатираха. От остарялото ДСБ и остарялото Съюз на демократичните сили съвсем нищо не е останало. Част от остарялото ДСБ са хората, които са в листите на Вили Лилков – това бяха извънредно изявени персони, остарели седесари, десебари, самият Лилков е от създателите на ДСБ, само че все пак една част от тях не го поддържаха.

Но на младите генерации тези хора са им архаични. Те от почитание приказват за Иван Костов, само че не знаят какво е написал, не са му чели книгите, не знаят какво е приказвал, няма да го разпознаят на улицата. Ако се опитаме с едни и същи модел от преди няколко десетилетия да обясняваме кой е добър политик в този момент, ще сбъркаме. Нещата просто се сменят, а рамките не са напаснати. Но и това ще стане.

- Според мен, поколението „ 40 плюс ” малко остава да виси във въздуха –част от тези хора не утвърждават нахлуващите нови политици и правила и си държат на старите престижи, други пък  непосредствено скачат в новото време и прегръщат модерните и постоянно прогресивни хрумвания...    

- Това потомство е разпръснато – част от тях са в крайник с новите трендове, част от тях със старите. За старите партии, за ГЕРБ има доста поддръжка от тези хора, само че не и от най-младите. За да гласоподават младите за ГЕРБ, би трябвало да не помнят, че са управлявали. Няма младеж, който да одобри, че ще гласоподава за партия, управлявала 12 години.

За тях това е партия на статуквото – това е „ остаряло, кофти, смърди, дай нещо ново да вършим, брат... ” Така мислят, по този начин приказват.

По принцип консервативно мислещите хора  в България са релативно малко. Особено при младите. В партиите пък го употребяват за показност. Като се смени поколението, се сменят и моделите, по които то си показва по какъв начин наподобява ръководство, полезности, морал, държание и така нататък

- Обаче Ваня Григорова опровергава това – тя излезе с доста остарели полезности, обичаи, обърна се към служащи, миньори, хората, които стават в 5 и отиват на работа. А за нея са дали своят вот и задоволително младежи и отново ще гласоподават.

- Ами всяко ново е добре забравено остаряло. Например правосъдната промяна и корупцията  обясняваме с изменчив триумф от 95-та година, а в този момент тематиката е флагът на Политическа партия и Демократична България.

Но Ваня Григорова е ортодоксална марксистка и развива неомарксистки теории, въпреки че съсловия няма, тези хрумвания не се връзват.  Всъщност хората гледат визията. В България наличието не се гледа доста много, а по какъв начин изглеждаш, какво подстрекателство правиш.

Много са факторите, които въздействат, с цел да кажеш най-после: „ Този човек ми е приветлив ”. В политиката е като при влюбването – нещо те нервира, нервира до гибел дори, и най-после ти стане симпатично, закачливо и ето най-после... усещаш се, че си вдлъбнат. И с разлюбването става по този начин – лека- бавно, незабелязано. Както обичаш някого, най-после ти стане апатичен. И в политиката по този начин и си казваш: „ Ама какво върша аз, че да гласоподавам за този. ” Всичко в тоя свят е поздчинено на едни и същи модели – опознаване, усещания..

Има хора, които желаят да сменят и търсят ново и ново, не влизат в отношение с никого – гласоподавателят, дал своя вот за „ Възраждане ”, преди този момент е дал своя вот за НФСБ, за Валери Симеонов – той постоянно на трасета на един и същи модел.

Други са като при Вили Лилков – любовта на живота, до момента в който гибелта ни раздели – ние ще си пеем песни за антикомунизма, до момента в който свят светува, даже да са минали 100 000 години. Аз съм чувал за Държавна сигурност единствено от баба ми, само че доста ненавиждам Държавна сигурност, щото по този начин би трябвало, това е обичайно за моето семейство...

Но човек се трансформира - бил си един, станал си различен и така нататък Аз бях доста ляв като дребен, бях изчел целия Маркс, Ленин, знам ги с съществени положения. И бих предложил – когато човек подлага на критика идеология, мироглед, първо би трябвало да си направи труда да го изследва, да го изчете. Трябва да обясниш какъв брой неплатежоспособен Маркс през термините на Маркс, тъй като оттова може да се обори прелестно, със самия себе си може да се обори.  

- Да излезем на световното трасе. След тези избори, какво ще се случи със „ Сглобката ”? Затегна ли се, заздрави ли се, вместо да се разхлаби? Изглежда прогнозите по какъв начин ще се разпада се опровергават...

- Сглобката е най-хубавото, което тези партии могат да измислят за себе си и бъдещето си. И най-важното – най-хубавото, което техните електорати могат да си показват за бъдещето си. Защото техните електорати доста добре схващат, че в случай че не е това ръководство, всяко друго е по-лошо за тях. По-лошо, тъй като ще би трябвало да вършат по-голям компромис. Да гласуваш за Политическа партия и Демократична България, може да се преглътне, че са в една компания с Бойко и Пеевски, тъй като са срещу Путин ясно и изрично на страната на Украйна ясно и изрично. Точка. Всяка друга работа  би било съмнение на България по тоя въпрос, а той е първостепенно значим. Защото повече ненавиждаме Путин и по този начин го мислят те.

За тия хора това е държавно управление, което подсигурява на България цивилизационния избор, който на тях им харесва и те не желаят никога да се промени като базисно събитие.

- Т.е. ГЕРБ и ПП-ДБ ще се крепят в името на властта, макар обществения конфликт посред им и забележимата злост.

- Те ще се крепят, само че има друго – гласоподавателите позволяват това общуване. Но те все още не са подозрителни, тъй като Политическа партия и ГЕРБ непрекъснато се карат. Те не са станали едно и също, не са се слели. Но в случай че спрат да се карат, всичко утихне и тръгне без спънки в ръководството, гласоподавателите ще си кажат: „ Край, тук има нещо неправилно, някой се е схванал. ” Затова този скандал стимулира гласоподавателите на ГЕРБ да гласоподават за ГЕРБ и за Политическа партия, тъй като всяка заран си споделят „ Моите хора не престават да ги разобличават и подлагат на критика. ”

- С две думи ротацията с Мария Габриел ще я забележим?

- Да, ще я забележим.

Ако са рационални от ГЕРБ и не желаят повече министри. Не ти трябват повече министри, не ти трябват изобщо министри да имаш, в случай че искаш да те има дълготрайно. Защото в случай че ГЕРБ изискат Министерския съвет, несъмнено ще го получат следващата година и след 1 година въобще няма да има ГЕРБ.

Както в този момент, с 60 000 гласа паднаха за София, по този начин ще стане и за цялата страна. Наполовина, по-късно още на половина и изчезваш за 2 парламентарни цикъла. Както ГЕРБ беше в центъра на Вселената на политиката. Нямаше партия, която да каже, че е от еднакъв порядък с ГЕРБ.

- Скандалът с машините обърна ли настройките? Ето, още веднъж има голям брой невалидни бюлетини.

- Връщат ги машините, ще се гласоподава с тях на втори тур. Сега има ясна настройка в поддръжка на машините. Така че няма смисъл да се заиграват с тази тематика нито от ГЕРБ, нито от Движение за права и свободи, тъй като губят точки и натрупат негативи.

- Както видяхме, софиянци упражниха углавен избор и в последна сметка Васил Терзиев се оказа печеливш от труса с машините, който сякаш трябваше да събори него. 

- Старите управнически модели, старите политици наподобяват супер вехто, дърто и жалко на младото потомство. И като му кажеш, че не искаш модерното гласоподаване, искаш си остарялото, си споделя: ”Ето тия са дърти и неповторимо елементарни, следващата година няма да гласуваме, бате. ” Не им би трябвало тая борба, тя в допълнение ги разрушава в очите на младото потомство.

А тяхното си отива, стопява се и умира.

Ето както в Българска социалистическа партия - никой от младите не гласуваше за тях. Младите въобще не са чували за Маркс, само че ето в този момент Ваня Григорова го изкарва. В света обаче има тренд за връщане към марксизма и ети ти...Важен е живият живот.

И в Политическа партия и Демократична България има гейове, и в ГЕРБ има гейове, единствено че в ГЕРБ са гейовете чалгари, а в ПП-ДБ са тези, които вървят в хаус клуб. Едното е провинциално, другото е градско. Като е по този начин, ти си изтървал София. Затова няма да управляваш София, няма селяните да ръководят, софиянци няма да го позволен.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР