Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към

...
Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към
Коментари Харесай

Как ще определят колко паркоместа трябва да има пред новите сгради?

Достъпни места за паркиране към новите жилищни здания или към здания със смесено предопределение с жилища в тях ще се обезпечават, когато в тях има жилища със повишени условия за досегаемост , според приложение № 4 по реда на член 39, алинея 2 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията.

В този случай броят на наличните места за паркиране ще се дефинира в границите на потенциала на паркинга и ще е еднакъв на броя на плануваните жилища , отговарящи на условията, заложени в горепосоченото приложение. Това плануват препоръчаните за публично разискване промени в Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година С тях се цели премахване на проблеми при използването на член 22, обвързван с условията към наличните места за паркиране.

Запазва се условието в допълнение към потенциала на паркингите да се дефинират наличните места за паркиране на коли на хора с увреждания към здания за публично обслужване и към потенциала на паркингите, избрани за независимите обекти за публично обслужване в нови здания със смесено предопределение.

За изясненост и недопускане на тълкувания с нова алинея се прецизира, че нужният брой места за паркиране (капацитетът на паркинга) се дефинира по реда на Наредба № РД-02-20-2 от 2017 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии .

От Министерство на регионалното развитие припомниха, че съгласно настоящите условия на член 22, алинея 1 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година броят на наличните места за паркиране на коли на хора с увреждания на паркингите към сгради/самостоятелни обекти за публично обслужване и към нови многофамилни жилищни здания или здания със смесено предопределение се дефинира в допълнение към потенциала на паркинга.

При паркинги с до 10 места се дефинира минимум едно в допълнение място за коли на хора с увреждания , за тези с потенциал до 30 – изискуемият спомагателен най-малко е две паркоместа, а при потенциал 50 – той е най-малко 3. За паркинги с над 50 места се плануват в допълнение най-малко 4% от общия брой .

За паркинги към лечебни, обществени, рехабилитационни, спортни и индустриални действия, приемни здания на превоза се изискват в допълнение най-малко 10% от потенциала на паркинга , само че не по-малко от едно налично място за паркиране.

Публикуваният за публично разискване план на разпоредба прецизира неясноти във връзка с наличните санитарно-хигиенни пространства в независимите обекти за публично обслужване . Прецизирано е за изясненост в нова алинея, че в независимите обекти за публично обслужване се планува минимум едно налично санитарно-хигиенно помещение единствено когато в тях се устройват работни места за хора с увреждания на опорно-двигателния уред, на тялото и/или на долните крака и/или за хора с повредено зрение.

Проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 година е оповестен на Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР