Доц. д-р Иван Чавдаров е директор на Специализираната болница за

...
Доц. д-р Иван Чавдаров е директор на Специализираната болница за
Коментари Харесай

Доц. Чавдаров: Българската Коледа прави много за децата с церебрална парализа

Доц. доктор Иван Чавдаров е шеф на Специализираната болница за долекуване, дълготрайно лекуване и рехабилитация на деца с церебрална парализа " Света София ". Завършва Медицинска академия в София, а по-късно следва и в Университета за национално и международно стопанство със компетентност " Здравен мениджмънт ".

Притежава редица квалификации, измежду които " Ранна диагностика и терапия по метода на Войта ", " Невро-физиологично лекуване на деца с церебрална парализа по Бобат ", " Здравна политика, стопанска система, мениджмънт и информатика в опазването на здравето ", " Мануална медицина " и други. Специализирал е в Германия, Чехословакия и Австрия.

Доц. Чавдаров е специалист по оценка и акредитация на лечебни заведения. Провежда научно-проучвателна и приложна активност за внедрявания на новости в региона на детската церебрална парализа и детската неврохабилитация, в това число има едно откритие, 3 рационализации и участия в монографии. Национален координатор е на Европейската академия по детска неработоспособност. Благодарение на " Българската Коледа " в болничното заведение е получен робот за рехабилитация, а през идната година се чака да бъде взет и робот от последно потомство, който да е в помощ на децата. Ето какво показа доцент Чавдаров пред Dir.bg.

- Доц. Иван Чавдаров, рехабилитационните технологии бележат динамично развиване през последните години. Колко са потребни и по какъв начин виждате развиването им? Вие се занимавате с деца, които страдат от детска церебрална парализа (ДЦП)?
- Занимавам се с едно много постоянно срещано заболяване в детска възраст, като при него честотата на заболяване е 2,5 на 1000 индивида. Това е най-честото и най-социално значимото заболяване, тъй като при него се обгръщат разнообразни страни от функционалността на мозъка - моторна функционалност, говорна функционалност и конгнитивни благоприятни условия като централизация, внимание, памет, мислене и така нататък Много нови технологии навлизат в рехабилитацията.
 Робот за рехабилитация
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР