Доставки на дърва за огрев без документи с участието на

...
Доставки на дърва за огрев без документи с участието на
Коментари Харесай

Разкриха незаконна схема за доставка на дърва за огрев

Доставки на дърва за огрев без документи с присъединяване на горски чиновник. След сигнал журналистът Марин Николов потегли по следите на противозаконната дървесина.

С помощта на локалния горски компания докарва дървата пред дома на Елена в село Окол край Самоков. Доставени без документи на цена от 140 лева на кубик.

„ Аз извадих парите, платих 2100 лева, те не ми дадоха документ. Горският, аз му споделих по този начин – чаках да се върнете и да ми дадете документ за дървата. Но той сподели, той документът е у водача, аз какво мога да направя. Тръгнаха си дружно “, описа Елена Илиева.

Дървата са немаркирани. Жител на селото алармира на Регионалната дирекция по горите. Инспекторите конфискуват стоката и дават случая на Министерство на вътрешните работи.

„ Установихме на 2 адреса – няма превозен билет и не беше маркирана по съответния ред. Това е знак, че дървесината е противозаконна. Най-вероятно от противозаконна сеч “, сподели Николай Николов, зам.-директор на районната дирекция по горите.

Елена изясни, че са й върнали парите.

По телефона горският сподели за bTV, че единствено довел компанията с дървата. Името й не загатва, само че пробва да я отбрани.

- Хората споделиха, че вие сте им върнал парите по-късно.
- Аз не съм им върнал парите, компанията им върна парите, описа Стефан Ангелов.

- Дървата в действителност ли са нямали документи?
- Те са имали документ, просто не е имало в този момент в водача документ. Фирмаджията върна парите и бил уволнил водача и по този начин.

Ролята на горския в доставката на противозаконни дърва се обяснява, съобщи шефът на отрасловото Югозападно държавно дружество, Дамян Дамянов.

„ Неприятен случай в разгара на доставяне на популацията с дърва. При изискване, че наш чиновник взе участие в цялата тази обстановка, той ще си понесе отговорността, стига да бъде потвърдено. Трябва да бъде изяснено от проверяващите, а надлежно ние ще вземем ограничения според Кодекса на труда и етичния кодекс “, заяви Дамян Дамянов, шеф на Югозападно държавно дружество.

От горския бранш приканват жителите да алармират при подозрения за противозаконна дървесина. Според Дамянов дърва има задоволително и изясни в кубици:

„ Разчетите са ни за към 300 000, при изискване, че приблизително годишно е за 150 000 - извънредно засилено търсене “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР