Доставяните в момента оръжия в САЩ представляват най-висок приоритет на

...
Доставяните в момента оръжия в САЩ представляват най-висок приоритет на
Коментари Харесай

The New York Times: Вашингтон купува оръжия за Украйна от България

Доставяните сега оръжия в Съединени американски щати съставляват " най-голям приоритет " на Украйна за военна помощ. Пентагонът набира огромна част от създаденото в Америка оръжия, което изпраща в Киев от личните си ресурси, само че разчита на американските подизпълнители, които да обиколят източноевропейските заводи за муниции и да намерят новоизработени оръжия, проектирани от някогашния съперник на Съединените щати - Съветския съюз,

Украйна към момента употребява доста оръжия, общи за съветската войска, като актуалните автомати Калашников. И до момента в който молбите на Украйна за по-модерни оръжия като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger са привлекли вниманието, военните в страната имат и належаща потребност от необятен набор от муниции. Включително десетки милиони патрони за оръжия от руската епоха - съществени за украинската войска.

Пентагонът назовава такива оръжия, в това число ракети, артилерийски снаряди и муниции за картечници и щурмови пушки, " ексцентрични муниции " и те са несъвместими с тези, употребявани от Вашингтон и доста съюзни страни. Те употребяват общоприети за НАТО муниции.

След офанзивите на 11 септември Пентагонът купува огромни количества от такива оръжия посредством разнообразни американски оръжейни компании, с цел да доставя на клиенти в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които към момента разчитат на оръжия, проектирани от Съветския съюз.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има към 60 чиновници и работи интензивно с заводи в Румъния, Босна, Сърбия, Словакия, Чехия и България. Тези страни обезпечават към 90 % от ексцентричните муниции, закупени от Пентагона, съгласно Матю Херинг, притежател на компанията, макар че неговата компания обезпечава единствено част от общите поръчки на Пентагона.

Херинг купува компанията през 2011 година, когато към момента е компания от едвам трима души, доставяща хеликоптери на афганистанските сили. Към днешна дата обаче Херинг пътува до Полша, където се среща с представители на украинските управляващи, с цел да разбере какво друго може неговата компания да направи, с цел да обезпечи муниции от руско време.

Програмата за ексцентрични муниции на Пентагона е основана в директен отговор на следствие на The New York Times през 2008 година, което разкрива противозаконни продажби на китайско оръжие на американската войска в Афганистан, което стана обект на кино лентата от 2016 година " War Dogs ".

Според Херинг след абсурда Пентагонът подписва контракти с огромни оръжейни компании за даване на ексцентрични муниции за Афганистан и по-късно разрешава на дребни компании като неговата да оферират предложения за същите типове услуги.

Дали избрани европейски страни, които към момента създават муниции, проектирани от Съветския съюз, ще продават стоките си на Украйна е политическо решение, което може да зависи частично от това дали ценят поддържането на положителни връзки с съветския президент Владимир Путин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР