Доставчикът на гуми във Формула 1 Пирели обмисля сериозни промени

...
Доставчикът на гуми във Формула 1 Пирели обмисля сериозни промени
Коментари Харесай

"Пирели" може да увеличи типовете гуми във Формула 1 от пет на осем за сезон 2018

Доставчикът на гуми във Формула 1 " Пирели " обмисля съществени промени за сезон 2018. От италианската компания разискват да усилят вида на гуми за изсъхнал асфалт от пет на осем, с цел да дават по-голяма еластичност на другите тимове при избора на тактика.

Решението ще бъде взето след края на последния тест на гуми, който ще се организира идващия уикенд на пистата " Интерлагос " от водачите на " Макларън " Щофел Вандорн и Ландо Норис.

В момента изборът се свежда до пет вида – ултрасофт, суперсофт, софт, медиум и хард, като всеки уикенд отборите имат разполагаем три от тях. Отборите във Формула 1 обаче се оплакаха, че твърдите гуми са на процедура неизползваеми. Тя бяха налични единствено за Гран при на Испания, а след рецензиите от отбори и водачи " Пирели " ги отдръпна за стартовете в Япония, Бразилия и Малайзия.

От италианския производител желаят да усилят избора и всички три вида да бъдат близки, с което да създадат борбата по-интересна. В много от надпреварите най-твърдият разполагаем вид е подценяван, защото дава сред 1.5 и 2 секунди разлика на обиколка от най-меките гуми.

 В момента
© Reuters

В момента " Пирели " предлага пет вида гуми за изсъхнал асфалт - ултрасофт, суперсофт, софт, медиум и хард. Разликата сред обособените смеси обаче е много огромна.

" Все още не сме изцяло наясно, само че желаеме да създадем тактиката с гумите малко по-интересна и да предложим видове гуми, които да водят до борба. Броят не е обяснен, може да е пет, може и да бъде осем ", сподели шефът на " Пирели " Марио Изола.

Той посочи, че прекомерно огромна численост може да докара до комплициране и да значи, че от " Пирели " са комплицирани в избора си.

Все още не е ясно дали увеличение на вида на гумите ще вкара нови имена или разнообразни цветове.

" Има разични разновидности, само че не желаеме да объркваме хората в допълнение. Те привикнаха с имената и особеното оцветяване на гумите. Може да се вкара система от букви, да вземем за пример A, B, C, D и така нататък, или пък да имаме нови видове да вземем за пример суперхард. Идеята е да не вършим гражданска война ", добави Изола.

Той посочи още, че гумите ще станат с една концепция по-меки, защото това е желанието на тимовете. През тази година проблемите с издръжливостта на комплектите на " Пирели " бяха извънредно малко. От тимовете даже се оплакаха, че те са прекомерно издръжливи.

Изборът на гуми за сезон 2018 ще бъде изработен до последното съревнование за сезона Гран при на Абу Даби. След конкуренцията на " Яс Марина ", всички отбори ще могат да тестват гумите за новия сезон на специфичен тест.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (159)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР