Достъпът до системите на здравната каса е прекратен и не

...
Достъпът до системите на здравната каса е прекратен и не
Коментари Харесай

Салчев: Здравната каса е с прекратен достъп до базата данни на пациентите

Достъпът до системите на здравната каса е преустановен и не можем да следим какво се случва, съобщи ръководителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на парламентарна комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии през днешния ден. Повод за чуванията е проблем в работата на Персонализираната осведомителна система (ПИС) след срив в системите през април 2022 година

По думите му достъп до базите данни имат " Информационно обслужване ".

Освен на 7 и 18 април, ПИС на НЗОК не работи и през днешния ден, съобщи още Салчев пред членовете на парламентарната комисия.

Ядрото на всички системи в НЗОК е ПИС и тя би трябвало да работи безотказно, с цел да може докладите на всички лекари и лечебни заведения да минават обикновено, да има от нас надзор на осъществяването на договорите с всички лечебни заведения, с цел да може да правим съответните заплащания, изясни проф. Салчев. По думите му в контракта с „ Информационно обслужване “ има уговорка за неустойки, само че към този миг не са приложени.

След като изтече договорът, от здравната каса се чудят дали да продължат да работят с този снабдител. А, в случай че се приключи договорът в този момент, ще докара до цялостен срив на системата, изясни още ръководителят.

Според Салчев  договорът с „ Информационно обслужване “ е подписан през 2019 година и цената на услугата за три години е 8 млн. и 234 хиляди лева Той направи съпоставяне с предходен контракт, който не е бил с „ Информационно обслужване “, и за същия интервал е плащано малко над 3 млн.лв.

По думите на Ивайло Филипов, изпълнителен шеф на „ Информационно обслужване “ АД, ПИС не е нито ядрото на системите на касата, нито е правилно, че не работи и през днешния ден. Филипов отхвърли изказванията, че данните се съхраняват по нерешителен метод. 

Има основан консуматор, който подхожда по име на чиновник на НЗОК. От края на март 2020 година паролите са предадени в запечатан плик. Оттогава до момента не сме махали консуматори, нито сме добавяли, съобщи Филипов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР