Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози.

...
Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози.
Коментари Харесай

Мира Радева: Тези 4 партии ще се обединят срещу ГЕРБ и ще заформят кабинет

Доц. доктор Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати.

Доктор по социология в Института по социология към Българска академия на науките с дисертация на тематика „ Конфликтите в организацията “. Дългогодишен учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

От 1991 година управлява Института за обществени проучвания и маркетинг „ МБМД “.

Автор на монографията „ Общественото мнение в годините за прехода”.

Ето мнението на доцент Радева по горещите тематики в страната в изявление за .
- Какъв урок би трябвало да научат политиците от пандемичната 2020-а?
- Да не си вирят толкоз носовете. Всички ние разбрахме какъв брой сме дребни, това е доста тъжно. Трябва да проумеем, както е споделил Георги Господинов, че ние е повече от аз. Това обаче непрестанно ни убягва, ужасно егоцентрични сме това хората.

Като социолог съм смаяна от това, което се случи, и продължава да се случва. Но във всичко това има доста значим детайл - могъществото на медиите, на този свят, единен посредством медиите.

Как можа Западният свят да се поведе по модела на един тоталитарен Китай!? Ако Ухан не беше затворен, и западняците нямаше да се затварят. Излезе, че тоталитаризмът победи демокрацията!

- Доц. Радева, изпратихме сложна 2020 година. Как и до каква степен пандемията и митингите ще пренаредят политическия пъзел през 2021-ва?
- С риск да прозвучи стряскащо - 2020 година беше шашава. Без подозрение властта на ГЕРБ и Бойко Борисов в продължение на толкоз години стартира да дотяга на доста хора. Кризата с пандемията дори форсира този развой.

Но Борисов постоянно е имал необикновен нюх за това да излиза от трагични обстановки. Дори на европейските избори през 2019 година, когато получи тежки удари върху имиджа си, той по този начин отигра топката, че ги завоюва. А обстановката тогава в действителност беше трагична, даже се говореше, че вземат ли му Цветан Цветанов, Борисов е навън. Получи се обаче противоположното.

Сега обаче е друго, обстановката е друга и измъкването ще е извънредно мъчно.

- ГЕРБ обаче остават първа мощ съгласно последните социологически изследвания. Имат ли капацитет да запазят тази позиция и на изборите?
- Въобще не е изненада, че ГЕРБ са първа мощ съгласно изследванията.

Първо, тъй като другите две благоприятни условия - Българска социалистическа партия и Слави Трифонов, имат съществени съперници в обществото.

За това коя група ще надделее би трябвало да се мери надлежно коя какъв брой съперници има. Нито една от трите огромни партии, претендентки за властта, не е без социална опозиция. Всяка една от тях има както симпатизанти, по този начин и съперници. И Бойко Борисов, и Корнелия Нинова, и Слави Трифонов са артисти, които имат отдавнашно обществено наличие, няма по какъв начин внезапно в този момент всички да се влюбят в тях.

Според мен никой няма да излезе огромен победител на идните избори, в случай че не стане знамение.

Всеки от тримата огромни кандидати за властта има и огромна група съперници и ще търсят опция. И всеки ще избира за себе си в границите на най-малкото зло от неговата позиция. Едни ще гласоподават да не пристигна Корнелия Нинова на власт, други - да не пристигна ГЕРБ на власт, трети - да не пристигна Слави Трифонов.

- Няма ли това да направи прогнозите за идващите избори извънредно сложни?
- В последна сметка е извънредно мъчно да се планува какъв формат би могло да бъде идващото държавно управление. Много сложни ми наподобяват съюзите след изборите. Ще са нужни много взаимни отстъпки.

Но не е изключено най-после с малко да водят ГЕРБ. Ако обаче това се случи, съгласно мен съперниците им няма да изтърван шанса да създадат Отечествен фронт против ГЕРБ.

Тези, които харесват Слави Трифонов, са същите, които да вземем за пример харесват така наречен Патриоти - плаващ електорат от по-млади, националистически насочени хора, които постоянно си търсят нов изразител.

Класическата градска десница, която по този начин или другояче не е огромна, ще отиде към обединения като ДСБ и "Да, България ".

- Не демонстрираха ли митингите, че българинът не е революционно надъхан?
- Трябва да спрем да приказваме за българина - няма такова разбиране. Самата фрагментация на политическите обединения е резултат на това, че сме разнообразни, не сме едно цяло. Много хора са против ГЕРБ, само че има и такива, които са за ГЕРБ - регистрират направеното: метро, автомагистрали, Околовръстното. Ала и чувството за непоклатимост стартира да дотяга.

- Изключен ли е кабинет "Борисов 4 "?
- Не мога да кажа толкоз изрично, само че по-скоро да. Смятам, че ще има Отечествен фронт против ГЕРБ.

- Защо Българска социалистическа партия не съумя да яхне вълната от неодобрение и митинги?
- Защото това им е капацитетът. Има доста неща в предишното, които няма по какъв начин да се не помнят. Няма по какъв начин да се не помни, че Българска социалистическа партия нямат нито едно сполучливо ръководство за тия години. А в този момент на всичко от горната страна им излизат две други възможности - скараха се с президента и Мая Манолова си потегля със личен план. ГЕРБ по никакъв начин не са добре, но и Българска социалистическа партия също не наподобяват цъфтящо.

Хората търсят опция, само че я няма и по тази причина най-вероятно вотът ще бъде раздробен.

Ала за Корнелия Нинова е много неловко, че Мая Манолова и "Отровното трио " ще се оформят като опция вляво - няма какво друго да бъдат.

- Кои от новите играчи на терена имат късмет да станат значими?
- Слави Трифонов може да стане трета мощ. Той ще почисти от терена по-дребните партийки като "Воля " на Марешки, като "Атака " на Сидеров - всички такива той ще ги обере.

Според мен Слави, в случай че успее да си изиграе картите добре, ще измести от третата позиция Движение за права и свободи. Това, че той има капацитет, съм го видяла още при започване на 2016 година А и референдумът на Трифонов е задоволително доказателство. Тогава той изпусна опцията, поколеба си, само че сега е сериозна поръчка. Слави има късмет да хване така наречен плаваща външна страна - по-млади, по-националистически настроени, на които са им омръзнали познатите партии.

Проучванията дават на групировката на Манолова резултат към 4-те %, което прави прогнозата за нея извънредно сложна. Ще се реши в последния миг, зависи от акцията.

Много неприятна е практиката на нашите партии да вършат акции в последния миг, с цел да не си изкарват козовете овреме. Смятат, че това е добре за тях, само че в действителност е супер зле и прави изборния развой непредвидим, с изненади до последния миг.

- Кого ще облагодетелства дата за избори през март или през май?
- Първо, политиците би трябвало да спрат да мислят за себе си, за личната си полза. Обявявайки дата 28 март, президентът постъпи безусловно неточно - не може да дадеш първата допустима дата, без да се съобразиш с общата обстановка в страната. В момента, в който хората са уплашени, да даваш първата допустима дата, без съвещания, е, меко казано, безогледно.

Какъв е тоя президент, който тропа по масата и сочи първата допустима дата! За мен разумно е да се договорят за избори в по-спокоен, по-топъл интервал. Политиците би трябвало да мислят за хората, за това да гласоподават повече хора, да няма уплашени. Не би трябвало да вършат единствено персонални сметки и за това кой на кого по какъв начин ще го върне. Взаимните противодействия и борби ужасно нервират хората.

- Политически план или борба за втори мандат е по-вероятният избор на президента?
- Честно казано, не виждам този човек в политиката. Вероятно ще се опита да завоюва втори мандат, само че е прекомерно негъвкав, недипломатичен.

Изглежда в действителност като човек, който идва от висок армейски пост и е привикнал да раздава заповеди и всички да дават отговор: "Слушам! ". А това не е позицията на политик. И съгласно мен хората по тази причина го избраха - физически имаше визията на един добър главнокомандващ.

И когато започнаха да слушат какво и по какъв начин приказва, по какъв начин се държи, схванаха, че са създали неточност. Смятам, че сигурно той няма да повтори триумфа си, даже да се кандидатира в края на годината. Не знаем още кои ще са другите претенденти, само че не виждам този човек с втори мандат.

- Възможен ли е генералски двубой Борисов - Радев на президентските избори наесен?
- Според мен Борисов няма да направи подобен опит. Твърде дълго са го спрягали за президент, само че няма да им направи това наслаждение. Борисов желае да си отиде с фанфари, но и мандатът му още не е завършил. Много постоянно се е измъквал от сложни обстановки, има гений за това. А и до изборите има време и обстановката е много непредвидима и неуместна.

Не знам кой би могъл да бъде претендент на ГЕРБ. Например ген. Венцислав Мутафчийски вдъхва доверие, имаше доста добър имидж. Томислав Дончев би бил доста добър избор, наподобява най-експертният, умее да приказва. Винаги съм се възхищавала на метода, по който балансира обществените си изяви.

Той е добър контрапункт на Борисов, постоянно е доста сдържан, наподобява доста експертно, европейски. Чудя се за какво ГЕРБ изгориха по този напряко идиотски метод Росен Плевнелиев. А той продължава да им бъде правилен.

Съмнявам се, че биха могли да го върнат.

- Остават ли Движение за права и свободи постоянен състезател, откакто Слави може да ги измести от третата позиция?
- О, той просто може да направи повече от тях. Те са постоянни, ще си вземат тяхното, само че имат естествена граница. Базирани са главно измежду турци и роми, колкото и да се пробват, българският избор ще си отиде другаде.

Слави няма да вземе от Движение за права и свободи, несъмнено, само че Движението има естествена граница, до момента в който той има по-голям капацитет. Той ще сплоти патриотичните гласове и ще изтегли килимчето отдолу под краката на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ.

- Възможно ли е идващият парламент да е толкоз фрагментиран, че да се наложи да вървим на трети избори, предварителни парламентарни?
- Не, по-скоро чакам да се договорят Отечествен фронт антиГЕРБ, споделих го още при започване на митингите. За въпросното Отечествен фронт ще помогне влизането в Народното събрание на Мая Манолова. Почти сигурна съм, че Манолова, Трифонов, Нинова, Движение за права и свободи може да се обединят против ГЕРБ и да заформят ширококоалиционен кабинет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР