Достойно заплащане на труда поискаха за пореден път днес в

...
Достойно заплащане на труда поискаха за пореден път днес в
Коментари Харесай

Мая Манолова се срещна с протестиращите медицински специалисти в Казанлък

Достойно възнаграждение на труда желаеха за следващ път през днешния ден в Казанлък експертите по здравни грижи от най-голямата общинска болница в България. С тях се срещна омбудсманът Мая Манолова.

Само с 10 лв. над минималната работна заплата е в този момент главното заплащане на експерт по здравни грижи в България. С спомагателните пари за ексклузивен труд и наряди месечно една сестра може да получи сред 800 и 1400 лв., само че това с положени 70 часа ексклузивен труд, стана ясно по време на срещата с националния омбудсман.

Заради ниското възнаграждение системата изпитва изострен дефицит на фрагменти. Ако не настъпи поврат, до 2-3 години няма да има кой да извършва функционалностите на експертите по здравни грижи, предизвестиха здравните служащи.

Съществуването на лечебните заведения във тип на търговски сдружения също е причина за спешното положение на опазването на здравето. В сумите по клиничните пътеки не се залага цена за положения труд, а това автоматизирано води до загуба за болничните заведения. Проблем сега е и неналичието на стандарт, който да оказва брой на пациентите, които би трябвало да обслужва един експерт по здравни грижи.

Националният омбудсман разгласи, че застава зад техните претенции.
Мая Манолова, народен омбудсман: Според мен сте безусловно прави. И аз, както дадох обещание на вашите сътрудници в София, ще заставам с вас, до момента в който не се изпълнят настояванията ви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР