Доставката вече обещани от Германия, но недоставени танкове Леопард“ за

...
Доставката вече обещани от Германия, но недоставени танкове Леопард“ за
Коментари Харесай

Танкова криза нагрява отношенията между Полша и Германия, Берлин обещал Леопарди, а няма произведени -

Доставката към този момент обещани от Германия, само че недоставени танкове „ Леопард “ за Полша нагря връзките сред Берлин и Варшава през последната седмица и провокира отрицателни мнения и в двете столици.

В рамките на уговорките си в НАТО Полша съобщи на Украйна ок. 240 танка Т-72, а в подмяна трябваше да получи от Германия най-новите танкове „ Леопард 2 “. Това трябваше да стане в границите на т. н. процедура „ рингтауш “ – полските танкове отиват в Украйна, а Полша получава нови от Германия. „ До момента Германия не ни е предала обещаното въоръжение. Силно сме разочаровани. “ – разяснява в диалог с немския „ Ди Велт “ полският президент Анджей Дуда.

Според заявеното в Организация на обединените нации конвенционалноото оръжие към 2020 година Полша е разполагала с 358 танка Т-72 и след даването на 240 от тях на Украйна е оказало доста въздействие върху отбранителната дарба на Варшава.

Правителството в Берлин изрази удивление от полската позиция, а представителят на кабинета Щефен Хебещрайт сподели, че държавното управление на Шолц приема за сведение рецензията на полския президент, „ само че това не значи, че тя е основателна “. Според Хебещрайт Германия е преговаряла с няколко страни в Източна Европа, само че в диалозите не е ставало въпрос за танковете Леопард 2-А7 от най-ново потомство. Малко по-късно обаче в ново пояснение представителят на държавното управление в Берлин сподели, че обещаните танкове занапред би трябвало да бъдат създадени.

Въпросът на Дуда беше подхванат от опозицията в Германия, а водачът на ХДС Фридрих Мерц попита „ Къде са танковете за Полша? “. „ Обвиненията на полския президент по адрес на немското държавно управление са доста съществени. – разяснява Мерц в телевизионния канал „ Велт “. Съвсем ясно е, че нашето държавно управление е дало на поляците заричане за замяна, което не е изпълнено. Правителството на Шолц би трябвало да даде бързо пояснение за какво не извършва поетите задължения. “ – сподели Мерц. Така в диалозите с Чехия, да вземем за пример, било контрактувано, че Чехия ще получи осъвременени Леопард 2 против остарели руски танкове.

„ Не е известно какво е било контрактувано в диалозите сред Берлин и Варшава, само че самият Бундесвер има едвам няколко броя Леопард 2-А7, по тази причина съгласно изказвания на немските управляващи бърза доставка на танкове за Полша е невъзможна. “ – написа „ Ди Велт “. В рецензията против кабинета на Олаф Шолц се включи и военният министър във Варшава. „ Германия изграждаше с десетилетия армията на Путин, а в този момент вършат заявления, от които не следват никакви дейности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР