Доставките на газ от Австрия в редица европейски страни са

...
Доставките на газ от Австрия в редица европейски страни са
Коментари Харесай

Взривът в най-големия газов хъб в Централна Европа прекъсна доставките на синьо гориво в редица страни

Доставките на газ от Австрия в редица европейски страни са прекратени след повреда в един от най-големите газоразпределителни центрове в Европа и най-големият в Централна Европа - хъба в Баумгартен. Това заяви австрийският регулатор И-Контрол, представен от Блумбърг.

Става дума най-много за Италия и Словения, само че има спиране на доставките и за Унгария, а по-късно бе обявено, че е наранена и Хърватия. И-Контрол не е в положение към този момент да посочи по кое време доставките ще бъдат възобновени. Представители на регулатора допълниха, че потокът на синьо гориво за Германия е естествен.

По-рано Газпром износ, представена от ТАСС, осведоми за случай на австрийския газразпределителен хъб в Баумгартен и добави, че компанията работи по преразпределението на потоците от синьо гориво и прави всичко допустимо да подсигурява трайния поток от доставки на клиентите си по това транспортно направление.

При случая, станал през днешния ден сутринта, един човек е умрял, а 18 са били ранени и хоспатализирани. Един от потърпевшите е в тежко положение, а останалите 17 са с по-леки контузии.

Взривът е станал в 8:45 ч. (9:45 ч. българско време) и е провокирал пожар. Ситуацията бързо е била овладяна. Пожарът е сподавен, само че терминалът остава затворен.

Технически проблем е причина за днешната детонация в газовия терминал в Австрия, предадоха международните организации, като се позоваха на локалната полиция. Тя заяви в Туитър, че обстановката в терминала в Баумгартен към този момент е под надзор. В избавителната интервенция са взели участие 200 души.

Терминалът в Баумгартен е главният център за систематизиране в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Годишният потенциал на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 година, той е един от главните газови хъбове в Централна Европа.

51% от терминала са следени от австрийската енергийна компания OMV. Съоръжението обслужва също Северна Италия и Южна Германия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР