Доц. д-р Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница

...
Доц. д-р Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница
Коментари Харесай

Нова политическа интрига с участието на ГЕРБ, НЗОК и Александровска болница

Доц. доктор Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница и Катедрата по офталмология на Медицинския университет - София. Всекидневно той преглежда доста деца и възрастни, а също и оперира. Заедно с това Оскар е ръководител на организацията на евреите в България " Шалом ". Но стана необятно прочут като един от дейните участници в разкриването на порочния метод, по който се е ръководи Александровска болница по времето на някогашния й шеф и здравен министър на ГЕРБ проф. доктор Костадин Ангелов.

Точно преди изборите в неделя, когато социологическите изследвания сочеха ГЕРБ като първа политическа мощ, в медии, близки до партията, се появиха публикации, че доцент Оскар е източвал здравната каса и ще бъде санкциониран за осъществените прегледи една година обратно. След тези публикации към него заваляха антисемитски закани, като първата е била от компания за събиране на задължения, обилно кредитирана от Българската банка за развиване по време на ръководството на ГЕРБ, а след това юрист Елена Гунчева, кандидат-вицепрезидент на Костадин Костадинов, против която " Шалом " преди време подава сигнали за антисемитски изявления, упреква в обществените мрежи евреите за " всички хубави неща, като се стартира от Голгота ".

В отговор Американският еврейски комитет разгласява своята позиция в поддръжка на доцент Оскар и " Шалом " и прикани за борба против антисемитизма.

Какви обаче са обстоятелствата. Справка в столичната здравна каса демонстрира, че решение по проблема с инспекцията към момента няма. Глобата ще бъде не за медицински действия или източване на здравната каса от болничното заведение, а за административни нарушавания в поликлиниката, които пък не са осъществени от доцент Оскар, а от администрацията. Самият доцент Оскар обаче продължава да бъде уверен, че в основата на акцията по очернянето му стоят ГЕРБ. Той акцентира пред " Капитал ", че от хилядите договорни сътрудници на здравната каса в София и техните инспекции ревизират единствено него и неговите сътрудници за една година обратно и " изтича " информация единствено за една инспекция, без тя да е завършила и без той да има виновност.
Реклама
От постовете му във фейсбук излиза наяве, че той намира случилото се за поръчка на проф. Костадин Ангелов към столичната здравна каса.
Доц. доктор Александър Оскар Фотограф: Капитал
" В допълнение, компанията, от която първо получих закани, е варненска, а това е един от изборните региони на Ангелов. За подопечните медии на ГЕРБ, които разпространиха очевидна неистина, даже не разясня. Просто смятам, че те са очаквали да се върнат на власт и да стартират с лова на несъгласни ", споделя доцент Оскар.
Директорът на столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева Фотограф: Капитал
Директорът на СЗОК Иванка Динева от своя страна изясни пред " Капитал " съответния проблем и е безапелационна, че досега до нея не са достигнали резултатите от инспекцията на ДКЦ " Александровска " и към момента не е взето решение по какъв начин ще бъде глобена поликлиниката, нито пък, че има нотка на политическа поръчка в проблема. " Непонятно за мен е персоналното пояснение на сходна инспекция, тъй като това е част от нашите отговорности. Ежедневно се правят планови инспекции, инспекции по сигнали и тъжби на всички лечебни заведения в София - 609 общопрактикуващи лекари, 1397 дентални лекари, 529 аптеки, 477 експерти и 81 лечебни заведения ", разяснява Динева пред " Капитал ".
За каква инспекция става въпрос
През август, малко след множеството разкрития на служебното държавно управление за метода, по който е била ръководена Александровска болница по времето на Ангелов и неговите наследници - проф. Димитър Буланов и проф. Борис Богов, който е нефролог по компетентност, в диагностично-консултативния център (поликлиниката) на " Александровска " стартира инспекция от столичната здравна каса. Тя е по сигнал на лекарка нефролог, която към този момент не работи в центъра. Служителите на здравната каса вземат решение да ревизират и документите на общо седем лекари.
Реклама
" Случайно или не, дружно с мен всички те са съперници на маниера на ръководство на проф. Ангелов, проф. Богов и заместник-директора по това време Мария Куманова, участници в групата " Заедно за Александровска ", а също така са и очни лекари от моята клиника ", споделя доцент Оскар.

В случая здравната каса ревизира здравната документи и намира нарушавания в нея. По традиция това са най-лесните санкции за инспекторите - постоянно в здравната документи могат да бъдат пропуснати подписи на лекари или пациенти, печати, да е въведен погрешно номерът на направление и други неточности, а нормално не лекарите, а сестрите и най-често админите оформят документите за доклад пред НЗОК, като в същото време лекарите преглеждат. Същото се случва и в лечебните заведения. Здравната каса постоянно отхвърля да заплати осъществено лекуване единствено тъй като не са попълнени всички вероятни отметки по документите.

В съответния случай родители на деца с проблеми с очите са били изпратени с направление за обзор от своите лекари и откакто прегледите са завършени, не са се подписали под направлението или листа. Това споделя и Иванка Динева.

" Лечебното заведение не е проверявано по повод оказването на здравна помощ. Проверена е активността на ДКЦ, като при всички тествани лекари са открити едни и същи нарушавания, които са в работата с здравната документи. Констатирани са липса на подписи на родители, липса на прикачени посоки за хоспитализация, амбулаторни листове. Това са административни нарушавания и ние не чакаме, че докторът самичък си написа листа, най-вероятно те са осъществени от администрацията, хората, които се занимават с обработването на документите ", споделя Динева.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Вечерни вести Реклама
Тя добавя, че контрольорите правят независимо своите инспекции, а по-късно по отчета им се произнася арбитражна комисия към касата, която е независим орган с еднакъв брой членове от БЛС и СЗОК. " Решението на комисията се рапортува на шефа на СЗОК и в неговата подготвеност е единствено образуването на размера на глобата в съответния случай. Ако решението е взето с 3 на 3 гласа, тогава шефът би трябвало да вземе решение да глоби или не, само че когато е 6 на 0, както в този момент, мога да взема решение единствено за размера на глобата, което ще направя сега, в който специалистите приготвят плана ", споделя Динева.

Тя не разяснява какъв ще бъде размерът на глобата за документите. В известие от СЗОК от предния ден излиза наяве, че са тествани 2741 амбулаторни листа за прегледи на доцент Оскар в извънболничната помощ, става въпрос за административно нарушаване и инспекцията не касае клинични пътеки и процедури за лекуване в болница. Постъпило е и мнение от " Александровска ", че не са съгласни с констатациите, с което арбитражната комисия не се е съобразила. Глобата за административни нарушавания от този вид е от 50 до 150 лева за документ, откъдето пък се получава колосална сума, с която съгласно медии би трябвало да бъде санкциониран Оскар.
Поръчка или рутинна работа
Според контракта й, посочен от доцент Оскар във фейсбук, Динева е работила за " Александровска " до началото на 2015 година, договорът е подписан с проф. Костадин Ангелов, който е бил изпълнителен шеф на болничното заведение, а по същото време тя е била консултант на здравния министър доктор Петър Москов. През септември 2015 година Динева става подуправител на Националната здравноосигурителна каса, откакто тогавашният подуправител доктор Димитър Петров подаде оставка поради бездънен спор с доктор Москов. През 2017 година, при предходното служебно държавно управление, Динева е уволнена от тогавашния шеф на НЗОК доктор Глинка Комитов. Поста й зае още веднъж доктор Димитър Петров, който в този момент е заместник-министър на опазването на здравето. Самата Динева осъди здравната каса за възобновяване си, а в това време беше консултант на вицепремиера Валери Симеонов и по-късно на Мариана Николова по здравни и обществени въпроси. През февруари тази година, когато министър беше Костадин Ангелов, Динева беше назначена за шеф на най-голямото районно отделение на здравната каса - столичното.

Динева разяснява пред " Капитал ", че е била юрист в интервала, в който не е работила в държавни институции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР