Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) за Европа намаляха

...
Доставките на американски втечнен природен газ (LNG) за Европа намаляха
Коментари Харесай

Пренасочва ли се американският втечнен газ от Европа към Азия

Доставките на американски полутечен природен газ (LNG) за Европа понижиха при започване на 2023 година, на фона на възходящия интерес към този тип енергоносител в Азия, заяви S&P Global Commodity Insights.

" През януари делът на американските танкери с полутечен газ, отправящи се към Европа, (засега леко) понижа на фона на възходящото търсене от страна на азиатските консуматори, почнало малко преди премахването на карантинните ограничавания в Китай.

Според последните данни, 64% от износа на LNG от Съединени американски щати от началото на януари до момента е отишъл в Европа, до момента в който през четвъртото тримесечие на 2022 година, тази цифра беше 70% ", се споделя в информаицята от организацията.

" В същото време, през януари 2023 година делът на страните от Източна Азия като Индонезия, Китай, Република Корея, Сингапур, Тайланд, Тайван и Япония, в износа на LNG от Съединени американски щати е 29%, а през 4-то тримесечие на 2022 година е бил едвам 22% ", отбелязва организацията.

По оценки на анализаторите от S&P Global Commodity Insights, повода за преразпределението на американските доставки на LNG, е понижението на цените на газа в Европа, което направи азиатските пазари по-привлекателни за експортьорите на полутечен газ.

По-конкретно, за последните шест седмици, цената на фючърсите за газ на хъба TTF в Холандия, е намаляла на половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР