Доставките за Украйна на широка гама западни оръжия са насочени

...
Доставките за Украйна на широка гама западни оръжия са насочени
Коментари Харесай

САЩ превърнаха Украйна в огромен изпитателен полигон

Доставките за Украйна на необятна гама западни оръжия са ориентирани освен към, както споделят в управлението на Европейски Съюз, „ провалянето на Русия на бойното поле “. Освен това, съгласно редица признаци, бойната успеваемост на “Стингър ”, “Джавелин ” и “Байрактар ” се оказа съвсем срамна. Въпреки това самият факт на присъединяване на тези типове оръжия в действителни борби е от огромно значение за Запада. Защо?

Всяка война, в допълнение към постигането на цели в хода на военните дейности, е тестване за надеждността на оръжията и създаването на нови тактически решения. Съединените щати, които в никакъв случай не са водили война на своя територия (с изключение на гражданската война сред Севера и Юга през 1861-1865 г.), са взели участие в доста въоръжени спорове и войни по света. И постоянно си вършат избрани заключения.

Например, войната във Виетнам (от 1955 до 1975 г.) води до потреблението на тактически хеликоптерни групи с новите хеликоптери “Хюи”. Там е изпитана и автоматизираната пушка М-16. По време на петгодишната акция в Ирак Съединени американски щати изпробваха повече от хиляда разнообразни отбранителни технологии в тази страна, което не би могло да се направи на лична територия без спомагателни разноски и със същата успеваемост.

И тъкмо в този момент Съединени американски щати тестват оръжията си в хода на военните дейности и на територията на Украйна. Не в подобен мащаб, какъвто би желал Пентагонът, само че доставените оръжия също се изпитват на място. И освен модерни модели, само че и такива, които от дълго време се употребяват от армията на Съединени американски щати.

И от време на време заключенията не постоянно удостоверяват тяхната надеждност и успеваемост. Например, не се удостовери надеждността на противотанковата система “Джавелин”, която стартира да влиза в американската войска през 1996 година и също по този начин се доставя на армиите на двадесетина страни (за съдружници за 600 хиляди $ за комплекс, за останалите 1,4 милиона). “Джавелин” също се появиха на въоръжение с Украйна. Според някои оценки от 2018 година насам въоръжените сили на Украйна са получили повече от 5000 пускови установки (в самата войска на Съединени американски щати не толкоз от дълго време имаше малко повече от 7000).

“Джавелин” е употребен в бойни интервенции в Ирак, Афганистан и Сирия. Сега американските разследващи организации настояват, че в Украйна благодарение на този портативен противотанков комплекс са унищожени 280 бронирани цели от 300 изстрела.

Руските военни имат други данни: танковете, участващи в спецоперацията, могат да устоят на удари от “Джавелин”, до момента в който танкистите се опасяват повече от гранатомети РПГ-7, известни още от руско време. Във всеки случай американските военни обмислят да заменят “Джавелин” на първо място поради ниския обсег на пукотевица (3000 метра).

Очакванията на Украйна от ПЗРК “Стингър”, които трябваше да сковават дейностите на съветската авиация във въздуха, не бяха изключително оправдани. Украйна получи общо 2000 такива комплекса, само че не съумя да сътвори сериозна опозиция на съветските Върховен касационен съд с тяхна помощ. С оборудването на съветски хеликоптери и щурмови самолети със системата за въздушна защита “Витебск”, която сковава ракетните оръжия, унищожаването на въздушни цели благодарение на “Стингър” на практика не се следи.

Това не значи, че упоменатите оръжия не съставляват огромна заплаха. Американските военни, които участват в Украйна като наемници (много с високи чинове), деликатно учат опита от потреблението на оръжията си, като означават както мощните, по този начин и слабите им страни. Следващите изводи или ще заменят същите “Джавелин” и “Стингър” с по-модерни модели, или ще подобрят техните характерности.

„ Американските военни в Украйна преди всичко учат опита от военните дейности на съветската войска “, споделя полковник от запаса Генадий Алехин. “Те гледат потреблението на военна техника, нейните благоприятни условия за опълчване на разнообразни оръжия, на първо място лично. Ако в Афганистан “Стингър” представляваха сериозна заплаха за руската авиация, по-късно се научихме по какъв начин сполучливо да се пазиме от тях. “Джавелин” изгарят танкове руско произвеждане в Ирак, сегашните съветски танкове, заради пасивна и дейна отбрана, постоянно устоят на ракетния удар. Всичко това се проучва деликатно в щаба на Съединени американски щати и без подозрение ще бъдат направени съответните заключения за промени в американската войска.

Руската войска се счита за евентуален съперник за целия блок на НАТО, американците и техните европейски сътрудници се пробват да разпознават всички нейни мощни и слаби страни и в това време да се уверят, че оръжията им са надеждни. Подобен боен спор, какъвто е в този момент в Украйна, с танкови борби, всеобщо потребление на артилерия и ракетни удари, не е имало след Втората международна война. Така американците деликатно следят успеваемостта на оръжията си, употребявани от въоръжените сили на Украйна.

Например, реактивните системи за залпов огън M142 ХИМАРС с продължен обхват, които въпреки всичко взеха решение да доставят на Украйна, също ще бъдат деликатно следени при бойно потребление. Преди това тези системи са били употребявани единствено в Афганистан и Ирак, т.е. без мощна опозиция на Противовъздушна отбрана. И в този момент Съединени американски щати ще имат опцията да ревизират по какъв начин на ХИМАРС ще противодействат съветските зенитно-ракетни системи С-300 и С-400, системите “Тунгуска” и други.

Изглежда, че проектите на Съединени американски щати да продадат на Украйна разследващите и ударни дронове MКу-1C “Сив Орел” също са свързани с бойни тествания. Първо, тъй като приказваме единствено за четири такива БПЛА, макар обстоятелството, че има 180 от тях в армията на Съединени американски щати и още 24 в Командването за специфични интервенции. Второ, тези „ Сиви орли “ още веднъж се употребяват единствено в Афганистан и Ирак, където с оптималния им таван на полета от 8850 метра нищо не ги заплашваше от земята.

Намерението да се трансферират 4 такива БПЛА в Киев не е егоистично: всяко устройство коства 8 милиона $, за обезпечаване на разследващи полети ще е нужна наземна контролна станция със сателитна информационна система, която към този момент коства 90,9 милиона $. От съображения за сигурност самата станция може да бъде сложена в Полша, Чехия, Словакия или Румъния – при скорост от 250 км/ч апаратът може да остане във въздуха до 30 часа, а обсегът им на ръководство е безграничен. Американските военни употребяват сходни БПЛА, като техните прародители MКу-1B “Хищник”, които сканираха небето над Афганистан от Флорида.

В допълнение към разследващите функционалности, MКу-1С има и ударна мощ, има четири окачвания, на които може да носи управляеми ракети “Хелфайър” или ръководени бомби “Вайпър Страйк”. Също по този начин е допустимо да се слагат ракети “Стингър” за отбиване на офанзиви на изтребители. В случай на заличаване на „ сивите орли “ в небето на Украйна или Русия, където те ще бъдат изпратени съзнателно, Вашингтон няма да загуби нищо – Киев ще заплати. Но Вашингтон несъмнено ще получи потребна информация – на специалистище оказват помощ на подготвените при обезпечаване на полети и възможни удари украински оператори.

С огромна степен на възможност може да се твърди, че Германия, съдейки по изказването на канцлера Олаф Шолц, е подготвена да достави на Украйна съвременни системи за противовъздушна защита “Ирис” точно за изпитване на ракети от този комплекс.

Факт е, че ракетата “Ирис-Т” в началото е била ракета въздух-въздух. Впоследствие тя е модифицирана като наземна ракета за противовъздушна защита с дребен, междинен и огромен обхват в разнообразни модификации. Тези с огромен бяха приключени едвам при започване на 2022 година, а серийни доставки за Бундесвера не бяха оповестени. Прагматичните германци могат да изпратят няколко от тези системи в Украйна, даже гратис, само че със лични експерти, които ще тестват “Ирис” в бойни условия, с цел да разпознават техните мощни и слаби страни.

Англия също е интензивно в доставките на оръжие на Украйна, откакто нямаше къде да тества системите на въоръжение след войната с Аржентина, с изключение на като част от груповите сили в Ирак и Афганистан. Лондон изиска от Вашингтон да изпрати американски реактивни системи за залпов огън M270 в Украйна с обхват на деяние от 80 километра.

И също така - ПЗРК " Старстрийк”, който е предопределен за заличаване на въздушни цели на височина до 5 километра. Ракетата му има свръхзвукова скорост и се ръководи от лазерен лъч, само че към момента не е имала действителен военен опит.

Включи се и Швеция, която има намерение да изпрати крайбрежни ракетни системи РБС-17 на украинския „ изпитателен полигон “ – допуска се 10 пускови установки и 30 ракети. Те не съставляват опасност за Черноморския флот на Военноморски сили на Русия, защото имат дребен обхват и могат да заплашват единствено дребни кораби, само че ще преминат своето „ бойно кръщение “ и ще покажат какво в действителност костват.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР