Доставчиците на технологии и услуги за дигитална трансформация трябва да

...
Доставчиците на технологии и услуги за дигитална трансформация трябва да
Коментари Харесай

Equinix: готови сме да качим център за данни и на сателит

Доставчиците на технологии и услуги за цифрова промяна би трябвало да са гъвкави, бързи, съответни на потребностите на бизнеса, споделя Чарлз Майерс

Ако „ извеждането ” на центровете за данни в орбита може да донесе изгода за потребителските организации, то най-логичната стъпка е бързо да я осъществяваме, съобщи Чарлз Майерс, президент на Equinix (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Мислимо, напълно реалистично и изцяло допустимо е скоро центрове за данни да бъдат качени в орбита към Земята, на спътник. Това показа Чарлз Майерс, президент и основен изпълнителен шеф на Equinix, по време на откриването на втория център за данни на компанията в София – SO2.

Разгръщайки своята мрежа от центрове за данни, които са все по-тясно взаимосвързани в една цялостна „ тъкан ”, Equinix залага на допустимо най-високия клас технологии в своята област, с цел да посреща с подготвеност възходящите размери данни, тяхното предпазване и непрекъснато придвижване в „ облака ”.

Налице е бърз преход на организациите по целия свят към цифровизиран модел на работа – по този начин наречената „ цифрова промяна ”. Доставчиците на технологии и услуги за цифрова промяна би трябвало да са гъвкави, бързи, съответни на потребностите на бизнеса. И в случай че „ извеждането ” на центровете за данни в орбита може да донесе изгода за потребителските организации, то най-логичната стъпка е бързо да я осъществяваме, безапелационен е Майерс.

Подобна стъпка не би била далечно бъдеще. В момента са на ход голям брой проекти за създаване на сателитни системи за лъчение на интернет към земята. Основна задача, най-малко на пръв взор, е да се подсигурява интернет достъп за всяка точка на цялото земно кълбо. Този достъп би означавал хората да употребяват дадена информация – да черпят данни.
още по тематиката
Ако има центрове за данни в една сателитна мрежа за интернет, това би означавало доста по-малко пре-прехвърляне на данни, надлежно доста по-бърз достъп до информацията.

Дързостта, с която Equinix показва подготвеност да построи центрове за данни в земна орбита, не е изненадваща на фона на амбициозните досегашни стъпки на компанията. Тя има над 200 центъра за данни по света и последователно ги свързва в цялостна опорна архитектура, чиято последна цел е да се трансформира в „ мястото, където живее интернет ”.

Взаимосвързаността – „ лепилото ” на дигитализацията

Взаимосвързаността ще играе все по-голяма роля поради бързото нахлуване на петото потомство мрежи и „ интернет на нещата ”.

„ Петото потомство мрежи 5G ще е стимулант за IoT. Много данни ще би трябвало да се изпращат в „ облака ”, да се разпределят, да се проучват, да се обработват непрекъснато – тъй че предприятията да добиват визия за трендове и прогнози ”, показа Майерс.

Така да вземем за пример, през 2025 година съхраняваните по целия свят данни ще възлизат на 175 зетабайта, съгласно прогнози на IDC. Интернет на нещата ще взриви пазара: до 2022 година вложенията в този тип устройства ще доближат 1 трилион $.

„ Това е повода, заради която растежът на взаимосвързаността е двойно по-голям от растежа на развиването на интернет въобще ”, сподели Майерс. По данни на компанията, в Европейския съюз този ритъм досига 44% годишно. „ Взаимосвързаността ще е „ лепилото ”, което прави потребни технологиите в процеса на дигитализиране на организациите ”, съобщи топ-мениджърът.

Ютилити компютинг

В процеса на дигитализиране на организациите основна роля ще имат два вида центрове за данни, предвижда Майерс. Едната група са огромните, огромни центрове, които се поддържат от огромни снабдители на облачни платформи като Microsoft, Amazon, Гугъл и други

Вторият тип центрове са взаимосвързаните уреди, в които „ се настаняват ” банки, телекоми, разработчици и други промишлености – те „ изнасят ” своите лични центрове за данни в уреди като изгражданите от Equinix. По този метод организации от всички сфери на активност се отървават от големия ангажимент да поддържат личен център за данни.

„ Все повече предприятия просто към този момент не желаят да имат свои центрове за данни ”, споделя Майерс. Това е неприсъщо на активността им и те не желаят да влагат време и старания в сходна инфратруктура. Вместо това избират да се концентрират върху главната си активност. Затова мигрират към облачни системи, с помощта на които могат да употребяват изчислителни запаси на правилото на комуналните услуги.

С други думи, очевидци сме на реализирането на концепцията за ютилити компютинг.

Изкуствен разсъдък и съвременни технологии

В действителността, в която компютърните запаси се употребяват като ютилити услуга, модерните технологии са и още повече ще бъдат решителен фактор, акцентира Майерс. Затова една от основните характерности на новия център за данни SO2 е, че се зарежда напълно от чиста и екологична сила.

Съоръжението има контракт, който подсигурява, че 100% от употребяваното електричество е стабилно. Това е нещо изключително значимо за потребителите, показа Майерс. Самата постройка и техниката в нея са с допустимо най-висока енергийна успеваемост, което пък се отразява удобно на крайните цени за потребителите.

Системи за изкуствен интелект са налице в помощ на организациите, които употребяват оборудванията на Equinix, с цел да им оказват помощ да ръководят активността си по-ефективно. „ Така да вземем за пример, доста организации желаят да засичат данните, които имат на предпазване в нашите центрове, с други данни, с цел да вършат разбори. Изкуственият разсъдък се намесва тук ”, сподели Майерс.

Например, търговците на дребно постоянно имат потребност да добиват метеорологични данни, с цел да възнамеряват по-добре продажбите и надлежно доставките си. Съвсем основателно е да се чака, че в случай че в летния интервал следва положително време, в навечерието на уикенда ще се продават артикули за занимания навън.

Особено значими са метео-данните за търговците на сезонни артикули. „ Прави се засичане с други данни, които се добиват от облака, данните се обработват и се проучват – и ние оказваме помощ за това ”, добави мениджърът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР