Доц. д-р Петър Чавдаров, председател на Общото събрание на учените

...
Доц. д-р Петър Чавдаров, председател на Общото събрание на учените
Коментари Харесай

Честваме 145 г. от рождението на Константин Малков

Доц. доктор Петър Чавдаров, ръководител на Общото заседание на учените в Института по растителни и генетични запаси в Садово

Учени от Института по растителни и генетични запаси " Константин Малков " в Садово ще отбележат на следващия ден 145 години от рождението на своя патрон. Сутринта ще положат цветя пред паметника на великия агроном и академик, който е заровен в двора на научното звено към Селскостопанска академия в Садово. Негови истински писания са подредени в музея на института и ще могат да се преглеждат през целия ден. 

Верни на концепцията на Малков, в продължение на над 130 години поколения  учени в Садово са основали 148 сорта при 28 култури, като 38 от тях са включени в формалната сортова листа на България. Сортовете пшеница, основани в ИРГР Садово, са известни със своята работливост, сухо- и студоустойчивост. Най-новият вид пшеница Гинра е с висока работливост и резистентност към стопански значимите заболявания.

Със семената от " Садовски фъстъци " в страната са засети 100 % от площите. Значителен интерес към тях се демонстрира и от Съединени американски щати, Италия и други Нов шлагер на пазара сега са и иновационните сортове сусам " Аида ", " Валя " и " Невена ", които са подобаващи за механизирано развъждане. 

Констатнин Малков  е роден през 1873 година в Крушево, Македония. Учи в Държавното приблизително земеделско учебно заведение в Садово. Висшето си земеделско обучение приключва в гр. Хале, Германия. Специализира опитно дело в Гьотинген и заболявания по културните растения в Берлин. След завръщането си в България учителства в Държавното приблизително винаро-земеделско учебно заведение в Плевен, в Средно земеделско учебно заведение „ Образцов чифлик ” в Русе и в Държавното приблизително земеделско учебно заведение в Садово.

През 1902 година провежда първата земеделска опитна станция у нас. Още тогава, на 29 години, съвременниците му са се удивлявали от неговата сила за работа като админ, държавник, началник, огромен академик и възпитател. Великият агроном на България за 13 години изследователска активност приготвя и разгласява общо 273 научни труда, като огромна част от тях са поместени в реномирани земеделски списания в разнообразни европейски страни. 

Малков завещава на поколенията агрономи и научни служащи извънредно скъпи научни резултати като класификацията на българските пшеници, задълбочено изследва културите ориз, памук, фъстъци, сусам, мак, нахут и други. Проучва огромно за времето си заболяванията и вредителите по културните растения, като открива нови за науката заболявания, които и през днешния ден носят неговото име.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР