Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София”

...
Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София”
Коментари Харесай

Васко Начев: Очаквам цената на втеченения газ от САЩ да е около 155 лв./MWh

" Доставната цена на втечнения газ от Съединени американски щати до „ Топлофикация София” ще бъде към 28 $ за 1000 кубически метра газ. Всички други спекулации са без каквато и да било почва. Това е цената за транспортните разноски. След това имаме референтна цена Хенри Хъб, която - в случай че към днешна дата България имаше подписан дълготраен контракт – цената до „ Топлофикация София” трябваше да бъде 76 лв. за мегаватчас. Разбира се България няма подобен подписан контракт – по тази причина цената ще бъде по-висока. Прогнозирам цена от 155 лева./MWh, като в нея са включени всички разноски ".

Това съобщи пред NOVA NEWS енергийният специалист Васил Начев в отговор на въпрос с какъв брой може да чакаме да бъде по-ниска цената на втечнения природен газ от Съединени американски щати.

По думите му е добре, че съветският газ е бил спрян първо за страната ни:

„ Представете си какво щеше да стане, в случай че половини или на цяла Европа беше спрян газа. Тогава нямаше да има никакъв късмет да намерим каквото и да е било свободно количество”.

„ За мен „ субсидирани цени” е нещо, което е по-скоро спекулативно, в сравнение с нещо реалистично. Когато стана шистовата гражданска война имаше дотации за стартирането на този бранш. Но сега няма сходно нещо. Толкова доста се изговори в последно време – само не съм чул единствено какъв ще бъде цветът на газа. Изумително е какъв брой звук се подвигна към доставката на природен газ. За мен е добре, че се откри решение за относително къс интервал от време”, акцентира специалистът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР