Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни

...
Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни
Коментари Харесай

Румен Петков: Не реагирахме адекватно срещу чумата

Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни липсват. Това съобщи в ефира на bTV ръководителят на АБВ Румен Петков и насочи предизвестие за нараснал надзор във връзка с опасността от африканска чума по свинете от Румъния.

„ Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от фрагментите и на малките екрани е, че животните са здрави”, сподели Петков и добави, че сходни мнения са изразили и ветеринарни експерти. Освен, че такива наставления за всеобща евтаназия на животни при риск от болест от чума няма, само че и избиването на добитъка в Странджа стартира дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби, изясни ръководителят на АБВ.

„ Нито България, нито Европа реагираха съответно в обстановката. Това е нещо, за което би трябвало да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани”, разяснява Румен Петков. Той напомни, че 700 огнища на заболяването в Турция са били известни и по-рано, само че тематиката от нашите управляващи е била неглижирана.

Румен Петков още веднъж прикани президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по тематиката за болестта с чума по дребни преживни животни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР