Доставчикът на храни за болниците Пирогов и Шейново подготвя съдебни

...
Доставчикът на храни за болниците Пирогов и Шейново подготвя съдебни
Коментари Харесай

След скандала с развалена храна за болници: Доставчикът ще съди бившите готвачки

Доставчикът на храни за лечебните заведения " Пирогов " и " Шейново " приготвя правосъдни искове против някогашните готвачки за клюка и уронване на престижа на компанията. Това разгласи Пламен Иванов, шеф на кухненската база на LCS кетъринг, който я сподели през днешния ден пред публицисти.
Двете лечебни заведения към този момент са прекратили договорите си с компанията. Бившите чиновници са уволнени точно поради неспазване на хигиената и занижено качество на храната, която по никакъв метод не е отивала в лечебните заведения , съобщи Иванов. Компанията изрично съблюдава най-високите хигиенични и санитарни условия при приготвянето на кетъринг. Обектът е сертифициран по европейската система HACCP за ръководство и надзор на безопасносността на храните, като в това число са внедрени системи по ISO.
" Най-вероятно бяхме затворени от БАБХ поради медийния напън след лъчение на погрешни изказвания от уволнените готвачки. Повторната инспекция сподели, че всичко ни е изрядно и към този момент базата ни работи ", изясни Пламен Иванов.
Заповедта за затварянето на кухнята също е обжалвана пред Административен съд - София.
Суровините идват заран рано и непосредствено влизат в приготвянето на храната. По тази причина няма по какъв начин да има застояване на стока, с цел да се скапе или да бъде с изминал период на валидност. При нас се подготвят към 2500 порции дневно и е невероятно да се задържа огромно количество суровина, добави Иванов.
Всяка доставка в лечебните заведения се ревизира от техни инспектори. " Досега в никакъв случай не сме имали недоволства от тях за развалена или некачествена храна. Сигнали не са подавани до нас и от лечебните заведения ", сподели Пламен Иванов. Според него офанзивата идва от някогашните готвачки поради уволнението и евентуално от конкуренцията, с цел да бъдат изместени от доставките на храна в " Пирогов " и " Шейново ".
" В никакъв случай не мога да си разреша да храня заболели хора с развалена храна, тъй като е неприятен имидж за компанията. Никой бизнес не би си разрешил сходно самоубийство ", означи Пламен Иванов.
Главният готвач на кухненската база Марио Николов акцентира, че извънредно доста държи на хигиената и чистотата. " Лично предложих на притежателя на компанията да уволни готвачките поради несправяне с работата и занижена хигиена. Те бяха мърляви и не готвиха добре ", разгласи Николов.

Той изясни, че храната се закарва в лечебните заведения, само че тя не се държи там в охладени пространства и хладилници. Немърливостта по съхранението на продукцията идва от страна на здравните заведения, които са отговорни за нейното повреждане.
" Ако чорба шупне още при нас, просто не се издава, а се подготвят нови порции, изясни основният готвач. От базата храната излиза към 11 часа и незабавно се доставя на лечебните заведения. Докато те раздават обяда след 12.30 и от време на време след 13 ч. За този интервал е изцяло допустимо супата да се скапе при тях от погрешно предпазване ", акцентира още Марио Николов.
Припомняме, че в края на юни, откакто някогашни чиновници на компания Едноличен търговец " Ира - Ирена Георгиева ", част от групата LSC кетъринг, разкриха, че пациенти на едни от най-големите лечебни заведения в България са консумирали развалена храна . За доставките на болничните заведения са били употребявани месо с изминал период на валидност, прокиснало мляко и даже развалени яйца.
След получения сигнал на въпросната компания, при която бяха открити редица груби хигиенични нарушавания – на софтуерно съоръжение, разпилени храни, непочистени зеленчуци, разбъркване на потоци с храни. Намерени бяха и варива и с изминал период на валидност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР