Достатъчно газ, доставки с минимален риск и на минимални цени.

...
Достатъчно газ, доставки с минимален риск и на минимални цени.
Коментари Харесай

Кирил Петков посочи България като изход от газовата криза за цяла Източна Европа

Достатъчно газ, доставки с най-малък риск и на минимални цени. Това са главните цели на държавното управление, съобщи пред депутатите министър председателят Кирил Петков при чуването си поради врътнатото от Русия кранче за синьо гориво у нас.

" Преди 4 месеца заварихме цялостна взаимозависимост от " Газпром ", платени 3 милиарда лв. за тръба, която не може да се употребява, незавършена връзка с Гърция, в негодно положение, отвод от 70% от азерския газ и всичко това, тъкмо когато стартира и енергийната рецесия в Европа - функционалност на войната ", сподели той пред Народното събрание.

И добави: " Путин съумя да понижи количества в газохранилищата в Германия, когато цените се увеличаваха с по 4 пъти, ние останахме единствено на " Газпром ".

Петков изясни, че писмото е едностранен акт - за смяна на контракта с искане на Русия Булгаргаз да отвори сметка в Газпромбанк с рубли, както и България да си направи заплащанията в евро или долари, само че с превалутиране на курс по желание на Москва, след което заплащането става годно с постъпване на рублите в сдружението.

" Ние не знаем каква ще е цената във всеки миг. Тя зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Второ, като вкарваме медиатор сред нас и " Газпром ", вкарваме страна - не по контракт, и по този начин нищо не подсигурява дали ще си забележим парите, нито газа. Трето, съветската страна споделя: " Нарушаваме контракта едностранно, цената на газа ще варира, както си решим и доставките ще зависят от трета страна. Това не е политика или идеология, а чисто извиване на ръце. Ние бяхме подготвени за този сюжет ", изясни Петков хронологията на събитията.

Премиерът се похвали, че интерконекторът с Гърция ще е подготвен до юни, а също така към този момент има договаряния с Азербайджан и вложителите им, в това число " Бритиш Петролиум " за доставки на газ оптимистично даже в края на този месец.

И заяви, че на следващия ден Европейска комисия отваря работна група за общи покупки на газ. " Не единствено, че диверсифицираме газа за България, само че може би ще бъдем и отговорът за целия район на Русия, чак до Украйна ", похвали се още Петков.

Водят се договаряния за доставки на LNG и от Съединени американски щати, и от Египет.

" Въпреки едностранното преустановяване на контракта, опита за извиване на ръце на страната, ние успяхме да не спрем подаването на газ, бяхме подготвени за диверсификация, а можем да решим проблемите на целия район на цена по-ниска от тази на " Газпром ", самоуверено отсече министър председателят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР