Досущ като във всяка легенда, мълвата твърди, че съкровището на

...
Досущ като във всяка легенда, мълвата твърди, че съкровището на
Коментари Харесай

Съкровището на Вълчан Войвода затрива иманяри

Досущ като във всяка легенда, мълвата твърди, че съкровището на Вълчан челник е обгърнато с проклинание, което дебне иманярите. Твърди се, че през 20-те години на предишния век френска експедиция съумяла да влезе в тунелите под Белинташ и повече не се появила.

През 70-те години пък Българска комунистическа партия пратила екип да рови за имането на хайдутина. Седмици наред те обикаляли с металотърсач гората към блатото Аркутино и разпитвали локалните поданици. Стигнали до рибаря бай Яне, който твърдял, че когато бил дете, бивш сподвижник на хайдутина му разкрил къде е имането. Старецът завел търсачите до мястото. На идната заран разкрил там единствено огромен ров, а от търсачите нямало и диря.

Вълчан челник умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си сподвижник – поп Мартин. Наследниците му, които живеят в днешна Румъния, също нееднократно са обикаляли из Странджа с мерака да открият съкровището. Легендата мълви, че напътствията за точното местоположение на имането са написани върху карта от овча кожа, която хайдутинът завещал на роднините си. Ставало въпрос за няколко пещери из планината, намиращи се на българска и турска територия. Неизвестно по какъв начин обаче скъпият документ мистериозно липсващ.

Много иманяри през днешния ден считат, че едно от основните скривалища на съкровището на Вълчан челник е в Снеженицата – гориста околност с огромна пещера в землището на село Карадере в Турция. Предполага се, че там са заровени владишка корона и златен кръст, принадлежали на гръцки епископ от Одрин. Духовникът бил погубен от Вълчан и дружината му, тъй като го заподозрели, че е клеветник на турците.

Покойният към този момент доцент по генетика Ангел Калинов от Пловдив пък твърдеше, че част от съкровището на Вълчан челник е прикрито под скалите на Белинташ. Преди време доцентът съобщи, че цяла България е опасана от подземни тунели, в които се крият антични съкровища.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР