Доц. д-р Петя Димова е завършила медицина през 1991 г.

...
Доц. д-р Петя Димова е завършила медицина през 1991 г.
Коментари Харесай

При температурен гърч детето родителите трябва да направят това незабавно

Доц. доктор Петя Димова е приключила медицина през 1991 година Притежава компетентност “Неврология” от 1997 година, а от 2005 година профилна компетентност “Детска неврология “. Специализирала е във Фрайбург, Германия; Виена, Австрия; Венеция, Италия.

От 2006 година дружно с проф. доктор Красимир Минкин прави екип за лекуване на най-тежките форми на епилепсия - по този начин наречената фармакорезистентна епилепсия. Като самопризнание за техните старания от началото на 2014 година Центърът за епилептична хирургия в болница “Св. Иван Рилски” е включен с още 11 референтни центъра в Европа в тригодишен план Е-PILEPSY за хирургично лекуване на тежки епилепсии.

Много родители претърпяват мощна нерешителност, когато при зараза детето им получи температурен спазъм. За страдание, това не се случва по никакъв начин рядко. Важно е да се резервира хладнокръвие и да се работи рационално и умишлено, а не да се изпада в суматоха, тъй като вярното държание на родителя би трябвало да е подчинено на здравия разсъдък и да се подходи съответно.

За фебрилните гърчове при децата беседваме с доцент доктор Петя Димова, детски невролог в Клиниката по неврохирургия към болница “Св. Иван Рилски” в София.

- Доц. Димова, какво съставлява фебрилният спазъм?

- Фебрилните гърчове са най-честото неврологично нарушаване в детската възраст, засягащо до 5% от децата в “западния свят”, което има пик на изява във възрастта 12 до 18 месеца. Малко по-често се следи при момчета, както и през зимните месеци. По създание фебрилният спазъм е епилептичен припадък, само че не значи епилепсия.

Цялото изявление с доктор Димова, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР