Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като

...
Доставени са всички 421 машини за гласуване зад граница, като
Коментари Харесай

421 машини и над 10 тона изборни книжа вече са доставени за вота в чужбина

Доставени са всички 421 машини за гласоподаване зад граница, като са изпратени в дипломатическите и консулски представителства. Предстои до края на седмицата доставката на машините до съответните секции и предаването им на оторизираните за това чиновници. Това заяви министърът на външните работи в служебното държавно управление Светлан Стоев. 

По думите му, в момента има двойно повече секции от последните избори на 4 април. От прилежащите страни, Турция е с максимален брой секции. 

" Значително е повишен броят на секциите в Гърция, за първи път ще се организират избори и на островите, което ще даде опция на българите на отмора или сезонни служащи да упражнят правото си на избор. В Германия има невиждан брой секции - 117 ", разяснява министърът и добави, че отводите за формиране на секции в страни се броят на пръсти. 

Българските жители могат да наблюдават настоящата информация за изборите както на уеб страницата на Министерство на външните работи, по този начин и на уеб страниците на дипломатическите и консулски представителства. 

От Министерство на външните работи чакат ЦИК да дефинира окончателния състав на СИК зад граница. От външното ни министерство в събота са подали последната информация, в която са включени и представителите на политическите сили. " Освен това хората, които ще заминат, не са минали никакъв курс на образование в ЦИК по отношение на машините за гласоподаване, а и няма методически инструкции, които да дадат опция членовете на СИК да се срещнат преди изборния ден с уговорките си и вероятно да зададат въпроси. Третият въпрос, който беше проблем и на предходните избори, е изясненост във връзка с попълване на декларацията по чл.33, за това къде да се попълня декларацията ", сподели министърът. 

Българите зад граница ще могат да гласоподават в 68 страни, напомни непрекъснатият секретар Иван Кондов като посочи, при 784 оповестени секции от ЦИК, за две секции се чакат позволения. 

Калин Анастасов от работната група " Избори " посочи, че в 148 секции отвън страната са планувани две устройства за машинно гласоподаване, в 125 ще се гласоподава с една машина. Държави с машинно гласоподаване са да вземем за пример Германия - 99 машини в 56 секции, като в 39 секции по две машини, а в 17 - по една. В Турция в 49 секции ще се гласоподава с 69 машини, в Съединени американски щати - в 13 секции ще има 21 машини. 

" Над 9 тона са машините, които превозихме и доставихме до нашите дипломатически и консулски представителства, пренесохме над 10 тона изборни бумаги и бюлетини, които след това ще бъдат върнати назад и предадени на ЦИК, над 5 хиляди счетоводни документа ще обработим ", уточни Анастасов.

Изборите ще стартират в Нова Зеландия. Последно ще приключат изборите за Народно заседание за сънародниците ни в Сан Франциско. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР