Доставката на два медикамента е постоянно преустановена у нас, става

...
Доставката на два медикамента е постоянно преустановена у нас, става
Коментари Харесай

Още два медикамента са изтеглени окончателно от нашия пазар

Доставката на два медикамента е непрекъснато прекратена у нас, излиза наяве седмичната информация на ИАЛ, изпращана в парламентарната здравна комисия. Единият е онкохематологичното лекарство Evoltra на Sanofi за лекуване на остра лимфобластна левкемия при деца, които са получили рецидив или са рефрактерни на лекуване след осъществяване на най-малко две схеми преди този момент и когато няма различен вид за лекуване, за който се чака да докара до трайно повлияване. Безопасността и ефикасността са оценени в изследвания върху пациенти на възраст по-малка или равна на 21 години все още на в началото слагане на диагнозата. Медикаментът е с прекратени доставки от 2 септември, като не са посочени аргументите за това.

От 26 ноември ще бъде изтеглен от пазара ни Torvacard Zentiva 20 mg за намаление на серумните липиди. И в този случай аргументите за непрекъснатото прекратяване на доставките не са посочени.

Заради нараснало търсене на пазара и забавени доставки ще бъде краткотрайно прекратен медикаментът Seretide Diskus 50 micrograms/100 micrograms/dose inhalation powder, pre-dispensed 60 strips x 1  за лекуване на обструктивни болести на дихателните пътища.

От пазара поради непредвидено нарастване на потреблението липсва Nolpaza за нарушавания, свързани със стомашната киселинност, като идната планувана доставка е на 29 ноември 2023 година Поради логистични аргументи и проблеми в веригата на доставките от пазара липсва и медикамента със същите показания Quamatel 20.

Поради рационализация на индустриалните мощности и закъснение на производството са краткотрайно спрени доставките на антимикотичното средство за редовно приложение Itraconazol Fungizol 100 mg capsules, hard x 15  Itraconazole. От края на септември до декември 2023 година по индустриални аргументи няма да бъде доставяно противовирусното Tenofovir disoproxil Zentiva 245 mg.

От 1 ноември 2023 година до 15 януари ще бъдат краткотрайно прекратени доставките на антиепилептичното средство Depakine 57,64 mg/ml syrup 150 ml x 1 bottle. Причините са индустриални.

В листата по СЕСПА за краткотрайна възбрана за експорт са добавени 5 медикамента - Kreon 25 000 (INN Multienzymes (lipase, protease etc.); Feiba (INN factor VIII inhibitor bypassyng activity); COSOPT (INN Dorzolamide, Timolol); Bendamustine Sandoz (INN Bendamustine) и FREDALIX (INN Pirfenidone).

През миналата седмица 11 продукта са изключени от листата на СЕСПА, сочи още справката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР