Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ

...
Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ
Коментари Харесай

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: НЗОК е като торба с пари, от която всеки безконтролно граби

Доц. Атанас Мангъров е шеф на Детската клиника в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров ” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

- Доц. Мангъров, тези дни в Народното събрание гласоподаваха с над 1 млрд.лева за НЗОК в бюджета. Въпросът обаче е - повече от нашите пари за здраве, значи ли по-добро опазване на здравето?

- Повече пари от бюджета напълно не значат, че ще се реализира по-добро опазване на здравето. За 2024 година в действителност се обезпечават над 1 млрд.лв. повече от м.г., което по принцип е хубаво, само че въпросът е къде отиват всички тези средства. Основният проблем в нашето опазване на здравето е, че няма хора, няма медицински сестри, няма лекари… А няма фрагменти, тъй като за сестрите и за множеството лекари заплатите са незадоволителни.  Те емигрираха в чужбина, тъй като тук заплащането им беше неприятно. Та, в случай че тези милиарди се използваха за повишение на техните хонорари, щеше да е добре.

- За какво ще се употребяват тези средства?

- За страдание просто ще се разпределят сред частните и държавни лечебни заведения за безсмислени действия, само че

главните проблеми в опазването на здравето ни отново няма да бъдат решени.

- Кои са другите проблеми в тази сфера, с изключение на кадровото обезкървяване, за което споменахте?

- Когато няма фрагменти, колкото и пари да се наливат в системата, ще е безуспешно. Болницата може да е оборудвана с техника по финален вик на модата, да е снабдена с най-скъпите лекарства, само че като няма лекари и сестри, които да се грижат за хората, всичко отива по дяволите. Друг кахър е, че

в нашата здравна система няма делене на заплащането на лекуването от цената на медицинския труд.

Първото е чисто счетоводен проблем и би трябвало да се простираме съгласно чергата си. Второто обаче – заплащането на медицинския труд, би трябвало да е по договаряне и да е съпоставимо с този труд в чужбина, с цел да не бягат фрагментите ни там.

Мисля, че е безсрамие публичният фонд, какъвто е НЗОК, да финансира частни лечебни заведения и шефовете им да получават колосални за визиите на българите заплати. В същото време множеството лекари да вземат мизерни пари.

Друг огромен проблем са злоупотребите с клиничните пътеки,

които се надписват, а нерядко пациентите си потеглят от лечебните заведения недоизлекувани.

Специализацията на лекарите също е професионален проблем – сега специализантите се образоват единствено в огромните академични лечебни заведения. Това значи младите да напущат местоработата си в дребните градове и да идват в столицата, само че след това не се връщат назад. Така провинцията хептен остава без опазване на здравето, а в София ги употребяват като принтери – да пишат документи.



Огромен бизнес развива НЗОК – действителен с големи средства от над 8 млрд.лева., които се разиграват сред частни и публични лечебни заведения, а дребна част отива в доболничната помощ. За да може да се бърка в кацата с меда на НЗОК, е нужна лъжица – болница. Няма ограничавания за основаването на нови и нови лечебни заведения и даже 10 млрд.лв. да даваме за опазването на здравето през бюджета, те отново няма да стигат. Такива са порочните логаритми на здравната каса.

- Защо обаче не се прави здравна промяна, за каквато се приказва години наред?

- Този циничен модел може да бъде изменен с изменение на съществуващите закони. Не се прави, тъй като законодателите имат интерес актуалният модел на опазване на здравето да се резервира в настоящия си тип. Вече загатнах, че това е най-големият бизнес в страната ни.

- Не е ли абсурд при толкоз доста пари, хората да се оплакват от неприятни здравни услуги?

- Кадрите в здравните заведения желаят единствено положително възнаграждение и сигурност. Като не ги получават, се следи тази тъжна картина, която имаме. Непрекъснато се вкарват нови медикаменти, проучвания, апаратури, само че няма хора за системата. За да се оздрави тя, са нужни политическа воля и решения.Наливането на доста пари в тази сфера, способства единствено за огромни облаги на някои началници, само че не и до положително опазване на здравето.

- Парите следват ли пациентите?

- Основно в рапортите в този момент се натъртва на въпроса: за какво в лечебните заведения има толкоз малко пациенти?!

Амбицията е да се вкарват повече пациенти в здравните заведения, тъй като приходите на лечебниците се образуват от това.

Доболничната помощ пък записва повече хора, тъй като отново им заплащат за отчитане на бройките, които са вкарали в лечебните заведения. Най-доходно е да се хоспитализират по-леко заболели по най-скъпите клинични пътеки. И по този начин се разкоства системата. Огромен проблем е и това, че дадоха опция всяка болница да купува лекарства по свое решение. И става нещо като в приказката „ с непозната пита да правиш бащин помен ”. Правят се големи разхищения.

- НЗОК ли е виновна по тази причина?

- Би трябвало здравната каса да е фонд, който да влага рационално, само че сега тя е като торба с пари, от която всеки граби безотговорно.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР