Доставките на газ се извършват от търговци или производители. Проблема

...
Доставките на газ се извършват от търговци или производители. Проблема
Коментари Харесай

Росен Христов: От април до август сме купували газ по непрозрачни процедури

Доставките на газ се правят от търговци или производители. Проблема не е от къде се купува, а когато се купува посредством непрозрачни процедури - без търгове и на по-висока от пазарната цена. От април до август обстановката в България е тъкмо такава. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му най-облагодетелствани от това са търговците. Според него те са печелили стотици милиони. Той добави, че се чакат отчетите на ДАНС и прокуратурата по проблема с газовите доставки.

Министърът разяснява и анекса към контракта за азерски газ . Той уточни, че това е конфиденциално и не може да показа елементи. Изнасянето на информация въздейства върху контракта и ответната страна може да се възползва от уговорка и да го приключи, посочи Христов.

Той съобщи, че договорът с Газпром е бил подписан при стопански преференциални условия. По думите му процеса на преустановяване е бил много противоречив. Служебното държавно управление опита да възобнови контракта, само че без триумф. Имаме плюсове в наша изгода, в случай че се стигне до арбитраж , посочи министърът.

Росен Христов разяснява и обстановката с " Булгаргаз ". Булгаргаз не е банкрутирало сдружение. Миналия месец бяха на облага. Те имат потребност от оборотен капитал в големи размери. Намерили сме метод за финансиране, добави той.

По отношение на. През януари Христов уточни, че аргументите за това са две - черпенето на газ от хранилището в Чирен, който е купуван, когато синьото гориво е било най-скъпо и повишаването на борсовата цена на газа.

Служебният министър разяснява и разгорещените разногласия в Народното събрание през предишния ден, касаещи доставките на газ и. Служебното държавно управление не би трябвало да се намесва в политическите диспути . Ние би трябвало да осигурим действието на страната до съставянето на постоянно държавно управление, сподели още Христов.
 Росен Христов твърди: Зимният сезон е обезпечен с газ
Росен Христов твърди: Зимният сезон е обезпечен с газ

Според министъра е доста евентуално Русия да ни съди за контракта с " Газпром "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР