Доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги United Group ще

Доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги United Group ще ...

Новият собственик на Vivacom ще е United Group, ако КЗК одобри.

Доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги United Group ще купи българския телеком "Виваком" (Vivacom) за 1,2 млрд. евро. Това става ясно от официално съобщение на компанията, чийто собственик е BC Partners. Очакванията са сделката да приключи окончателно през второто тримесечие на 2020 година, след съответните регулаторни одобрения, пише в. "24 часа".
Предложената сума е по-висока от индикативната оферта, която се цитираше от различни източници - 1,1 млрд. евро. Компанията е собственост на фондовете BC Partners и KKR.
Припомняме, че сегашният мажоритарен акционер в българския телеком е Спас Русев, който през 2016 година взе 46% от компанията за 330 млн. евро на търг в Лондон, организиран от руската банка ВТБ, който беше оспорен от Дмитрий Косарев, но неуспешно. ВТБ също е акционер във "Виваком". Самият Косарев също обяви, че започва съдебни процедури срещу United Group заради новата сделка.
"Виваком" е добре управлявана компания със силен мениджмънт и се вълнувам от възможностите, които имаме, за да изградим още по-силен бизнес”, каза в изявление главният изпълнителен директор на “Юнайтед груп” Виктория Боклаг.
United Group има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Той е стъпил там преди години с изкупуването на операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH. Компанията продължава да се разширява чрез придобивания на местни кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги. Наскоро тя купи хърватския телеком Tele2 за 220 млн. евро.
Фондът BC Partners управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Общите активи под негово управление са на стойност над 22 млрд. долара.
"Виваком" е най-големият оператор в България по приходи, като за 2018 г. те са 948 млн. лв., а печалбата преди данъци е 359,8 млн. лв. Телекомът има над 3 млн. абонати, които ползват мобилни услуги, тези с фиксиран интернет са 444 хил., а на телевизионни услуги - 468 хил.

Източник: actualno.com