Доц. Бони Петрунова (отляво) и проф. Вера Бонева ​За втори

...
Доц. Бони Петрунова (отляво) и проф. Вера Бонева ​За втори
Коментари Харесай

Без изненади в битката за шеф на Националния исторически музей


Доц. Бони Петрунова (отляво) и проф. Вера Бонева

​За повторно настоящият шеф на Националния исторически музей (НИМ) се изправя против професор от УниБИТ в борбата за непрекъснат началник на институцията.

Без изненада до състезанието, наново разгласен в края на предходната година, са позволени краткотрайно изпълняващия длъжността началник на НИМ доцент Бони Петрунова и професорът по културно историческо завещание от УниБИТ Вера Бонева. Тя се опитва за повторно, откакто остана единствен претендент за мястото на провалената през предходната година процедура, в която в началото взе участие тогавашният шеф Божидар Димитров. Имената на двете претендентки за началник на най-големия музей в България бяха оповестени на уеб страницата на Министерството на културата.

Общо четирима са били претендентите за поста, само че другите двама не са позволени до присъединяване в състезанието. Това са Костадин Тодоров Костадинов и Симеон Валентинов Хиновски, е посочено в известието на културното министерство, без да има спомагателна информация за тях или пък претекстове за отстраняването им.

Костадин Костадинов е водач на партия " Възраждане ", която единствена подарява партийната си дотация за разнообразни дела – войнишки монументи, манастири, читалища, на двойки с репродуктивни проблеми, без да търси гласност. Костадинов е общински консултант във Варна и някогашен началник на Регионалния исторически музей Добрич.

" Очевидно е, че ръководещите се пробват да сложат собствен човек на мястото на пенсиониралия се Божидар Димитров и състезанието се организира проформа ", сподели Костадинов пред Mediapool. Той посочи, че ще апелира това, че не е позволен до състезанието.

Аргументите му са, че преди 5 години, когато е кандидатствал за началник на музея в Добрич, не е имало проблем с документите му и е покривал условията. От тогава законът не е променян и няма смяна в разпоредбите, сподели Костадинов. Допълни, че за миналото време даже е натрупал в допълнение стаж на управителен пост, защитил е докторат в Българска академия на науките и е издал три книги. За това счита, че няма логичност да не бъде позволен до състезанието.

Другият отхвърлен претендент Симеон Хиновски е защитил докторска дисертация в УниБИТ. Mediapool не съумя да се свърже с него за коментар.

Това е втори опит за избор на непрекъснат шеф на НИМ. Мястото се освободи през ноември 2017 година откакто дългогодишният краткотраен началник Божидар Димитров се пенсионира.

Първият конкурс за поста след десетина години ръководство на Димитров беше разгласен при започване на предходната година, до момента в който той към момента беше шеф на музея. Първоначално той подаде документи за присъединяване в него, само че при пенсионирането си ги отдръпна с аргумента, че към този момент е остарял и се е уморил. Така единственият претендент в състезанието остана проф. Вера Бонева, само че след събеседването с комисията по избора, не съумя да събере задоволително точки, с цел да бъде назначена.

Бонева е историк, учител в УниБИТ, журналист, специалист по музеология и ръководство на висшето обучение. Работила е като организатор в Регионалния исторически музей в Стара Загора. През годините е преподавала във Великотърновския и Шуменския университет. През 2010 година става професор по история на България, а от 2007 година е щатен учител в Университет по библиотекознание и осведомителни технологии. В момента е началник на катедра " Културно-историческо завещание ". Бонева е създател на книги, публикации, студии, рецензии. Заемала е управителни позиции в региона на висшето обучение.

Конкурентът на Бонева доцент Бони Петрунова пое краткотрайно директорския пост на НИМ от началото на ноември. Тя беше назначена от министъра на културата Боил Банов. Двамата с него бяха заместител министри по времето, когато Вежди Рашидов беше отпред на Министерството на културата. Назначението на Петрунова беше обявено първо от Божидар Димитров и след няколко дни оповестено публично от Министерството на културата.

Бони Петрунова е била заместник-директор на Националния археологически институт с Музей към Българска академия на науките (НАИМ-БАН) и началник на секцията по средновековна археология при института. Ръководила е повече от 50 археологически експедиции - теренни изследвания и разкопки на разнообразни обекти. Автор е на повече от 200 книги, публикации, монографии, научнопопулярни изявления.

Националният исторически музей е най-големият в страната. В него се съхраняват стотици хиляди монументи на българското културно-историческо завещание от праисторията до през днешния ден. Сред най-известните сбирки е Панагюрското златно богатство. Музеят има и няколко филиала - Боянската черква, Земенският манастир, параходът " Радецки ", храмът " Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско, Разложко.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР