> Доц. д-р Екатерина Учикова (вляво)По време на бременността си

...
> Доц. д-р Екатерина Учикова (вляво)По време на бременността си
Коментари Харесай

Чудо по Великден! В Пловдив спасиха млада жена, бременна в 8 месец!

> Доц. доктор Екатерина Учикова (вляво)
По време на бременността си дамата е получила прееклампсия - положение, при което кръвното налягане на бъдещата майка се повишава, усилва се количеството на белтъци в урината, появяват се отоци на лицето, ръцете и краката, главоболие, покачва се тежестта. В това положение дамата е призната в друго лечебно заведение, само че след това е превозена за оказване на животоспасяваща здравна помощ в УМБАЛ " Свети Георги “ – в началото в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване с шеф проф. доктор Чавдар Стефанов, а по-късно в Клиниката по акушерство и гинекология с шеф доцент доктор Екатерина Учикова. 

Прееклампсията е един от главните акушерски проблеми и водеща причина за майчината и неонатална заболеваемост и гибел. Засяга 5% от всички бременни дами, изясняват лекарите от АГ клиниката на УМБАЛ " Свети Георги “. От края на 2016 година при осъществяване на огромно проучване основоположникът на феталната медицина в международен мащаб проф. Кипрос Николаидис и сътрудници установявят, че сполучливо може да се извърши предварителна защита на тази тежка патология. 

Екипът на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ " Свети Георги “ през последните години, по международен пример, извънредно сполучливо ползва ранен скриниг – от 11 до 14 г.с., за дамите с риск от насърчаване на прееклампсия.

При тежка форма на прееклампсия и HELLP синдром  Йоана претърпя две незабавни интервенции – първата в АГ болница " Селена ", с мъртво раждане в 8-и месец и заплаха за нейния живот, втората в УМБАЛ " Св.Георги " – животоспасяваща за нея самата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР