Доц. д-р Спас Ташев се занимава със статистика и демография

...
Доц. д-р Спас Ташев се занимава със статистика и демография
Коментари Харесай

Доц. Ташев: Проспахме да обясним, че Скопие е троянският кон на Путин

Доц. доктор Спас Ташев се занимава със статистика и демография към Българска академия на науките. Завършил е Дипломатическия институт при Министерство на външните работи. Основател е и пръв шеф на Културно-информационния център на Република България в Скопие и някогашен заместник-председател на Държавната организация за българите в чужбина.

Интервю на Novini.bg

- Доц. Ташев, немската външна министърка Аналена Бербок сподели нещо, което втрещи всички, които се интересуват от македонския въпрос - а точно, че България се е съгласила доникъде на годината да махне ветото за Европейски Съюз. Дали Бербок изпусна нещо за сделка, която ние не знаем?

- Аз ревизирах посредством мои източници в нашето Външно министерство. Те настояват, че сходно нещо от нашата външна министърка Теодора Генчовска не е казвано. В същото време това се появява и в немски медии, не е единствено обява в наши. Ако проучваме изявленията на министър Генчовска, ще забележим, че тя постоянно е отстоявала концепцията, че ветото не трябва да се маха, до момента в който Скопие не се реформира. От тази позиция одобрявам думите на Бербок като немска провокация, в случай че не са ѝ приписани от медиите, сподели той пред Марица.

- Германия прокарва напълно нова теория, която гласи, че с цел да се усещат по-сигурни Северна Македония и Албания, би трябвало бързо да получат път към Евросъюза. Дали това е общо мнение на Европейски Съюз?

- През последните години Германия на моменти обслужва някакъв подозрителен европейски интерес. Имам поради политиката ѝ във връзка с „ Турски поток” и „ Северен поток”. Всички си спомняме по какъв начин тя настойчиво застана против концепцията за съветски водопровод през Черно море към България, а оттова и към Западна Европа, само че в това време работеше за изгражданите на „ Северен поток 2”. Това демонстрира, че немската външна политика има няколко аршина, само че при всички случаи изхожда от своя личен интерес. Казвам това с горест, тъй като тези общоевропейски ползи, за които приказваме, към момента са надалеч и неведнъж се крият зад егоистични ползи. Само преди месец след началото на съветската инвазия в Украйна видяхме, че Берлин е твърдо срещу въвеждането на енергийно ембарго към Русия. И стигаме до въпроса какви ползи се преследват, когато се нападна нашето несъгласие. Твърденията, че посредством него България обслужва съветския интерес, е една опорка, която бе създадена в Скопие и спусната по македонската агентура у нас. Под агентура разбираме хора, които се препитават посредством работа в скопски медии и научни институти. Северна Македония си има одобрена лобистка стратегия, която не престават да прокарват най-много посредством медиите в Западна Европа и Съединени американски щати. И тук е огромната покруса ​- България безусловно спи! Като върша тази констатация, никога не упреквам единствено настоящето българск​о държавно управление, а всички наши държавни управления през последните 30 години, които пренебрегваха националния интерес към Македония, а на процедура продължаваха глупавата политика на Българска комунистическа партия след 1944-та, пък даже и след 1963-та ​- за избягване на взимане на позиция по този значим въпрос.

- Какво тъкмо става през 1963 година?

- Тогава България дефинитивно скъсва с македонизма, само че единствено с вътрешния македонизъм. Докато във външнополитически аспект тя продължава да го поддържа. Опитва да прави договорка с Югославия - тя да не ни закача за Вардарска Македония, а ние ги оставяме да си вършат у тях каквото си желаят. До огромна степен репресиите на българите в Северна Македония са ставали с пасивното подпомагане на нашите управляващи, които са си затваряли очите. Това е ставало със съдействието на огромния руски брат.

- Защо за Съветския съюз България бе второстепенна страна, за разлика от Югославия?

- Руснаците постоянно са гледали на връзките си с Югославия като предпочитани. Още Хрушчов стартира да ни натиска за подчинение по македонския въпрос. Оказва се, че има секретни протоколи от събранията на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, които са спускани единствено да двама души - до Тодор Живков и Енвер Ходжа. В тях се споделя, че би трябвало да се спре с антиюгославската акция и че политиката на Коминформбюро от 1948 година не е вярна и не може да се приказва за никакви репресии в Югославия против лица, които демонстрират друго мислене. И до момента в който Албания не се преценява с това и скъсва с Варшавския контракт през 1961-ва, Тодор Живков свежда глава и стартира да прокарва тази позиция по македонския въпрос. Аз самият съм пострадал от тази политика. Като възпитаник бях член на една незаконна организация, която се занимаваше с македонския въпрос, и изпратихме протестно писмо до Централен комитет на Българска комунистическа партия. Бях задържан и една година следствен за антидържавна пропаганда. За това, че съм развалял положителните връзки с Югославия. Става въпрос за 1984 година. Съществуват протоколи от съвещания на руските водачи, в които се споделя, че за тях Югославия е приоритет, че тя ще залегне в основата на предстоящ нов план на Балканите ​-тоест всичко това демонстрира по какъв начин България е играела второстепенна роля и ѝ е запушвана устата, с цел да следва тази политика на Москва. Стигаме до огромния абсурд - под предлог, че би трябвало да се спре съветското въздействие в Северна Македония, в този момент ни се предлага тя, без да се реформира, да бъде пусната в Европейски Съюз. Какво значи това на практика? Ако РСМ влезе в Евросъюза, без да е реформирана, тя незабавно става проводник на политиките на Белград и Москва. Скопие е съветският троянски кон, който ще влезе в европейската цитадела. И когато бъде вкаран с тази нападателна антибългарска реторика ​- това значи взривяване от вътрешната страна на Европейски Съюз. Тук е огромният проблем - България не съумя да показа 30 години този проблем пред нашите евроатлантически сътрудници.

- Какво трябваше да създадем, с цел да спечелим Европа на своя страна?

- Трябваше да имаме стратегии, да раздаваме стипендии на непознати учени, които да работят в нашите архиви и да работят по българския въпрос. Имаме информационна тактика, която трябваше да показва нашата позиция по света. Нищо обаче не се прави! Нещо повече ​- имам съответни образци, с които да ви покажа по какъв начин българските управляващи са саботирали националната ни позиция. Това стана с „ Бялата книга”​ - издадохме я на британски, немски, испански и други непознати езици. Тази книга разглеждаше актуалните проблеми сред Скопие и София. Написана е от екип от 8 учени - по трима са от България и Македония, а по един от Албания и Сърбия. Ние я предлагахме безплатно на Външно министерство по времето на Екатерина Захариева да я популяризира, само че беше спусната заповед от най-високо равнище да не ни се оказва никакво подпомагане.

- Войната в Русия като че ли ни удари пестник, показвайки какво надълбоко разделяне има у нас.

- Аз нямам пояснение по какъв начин, вместо да построяваме общонационална позиция, виждаме по какъв начин русофили и русофоби се опълчват, само че през призмата на своите пристрастия, а не през призмата на националния ни интерес. В момента държавното управление публично поддържа Украйна, само че в случай че смъкна ветото против Северна Македония, ще извърши задачата на Путин - да вкараме тази страна в Европейски Съюз. Има разминаване сред думи и каузи. Зад една антируска словосъчетание на процедура се крият проруски дейности.

- Какво може да промени възгледите на последователите на Путин у нас?

- Смятам, че с хода на военните дейности в Украйна въпреки всичко настава някаква еволюция в публичното мислене и сляпото русофилство понижава.

- Аз не съм срещнал нито един български путинист, който да е трансформирал последния месец възгледите си. Дори след Буча! Вие попадали ли сте на такова знамение?

- Сигурно има и такива...

- Тези дни проверяващият уебсайт Bellingcat ще разгласява лист на нашите медии, които са получавали пари от Москва. Чакаме ли сюрпризирани?

- Общо взето, не считам, че този лист ще промени нещо значително. Знае се, че на наша територия се води осведомителна война. Ние се нуждаем от български медии, а за жалост, такива малко има.

- Кои от партиите в ръководещата коалиция са най-категорично срещу взаимни отстъпки по отношение на Скопие?

- Съдейки по реакциите, „ Има подобен народ” се оказаха най-последователни. Отделни представители на Българска социалистическа партия също настояват, че няма да поддържат свалянето на ветото. Дано да е по този начин. Когато нещата опрат до гласоподаване в Народното събрание, имаме народни представители от една друга фармация, които са заявявали твърдо, че са срещу него. Имам поради Движение за права и свободи. И ще се получи нещо забавно тогава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР