Достъпът на противоконституционно отстранения председател на Сметната палата Цветан Цветков

...
Достъпът на противоконституционно отстранения председател на Сметната палата Цветан Цветков
Коментари Харесай

Достъпът на шефа на Сметната палата беше спрян със заповед, той видя политически натиск

Достъпът на противоконституционно отстранения ръководител на Сметната палата Цветан Цветков до постройката на институцията беше спрян със заповед, която той счита за оскъдна. Определи сюжета по отстраняването му и назначението на неговия заместител Горица Грънчарова-Кожарева за изпълняваща длъжността му като политически напън. Това стана известно при опита на Цветков да влезе в Сметната палата. Видео вижте в края на публикацията

В началото на годината по самодейност на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " Народното събрание внезапно освободи ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков. Въпреки че решението е противоконституционно, по самодейност на ГЕРБ, с поддръжка от " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Възраждане ", Народното събрание не го възвърне на длъжността, а реши функционалностите му да се извършват от Горица Грънчарова-Кожарева.

" Сметната палата е подложена на доста сериозен политически напън и нейната самостоятелност е накърнена ", разяснява Цветков пред публицисти. На въпрос на " Дневник " кой е носителят на политическия напън Цветков уточни: " Тези, които ме освободиха: ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", а към тях за жалост се причислиха и " Продължаваме промяната " - " Демократична България ".

От седмици ГЕРБ и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " разискват нови управления на три регулатора: Сметната палата, Българската национална банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ако беше позволен до Сметната палата да довърши мандата си, Цветков разгласи, че е щял да изиска информация какъв е статусът на одитни отчети, които са изпратени до прокуратурата, само че по тях няма придвижване. " Дали са формирани по тях досъдебни производства, дали са повдигнати обвинявания против отговорните лица, които съгласно Сметната палата са открити, че са разходвали в ущърб на обществото обилни по мярка обществени запас ", сподели Цветков. 

Отличи измежду отчетите два: на " Монтажи " за 1.2 милиарда лева и на " Автомагистрали " за 4 милиарда лева По думите му одитите обгръщат интервала 2018 - 2020 година Или другояче казано, по време на ръководството на ГЕРБ.

" Някой не желае да бъда позволен в Сметната палата и да установим какво се е случило в шестте месеца, в които госпожа Грънчарова-Кожарева я е управлявала ", съобщи още Цветков.

Вчера (10 юли) пред Българска национална телевизия Грънчарова-Кожарева говори за забавени отчети по време на ръководството на Цветков, общо за към 1 милиарда лева Според него обаче, в случай че има забавяния по съответни одити, отговорността е на заместниците му, измежду които беше и Грънчарова-Кожарева. " Ако има забавени отчети, отговорността е на зам.-председателите. Тъй като ръководителят няма отговорност за хода на обособените одити. Отговорността за своевременността и качеството на одитните отчети е на зам.-председателите ", твърди Цветков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР