Доставките на руски природен газ по газопровода от Турция изобщо

...
Доставките на руски природен газ по газопровода от Турция изобщо
Коментари Харесай

Енергетик: Ако утре Гърция откаже плащане с рубли, оставаме без газ

" Доставките на съветски природен газ по газопровода от Турция въобще не са намалели. Въпреки, че беше оповестено прекъсване на доставките за България и до през днешния ден по тази тръба всекидневно се подават 35 милиона куб.м. газ, от който избрани количества получават Гърция, Македония, Сърбия, Словакия, Унгария и Румъния. Ако газа за България беше спрян, тогава разликата сред това, което влиза от Турция и това,което минава през газопреносната мрежа у нас и излиза от страната би трябвало да е нула ", сподели енергийният специалист Еленко Божков.

Оказва се у нас всекидневно остават 6 милиона куб.м. газ, каквато е нормалната консумация на страната. Руският газ, който продължаваме да употребяваме, се заплаща от Гърция, тъй като единствено на нея можем да го върнем посредством доставките на природен газ от Азербайджан и двата танкера полутечен газ от Съединени американски щати. Но, в случай че на следващия ден, петък 20 май, когато Гърция би трябвало да заплати на Русия идващите количества природен газ, откаже да го направи в рубли, тогава и те и ние оставаме без газ, твърди Божков.

Според него антиинфлационната мярка на държавното управление, съгласно която от 1-ви юли ще бъде понижен на 9 на 100 Данък добавена стойност за топлоподаване и природен газ за битови потребности, няма да се усети от потребителите в месечните им сметки поради покачването на цената на газа.

А що се отнася до рекомендацията към Комисията за енергийно и водно контролиране да обособи две ставки за ток, вода, парно и битова газ, основани на потреблението на едно домакинство, като се вкара понижена цена за по-малко ползване, а всичко над него да се заплаща по пазарни цени, Божков вижда отговор на условие на Брюксел от предходната година.

Според него България би трябвало да вкара критерии за енергийна беднотия. Този критерии ще даде опция за въвеждането на разнообразни цени на контролирания пазар на електрическа енергия. Европейската комисия чака до края на 2024 година да има подобен критерии, съгласно който да може да се подкрепят хората избрани като енергийно небогати, когато всички битови консуматори излязат от контролирания на свободния пазар на електрическа енергия. В рекомендацията на държавното управление към КЕВР обаче няма изясненост по какъв начин да бъде направено всичко това, сподели Еленко Божков
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР