Достатъчно мощна слънчева буря може да причини срив на интернет

...
Достатъчно мощна слънчева буря може да причини срив на интернет
Коментари Харесай

Слънчева буря може да срине интернета в целия свят

Достатъчно мощна слънчева стихия може да аргументи срив на интернет по цялата планета. Това предизвестие пристигна от Сангит Абду Джиоти. Резултатите от нейното проучване бяха показани на годишната телекомуникационна конференция SIGCOMM 2021.

За последно такива мощни слънчеви стихии са били регистрирани от експерти от дълго време - през 1859 година и през 1921 година По това време интернет и разнообразни енергийни връзки към момента не са съществували, написа " Блиц " Но през 1921 година имаше световен срив в работата на телеграфните връзки в Северна Америка и Европа заради доста мощен електромагнитен изблик, пристигнал непосредствено от короната на слънцето. Вероятността през идващото десетилетие да се случи необикновено мощна слънчева стихия съгласно специалистите е до 12%.

Джиоти означи, че наземните връзки не са толкоз дълги. Освен това те са най-вече заземени, тъй че може да не се опасяваме от въздействието на излъчванията на слънчева сила. В заплаха са подводните автомагистрали, чиято дължина доближава хиляди километри. Най-вече ретранслаторите, инсталирани на всеки 50-150 километра от автомагистралата, могат да бъдат развалени и в това време имат най-малък знак за заземяване. Това ще докара до световен неуспех, а ремонтът ще отнеме дни или даже седмици.

Експертите означават, че Северна Америка се смята за най-уязвимото място на планетата. Интернет на континента може да изчезне за няколко месеца. Европа не е толкоз застрашена заради обстоятелството, че се употребяват относително къси кабели. Най-малко мощната слънчева стихия ще навреди на Сингапур и Азия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР