Доц. д-р Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна: Честит празник,

...
Доц. д-р Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна: Честит празник,
Коментари Харесай

Най-старият икономически университет в България отбелязва 103 години от основаването си

Доц. доктор Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна: Честит празник, сътрудници от ИУ-Варна
Днешният ден е церемониален за Икономическия университет във Варна. Програмата по отбелязването на годишнината е наситена с мероприятия.

Историята на най-старото висше учебно заведение по стопанска система в България стартира на 14 май 1920 година. По самодейността на Търговско-индустриалната камара във Варна се слага началото на българското висше икономическо обучение.

В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от главните търговски центрове на България. През 1911 година ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят опцията да се сътвори Висше комерсиално учебно заведение, само че избухналата война забавя реализирането на тази концепция. Решение за основаването му се взема през 1914 година на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.

Ръководството на учебното заведение се поверява на Върховен учебен съвет. Учебните занятия стартират през есента (3 октомври) на 1921 година в постройката на комерсиалната гимназия, чийто трети етаж е издигнат особено за потребностите на висшето учебно заведение. Те се откриват тържествено в актовата зала 101 с благословията на Варненско-Преславския митрополит Симеон. Приветствие сервира и персонално цар Борис III. Присъстват членовете на комерсиалната камара, банкери, търговци, индустриалци.

Първият ректор на Висшето комерсиално учебно заведение е радетелят за неговото основаване, проф. Цани Калянджиев. Той е роден е в Лясковец през 1866 година Завършва гимназия във Варна, учи техническа химия в Московското императорско учебно заведение, приключва университета в Цюрих. Пет години живее в Съединени американски щати. През 1896 година се завръща в България и постъпва като преподавател по химия в комерсиалното учебно заведение в Свищов. През 1904 година Цани Калянджиев е поканен от Варненската търговско-индустриална камара да помогне за основаването на приблизително комерсиално учебно заведение в града.

По негово гледище през 1914 година е издигната постройката на комерсиалното учебно заведение и се слага въпросът за разкриване на висше комерсиално учебно заведение. Търговската камара командирова Цани Калянджиев да изследва европейската университетска традиция и да потърси преподаватели. На 14 май 1920 година във Варна се открива дълго жадуваното висше учебно заведение по търговия. Цани Калянджиев е назначен за ректор с научното звание “извънреден професор ”. След отбрана на теоретичен труд е определен за постоянен професор по стокознание. До 1933 година той е ректор на висшето учебно заведение. Преди гибелта си, на 28 март 1944 година, той завещава средства на Висшето комерсиално учебно заведение, с цел да се реализира несбъднатата му фантазия - основаване на научноизследователски институт за икономически изследвания.

За времето на своето битие Икономическият университет във Варна е обучил над 120 хиляди икономисти. Днес висшето образователно заведение образова близо 12 700 български и задгранични студенти. В университета работят 300 постоянни преподаватели, от които над 120 са хабилитирани. Ректор на Университета е проф. доктор Евгени Станимиров. Ръководи го от 2019 година, а преди този момент в продължение на 8 години е заместник-ректор. Проф. Станимиров е най-младият в България професор по маркетинг.

Гост на днешния празник на университета беше националният представител от ГЕРБ-СДС доцент доктор инж. Медиха Хамза. Тя поздрави ректора на ИУ-Варна проф. доктор Евгени Станимиров и пожела нови триумфи в благородната специалност на академичното управление.

„ Чест за мен е да бъда посетител на тържественото отбелязване на 103-годишнина на най-старото икономическо учебно заведение в България. Оценявам високо труда, който поставят сътрудниците в обучаването на младите фрагменти, които ще ръководят стопанската система на страната. Гордея се, че Варна, като академични град, способства извънредно доста за идеята, която пази от години Съюз на демократичните сили – качествено обучение на най-високо равнище “, показа пред ДНЕС+ депутатът от СДС-Варна, доцент доктор Медиха Хамза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР