Доставките на редкоземни метали в глобален мащаб са прекъснати от

...
Доставките на редкоземни метали в глобален мащаб са прекъснати от
Коментари Харесай

Веригите за доставка на редкоземни метали са в хаос. Световният хегемон в добива им вече не сипматичен на света

Доставките на редкоземни метали в световен мащаб са прекратени от актуалните събития в Китай, който е снабдител №1 в света на редкоземни детайли.

Въпреки името си, редкоземните детайли не са редки. Те обаче са необичайност в съсредоточени количества. Това затруднява добива и преработката им. Китай стои на нестабилно геополитическо място сега. Освен това спирането на търговията, поради политиките за нулев коронавирус, докара до там, че веригите за доставка на редкиземни детайли усетиха резултата през последните няколко месеца. Напълно допустимо е цените да се покачат, предава Oilprice.

Някои страни пък блокират китайски вложения в редкоземни метали.

Докато светът върви към зелена сила, наред с това нараства и зависимостта от редкоземни материали. Това значи, че единствено един източник на редкоземни детайли ще е проблем за всяка страна. Нуждата от повече източници, а освен Китай, е жизненоважна.

Има обаче още един същински проблем. Китай държи най-вече ресурси от редкоземни детайли , съвсем два пъти повече от идващия максимален източник- Виетнам. Следващите страни с огромни най-големи запаси са Бразилия и Русия. С актуалната геополитическа позиция на Русия това не прави Русия жизнеспособна алтернатива за страните от НАТО.
 В Китай има дефицит на редкоземни детайли, цената им пораства
В Китай има дефицит на редкоземни детайли, цената им пораства

Продажбите на електрически коли в Китай са се нараснали със 181% през 2021 година

Дори и при тези сегашни условия някои страни не престават с самодейността да блокират вложенията на Китай в редкоземни метали.

Канада е друга страна, която има доста ресурси от редкоземни метали . Тя си разреши да блокира Китай от някои от личните си минни компании за редкоземни детайли. Канадското държавно управление направи това в опит да задържи личните си ресурси.

И Германия стартира да постанова по-строги политики по отношение на Китай. През последния месец външното министерство на Германия стартира да изисква от фирмите да заемат по-сурова позиция във връзка с нарушаванията на човешките права в Китай в бранша на редкоземните детайли.

Бавно ще се откри опция на китайските доставки. Китай доставя редкоземни детайли на света в продължение на десетилетия, по тази причина спирането на зависимостта се оказва мъчно предизвикателство. Появяват се обаче нови източници. Наскоро норвежка компания за редкоземни детайли разгласи нови вложения в инициативи в Канада, Норвегия и Швеция.

Индия също може да се окаже евентуален противник на Китай в бъдеще . Страната също се намира в сложна обстановка, поради зависимостта си от китайските редкоземни детайли. Местните промишлености обаче упорстват пред индийското държавно управление за поощряване на вложенията в за редкоземни детайли отвън Китай.

Това би било добре за Индия на вътрешния пазар, тъй като страна има огромни ресурси от редкоземни детайли. Светът обаче не може да се надява да се възползва от това към този момент.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР