Достатъчното количество сън в денонощието е едно от основните условия

...
Достатъчното количество сън в денонощието е едно от основните условия
Коментари Харесай

Любопитни факти за съня, които може би не знаете

Достатъчното количество сън в денонощието е едно от главните условия за добър живот. Много хора подценяват спането в забързаното си всекидневие, само че да инвестираш в сън в действителност е инвестиция, тъй като единствено след стойностна сънливост човек може да е същински пълностоен в работата и персоналния си живот. Ето 17 любопитни обстоятелството за съня:

Човекът е единственият бозайник, който волево отсрочва съня.

Като цяло постоянните извършения улесняват заспиването и способстват за здрав сън. Въпреки това, спортуването понякога или тъкмо преди лягане затрудняват заспиването.

Разведените, овдовели и прясно разграничени с половинките си хора страдат повече от бодърствуване.

Кофеинът е най-популярната дрога в света. Навсякъде по света хората го употребяват под формата на кафе, чай, какао, шоколад, енергийни и газирани питиета, както и някои лекарства за пробуждане и разсънване.

Повечето здрави възрастни хора се нуждаят от 7 до 9 часа сън на нощ. Въпреки това, някои хора са изцяло отпочинали и не усещат отмалялост след единствено 6 часа сън. Други не могат да дадат най-хубавото от себе си, в случай че не са спали най-малко 10 часа.

Естествено е да усещаме потребност от сън в два избрани времеви отрязъка от денонощието - към 2 сутринта и към 2 следобяд.

Според интернационалната подредба на разтройствата на съня, хората, които работят на смени, са изложени на по-голям риск от голям брой хронични заболявания като такива, свързани със сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Новородените спят сред 14 и 17 часа в денонощие с интервали от по 1 до 3 часа в будно положение.

Човешкият организъм в никакъв случай не се приспособява изцяло към работата на смени.

Гъските и делфините могат да спят с половината си мозък за интервал от време, а с другата да останат дейни.

Въздържанието от сън ви прави по-чувствителни към позитивните неща, само че по-малко към евентуалните отрицателни последствия от дейностите ви. Ето за какво, хората, които не са се наспали, са склонни да взимат рискови решения.

По време на сън човек затвърждава в съзнанието си информацията, която е натрупал денем и даже може да учи нови неща, в случай че ги слуша, до момента в който спи.

Учените към момента не знаят сигурно дали животните също сънуват като нас.

Хората, които не си набират задоволително сън, е по-вероятно да страдат от нараснал вкус, заради обстоятелството, че равнищата на хормона лептин в организма им, който контролира апетита падат, а самият вкус се подвига.

Повечето хора сънуват по-често сънища, които включват елементарни обстановки от всекидневието с присъединяване на познати хора. Фантастичните, странни и екшън сънища са необичайност.

Ходенето на сън е обикновено събитие в детството.

Човек прекарва към една трета от живота си в спане.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР