Доставчици на плодове, зеленчуци и мляко в училищата по схемите

...
Доставчици на плодове, зеленчуци и мляко в училищата по схемите
Коментари Харесай

Доставчици по училищни схеми настояват фонд Земеделие да им изплати дължими суми

Доставчици на плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения по схемите "Училищен плод " и "Училищно мляко " упорстват Държавният фонд "Земеделие " /ДФЗ/ да им изплати дължими суми за ноември и декември 2018 година, както и за първите месеци на 2019 година За неналичието на заплащания съобщи Милена Рашева, шеф на "Ню Проджектс консулт " ЕООД. По нейните думи ДФЗ дължи на компанията й близо 700 хиляди лв..

Това, съгласно нея, води до неплащане на заплати, до неиздължаване към Национална агенция за приходите и към кредитори. Ако сумите не ми бъдат платени, ще си потърся дължимото от учебните заведения, сподели още Рашева и уточни, че компаниите снабдители и фондът нямат подписани контракти. На конференцията в понеделник бяха показани писма за неизвършени заплащания на други снабдители по учебните схеми, изпратени до ДФЗ.

Плащането е спряно поради инспекция на активността на компанията на Рашева, изясни в пресклуба на Българска телеграфна агенция Димитър Димитров, шеф на дирекцията "Противодействие на измамите " към ДФЗ. По думите му инспекцията е почнала поради постъпил сигнал, че не компанията на Рашева доставя продуктите, а други три юридически лица. Според законовите текстове Рашева е употребила преимущество при одобряването й за снабдител, защото е производител, само че на никое място не е посочвано, че тя ще употребява и други юридически лица, сподели той. Димитров не посочи дали с тези дейности Рашева е нарушила закона, само че съгласно него това е непозволено прилагане на преимущество. Проверката е завършила на 29 май, уточни той и добави, че обработването на резултатите от инспекцията може да отнеме три месеца.

За компании, в които не се правят инспекции и няма нарушавания, заплащанията се правят, увери Игор Георгиев, шеф на отдел "Училищни схеми ". По думите му снабдители са близо 220 юридически лица за 3500 образователни заведения.
Ще би трябвало да се създадат нормативни промени, само че след съществено обсъждане и вземане предвид с мнението на сектора, сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР