Доц. д-р А. Оскар е избран за заемане на академичната

...
Доц. д-р А. Оскар е избран за заемане на академичната
Коментари Харесай

Избраха доц. Оскар за професор

Доц. доктор А. Оскар е определен за заемане на академичната служба „ професор” в област на висшето обучение „ Здравеопазване и спорт”, по професионално направление „ Медицина” и научната компетентност „ Офталмология” в Катедра по офталмология на база УМБАЛ „ Александровска “.

„ След добити две клинични специалности (по Нервни и Очни болести); предпазен пред ВАК Докторат в региона на Невроофталмологията; Магистърска степен по “Здравен мениджмънт” във Факултет по Обществено Здраве на МУ София; съавтор и редактор на учебник; две монографии и над 100 изявления в интернационалните и български профилирани медицински издания научното жури единомислещо гласоподава „ За” моето избиране за професор “, написа проф. Оскар във фейсбук.

Пред Zdrave.net той посочи, че процедурата е шестмесечна и е получил 7 позитивни рецензии.

„ Благодаря на моите учители - проф. доктор Силвия Чернинкова, проф. доктор Ива Петкова, доцент доктор Галя Димитрова, доктор Павлин Кемилев и на всички мои сътрудници, които ми помагаха през годините. Благодаря за търпението и безрезервната поддръжка на моето семейство. Всичко това се случва тъкмо 100 години откакто дядо ми, доктор Морис Оскар Соломон, приключва Медицинския университет във Виена и става един от първите експерти по Кожно-венерически заболявания в България “, добави проф. Оскар.

Проф. доктор Александър Оскар е роден през 1978 година в град София. През 1997 година приключва с отличие междинното си обучение в Първа британска езикова гимназия в град София. Същата година е признат за студент по медицина в МУ - София. През 2003 година приключва с отличие МУ - София. През 2004 година печели конкурс за аспирантура към Катедра по Неврология на МУ - София, като същата година стартира и специализация в Клиника по Нервни заболявания на УМБАЛ “Александровска”. През 2009 година пази дисертационен труд за отсъждане на научна и просветителна степен “Доктор” пред уголемен съвет (с присъединяване на офталмолози) на ВАК с теоретичен началник проф. доктор Силвия Чернинкова, д.м.н. на тематика: “Анализ на компютърно-периметричната находка при пациенти с лезии на зрителните сензорни пътища с друга локализация”. Същата година придобива и компетентност по Неврология. През 2010 година стартира работа като доктор - ординатор в Клиника по Очни заболявания на УМБАЛ “Александровска”, а през 2011 година стартира специализация по Очни заболявания. През 2012 година печели конкурс за Главен помощник към Катедра Офталмология на МУ - София. През 2014 година Придобива магистърска степен по “Здравен мениджмънт” в ФОЗ на МУ - София. През 2015 година придобива компетентност по Очни заболявания. През 2018 година Печели конкурс за Доцент към Катедра по Офталмология на МУ - София. През м. март, 2019 година Печели конкурс за Началник на Клиинка по Очни заболявания на УМБАЛ “Александровска”. От края на 2019 година е определен за Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ - София. През 2021 година е определен за ръководител на “Българско Дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика”.

Проф. доктор Александър Оскар има 96 изявления (в списания в България и чужбина, от които 14 са в импакт-факторни издания) и близо 100 цитирания в интернационалните база-данни. Има издадени две монографии и е редактор и съавтор в учебник по Очни заболявания за студенти по медицина. Основните области на теоретичен интерес включват невро-офталмолигия и детска офталмология. Специализирал е в Съединени американски щати.

През 2021 година, проф. Оскар е отличен от президента Република България с “Държавен медал за цивилен заслуги - Първа степен”, за важен принос за развиване на гражданското общество и одобряване на демократичните полезности. През 2020 година е почетен с най-високото отличие на Български Лекарски Съюз “Лекар на годината”. През 2017 година, на специфична сесия на СОС е отличен от Кмета на град София със “Значка на София”.

Проф. доктор Александър Оскар е в учредената на самодейността “Направи добро” за безвъзмездни очни прегледи на деца от цялата страна. Към сегашния миг са прегледани над 30 000 деца на възраст от 4 до 10 години. През месеците април и май тази година ще бъдат прегледани 2000 деца на възраст 5-8 години от столични детски градини и учебни заведения. За своята благотворителна активност доцент Оскар е отличен със “значка” от кмета на град София, госпожа Йорданка Фандъкова. Като доктор и държавник той интензивно се опълчва на езика на омразата и дискриминация в българското общество.

Проф. Оскар е ръководител на организацията на евреите в България “Шалом” от 2016 година и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес от 2021 година Председател е и на Българско сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР