Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София”

...
Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София”
Коментари Харесай

Експерт разкри до колко може да стигне цената на втечнения газ от САЩ

Доставната цена на втечнения газ от Съединени американски щати до „ Топлофикация София” ще бъде към 28 $ за 1000 кубически метра газ. Всички други спекулации са без каквато и да било почва. Това е цената за транспортните разноски. След това имаме референтна цена Хенри Хъб, която - в случай че към днешна дата България имаше подписан дълготраен контракт – цената до „ Топлофикация София” трябваше да бъде 76 лв. за мегаватчас. Разбира се България няма подобен подписан контракт – по тази причина цената ще бъде по-висока. Прогнозирам цена от 155 лева./MWh, като в нея са включени всички разноски ".

Това съобщи в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов” енергийният специалист Васил Начев в отговор на въпрос с какъв брой може да чакаме да бъде по-ниска цената на втечнения природен газ от Съединени американски щати.

По думите му е добре, че съветският газ е бил спрян първо за България. „ Представете си какво щеше да стане, в случай че половини или на цяла Европа беше спрян газа. Тогава нямаше да има никакъв късмет да намерим каквото и да е било свободно количество”.

„ За мен „ субсидирани цени” е нещо, което е по-скоро спекулативно, в сравнение с нещо реалистично. Когато стана шистовата гражданска война имаше дотации за стартирането на този бранш. Но сега няма сходно нещо. Толкова доста се изговори в последно време – само не съм чул единствено какъв ще бъде цветът на газа. Изумително е какъв брой звук се подвигна към доставката на природен газ. За мен е добре, че се откри решение за относително къс интервал от време”, акцентира специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР